Image by StockSnap from Pixabay
Image by StockSnap from Pixabay

Samen op weg naar een duurzame toekomst

Algemeen

Elke Nederlander moet eraan geloven, ook de inwoners van Winterswijk. Het leven moet duurzamer. Het energieverbruik moet omlaag en het gebruik van hernieuwbare, duurzame energie moet omhoog. Hoewel het soms lijkt alsof individuele keuzes en acties weinig effect hebben op grote schaal, is niets minder waar. Wie zich toch alleen voelt staan in de strijd tegen klimaatverandering, kan ook de handen ineen slaan. Samen staan we sterker.
Duurzaamheid?

Duurzaamheid houdt meer in dan alleen energie, hoewel dit onderwerp veruit de meeste aandacht krijgt. Ieder kan gebruik maken van een energievergelijker en overstappen op groene stroom en bosgecompenseerd gas. Wie duurzaam leeft, maakt echter bij elk consumptiemoment de bewuste keuze voor meer respect voor elkaar, de aarde en de dieren. Met een consumptiemoment wordt alles dat persoon of een huishouden verbruikt bedoeld, dus kleding, voeding, energie, aanschaf van gadgets, abonnementen op tijdschriften en gratis kinderspaaracties uit de supermarkt.  Indien de krachten gebundeld worden, kan er minder geconsumeerd worden en kunnen andere vraagstukken worden aangepakt.

Samen inzamelen en composteren
Geen afval produceren is nog altijd het meest duurzaam, maar dat blijkt bijna onmogelijk. Door echter samen plastic afval in te zamelen met de buren, blijft iedereen gemotiveerd om dit te doen. Keukenafval is erg waardevol in compostvorm. Schaf samen met de buren een compostbak aan en profiteer samen van de eigengemaakte compost en het vocht dat kamerplanten laat floreren. Natuurlijk kan iedere inwoner op de jaarlijkse compostdag in het voorjaar gratis compost ophalen bij ROVA-milieubrengstation.

Samen zaaien, verzorgen, groeien en oogsten
Niets is mooier dan een moestuin bijhouden. Dit kan natuurlijk bij de volkstuinvereniging, maar ook in eigen achtertuin. Omdat een goede tuin om veel aandacht vraagt, is ook hier delen een uitstekend idee. Deel en ruil de oogst, de zaden en het onderhoud. Neem de kinderen mee. Spreek ook samen af om geen gebruik maar te maken van chemische bestrijdingsmiddelen. Zaai met een groepje buurtbewoners eens een leegstaand stukje grond in met wilde bloemen.

Samen delen
Bij bijna elk gezin staat minstens één auto voor de deur. Maar een auto blijkt vaak stil te staan. Samen een auto delen of gebruikmaken van een deelauto scheelt in aanschafkosten en verbruikskosten, maar is ook minder milieubelastend. Het blijkt namelijk dan men veel bewuster omgaat met autoritten en brandstof verbruik. Provincie Gelderland geeft subsidie voor 80 elektrische deelauto's in 2019. Dus nóg meer reden om samen te delen.

Niet alleen een auto kan gedeeld worden. Ook een grasmaaier, een heggenschaar en een gereedschapskist. Websites, zoals Peerby, brengen in kaart waar in de omgeving wat geleend kan worden. Organiseer eens een kledingruilavond met de dames uit de buurt.

Samen inkopen
Om het gebruik van plastic verpakkingen te beperken, kan men in bulk inkopen. Maar de meeste bulkverpakkingen zijn zo groot, dat de inhoud over de datum zou gaan voordat het product gebruikt zou gaan worden. Koop daarom met de buren in. Via internet is het eenvoudig om tien kilo rijst te kopen of om zelfs het vlees van een hele koe in te slaan.

Dit artikel wordt u aangeboden door HoyHoy. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant