Vluchtelingen op Lesbos. Foto: Digna
Vluchtelingen op Lesbos. Foto: Digna Foto: Picasa

Muzikale Winterswijkse organiseert 'The refugee experience, a benefit concert'

Algemeen

WINTERSWIJK - De geboren en getogen Winterswijkse Digna Huinink studeert de Master muziektherapie aan ArtEZ Conservatorium in Enschede. Aan het eind van dit schooljaar rondt ze haar studie af. Onderdeel van haar afstudeeropdracht is het organiseren van 'The refugee experience, a benefit concert'. Met dit concert en de presentatie van een cd met liedjes van vluchtelingen wil ze aandacht vragen voor de situatie van vluchtelingen, onder meer op Lesbos waar ze vier maanden als vrijwilligster werkte.

Door Sander Damen

Digna maakte pas op de middelbare school, De Driemark, kennis met muziek maken. "Vriendinnen van mij hadden pianoles en ik kreeg voor het eerst muziekles, van mevrouw Hulshoff waardoor ik meer interesse in muziek maken kreeg," vertelt Digna. "Een vriendin had zangles. Nadat ik een keer met haar mee geweest ben, vond ik het zo leuk dat ik later zelf privéles heb genomen. " Nog weer later leerde ze bij Huijb Oskam gitaar spelen, maar zang is haar hoofdvak op het conservatorium waar ze werkt aan afronding van haar master Muziektherapie.

Groepen behandelen
"In 2018 en 2019 heb ik in totaal vier maanden op Lesbos vrijwilligerswerk bij 'Connect by Music' gedaan", vertelt ze. "Daarbij hebben we muziek ingezet voor verschillende groepen, vooral bij jongens, kinderen en vrouwen. Voor iedere groep was een ander doel gesteld, bijvoorbeeld het onderling contact ontwikkelen of het zelfvertrouwen vergroten. In de eerste weken vond ik het allemaal heel heftig om al die verhalen te horen en emoties te zien. Ik nam de spanning die in het kamp heerst over. Gek genoeg went het of zo. Of je weet het beter van je af te zetten... Dat kan ook. Het is fantastisch mensen te zien lachen en te zien groeien."

Songwriters project
Digna was zo'n vier maanden, verspreid over diverse perioden op Lesbos aan het werk bij 'Connect to music'. Begin dit jaar startte ze een songwritersproject. "Dat project maakt onderdeel uit van mijn master", vertelt ze. Een groep jongens, zogenaamde unaccompanied minors, jongeren zonder begeleiding van een volwassene, heeft gezamenlijk onder leiding van Digna tien liedjes gemaakt die Digna vervolgens op cd heeft laten mixen.
"Het gaat hierbij niet om de kwaliteit van de muziek," vertelt Digna, "maar om het verhaal van die jongens. Heel heftig wat die jonge jongens mee hebben gemaakt: discriminatie, onderdrukking, gevechten... Ik heb de teksten laten vertalen en bij de cd laten drukken. Erg indrukwekkend, maar ook wel weer mooi dat ze óók over zaken als liefdesverdriet en het missen van hun moeder schreven. Dit was vaak de eerste keer dat ze met muziek werkten. Ik ben enorm trots op ze."
De liedjes worden door Digna in het kader van het verplichte onderzoek voor de master geanalyseerd om te kijken welke thema's er uit komen, zodat ze een behandelwijze kan voorstellen.

Benefietconcert
De cd wordt op zaterdag 1 juni bij de Performance Factory (het oude Polaroidterrein) in Enschede, Digna's studiestad, gepresenteerd tijdens 'The refugee experience, a benefit concert'. Digna organiseert dit concert enerzijds als onderdeel van het vak Leiderschapskwaliteiten voor haar master, maar vooral ook omdat ze het verhaal van de vluchtelingen wil laten horen. Daarom treedt er naast de band FRÉ ook de bekende Syrisch-Palestijnse pianist Aeham Ahmad op. De beelden van Ahmad die op de puinhopen van een buitenwijk van Damascus zijn piano plaatste en daar optrad gingen de hele wereld over. Ahmad vertelt tijdens de Refugee experience ook over het boek dat hij schreef. Daarnaast is er voorlichting, decor en zijn er films, allemaal activiteiten die bedoeld zijn bezoekers een idee te geven van hoe het voelt vluchteling te zijn. "Bezoekers kunnen dan onder meer plaatsnemen in boten die echt door vluchtingen gebruikt zijn en zich zo voorstellen hoe de vlucht geweest moet zijn, want dat verhaal wil ik héél graag vertellen", licht ze toe om vervolgens te overpeinzen. "Ik wilde eigenlijk nooit op de voorgrond treden en dacht dat ik geen activist was... maar kennelijk toch..."
'The refugee experience, a benefit concert' begint op zaterdag 1 juni om 14 uur en duurt tot 16 uur. De entree is gratis en de opbrengst van de donaties gaat naar Connect by Music.
Het adres is Ingang Zuid, Hoge Bothofstraat 39, 7511 ZA Enschede. Meer informatie is te vinden op Facebook: https://www.facebook.com/events/296583427899884/ en eventbrite (zoek op refugee project).

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant