Zo zou het eruit moeten gaan zien. Foto: Gemeente Winterswijk
Zo zou het eruit moeten gaan zien. Foto: Gemeente Winterswijk

In principe akkoord met bouwplan voor de kop van de Meddosestraat

Algemeen

Definitief besluit na aanvraag omgevingsvergunning

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK - De hoek van de Meddosestraat bij de rotonde de Peperbus ligt er al enige jaren een beetje verwaarloosd bij. Al in 2013 werd in een stedenbouwkundige visie voor deze kop van de straat een prominente invulling voorgesteld. Het ontwerpplan dat aan de gemeente is voorgelegd laat die inderdaad zien. Het hoekpand wordt geïntegreerd in het plan. Ernaast komt een gebouw dat een zelfde uitstraling heeft als villa aan de andere kant van de rotonde. Burgemeester en wethouders hebben ingestemd met een principeverzoek voor de ontwikkeling van de percelen Meddosestraat 60-64. De initiatiefnemer heeft nu een half jaar de tijd om met een verzoek voor een omgevingsvergunning voor het plan te komen.

Karakteristiek hoekpand
Het is de bedoeling dat op de kop van de Meddosestraat zes appartementen en tien studio's met gemeenschappelijke ruimten worden gebouwd. De studio's zijn bedoeld voor kamerverhuur. Daarnaast zullen er op de begane grond winkelruimtes komen. Onder het pand komt een parkeergarage. Het hoekpand met huisnummer 64 heeft een positieve cultuurhistorische waardering gekregen in het beschermde dorps- en stadsgezicht, waar de Meddosestraat onderdeel van is. De Adviescommissie Cultuurhistorie vond in 2014 dit pand al bepalend voor het totale beeld van de straat. Herstel en in gebruik nemen zou 'de aantrekkelijkheid van de straat voor onder meer het winkelend publiek ten goede komen'. In het bouwplan wordt het hoekpand daarom gehandhaafd. Er zal in ieder geval geen sprake zijn van een 'onevenredige ingreep in de kenmerkende stedenbouwkundige structuur'.

Principeverzoek
Een principeverzoek wordt ingediend om na te gaan of de gemeente wil meewerken aan een bouwplan, zeker als een plan niet helemaal binnen het geldende bestemmingsplan past. Het ingediende plan wijkt af, omdat aan de oostzijde wordt gebouwd buiten het bouwvlak. Ook wordt de maximaal toegestane goot- en bouwhoogte van zeven en tien meter overschreden, In het plan zijn die elf en veertien meter hoog. Dit wordt niet als onaanvaardbaar beschouwd. Ook past het plan in de woonvisie. De panden staan voor acht wooneenheden in de woonvisie 2016-2020 en die worden er gerealiseerd. De tien studio's tellen als twee wooneenheden. In de woonvisie is ook vastgelegd dat er locaties voor kamerverhuur verspreid over het dorp wenselijk zijn. Ook daar draagt dit plan aan bij.

Plek verdient goede invulling
Voor het bouwplan is ook een stukje gemeentelijke grond nodig aan de rand van de Scholtenbrug nodig. De gemeente is bereid een deel van die grond te verkopen en voor het resterende deel recht van overpad geven. Een voorwaarde hiervoor is een 'kwalitatieve invulling' van de kop van de Meddosestraat. Daarvoor zal met de eigenaar een exploitatieovereenkomst worden gesloten. B en W stemt in met het principeverzoek, omdat de plek een goede invulling verdient. Daarover zijn al verschillende gesprekken gevoerd. De initiatiefnemer is al bezig met de voorbereiding van de omgevingsvergunning, maar de gemeente geeft nog enige tijd om die in te dienen.

B en W stemt in met plannen voor andere bebouwing op de kop van de Meddosestraat. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant