De leerlingen van Het Pyriet bekijken nieuwsgierig het pyriet dat Arjan Colenbrander namens Sibelco komt aanbieden. Foto: Lydia ter Welle
De leerlingen van Het Pyriet bekijken nieuwsgierig het pyriet dat Arjan Colenbrander namens Sibelco komt aanbieden. Foto: Lydia ter Welle

Nieuwe locatie en nieuwe naam: Het Pyriet

Algemeen

WINTERSWIJK – Aan de zwerftocht van de AZC-school in Winterswijk langs allerlei locaties is een einde gekomen. Met de huisvesting aan de Voorninklaan heeft de school nu een eigen plek. En niet alleen een eigen plek, ook een nieuwe naam. De school gaat nu door het leven als Het Pyriet, om op die manier de school z'n eigen – Winterswijkse - identiteit te geven.

Door Lydia ter Welle

Dat werd vrijdagmorgen gevierd met een boswandeling in het Rommelgebergte en een bezoek aan de Steengroeve. Of liever gezegd: bij de steengroeve. Want helaas is het vanwege de veiligheid niet mogelijk om de groeve te betreden. Maar als herinnering aan deze feestelijke dag kwam Sibelco-medewerker Arjan Colenbrander met een verrassing voor de vijftig kinderen van de school. Voor elk van hen had hij een blokje pyriet in doosje meegebracht.

Locatieleider Jolande Mekking van Het Pyriet vertelt: "De kinderen tussen 4 en 12 jaar die in het azc verblijven of in Winterswijk wonen en nog geen Nederlands spreken, komen naar onze school, tot ze de Nederlandse taal voldoende machtig zijn om door te stromen naar het reguliere basisonderwijs. Meestal is dat na ongeveer een jaar. Maar heel vaak gaan ze al binnen een jaar weg uit Winterswijk, omdat ze een verblijfsvergunning krijgen en een huis elders. Of omdat ze terug gaan naar het land van herkomst."

Over de keuze voor de naam 'Het Pyriet' vertelt ze: "Allereerst is onze steengroeve in Winterswijk de beste plek in Nederland om pyriet te vinden. Daarbij staat het mineraal pyriet bekend om een aantal prachtige eigenschappen: het is een aardende steen, die je met beide voeten op de grond zet. Een beetje pyriet in je broekzak maakt opgewekt, versterkt innerlijke wijsheid en zelfvertrouwen. Pyriet laat je als een spiegel zien hoe je echt bent, met je goede en minder goede kanten. Het mineraal helpt je jezelf te aanvaarden zoals je bent. Net als Winterswijk trots is op haar pyriet, zijn wij trots op onze leerlingen en onze school Het Pyriet. Wij hopen dat wij onze leerlingen ook al die mooie eigenschappen mee kunnen geven, zodat zij hun eigen weg kunnen vinden binnen het Nederlandse onderwijs en in onze samenleving."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant