Sylvia Schoppers bij haar minibieb. Foto: Bart Kraan 
Sylvia Schoppers bij haar minibieb. Foto: Bart Kraan 

Sylvia Schoppers opent minibieb aan Seringenstraat

Algemeen

WINTERSWIJK – Mensen die een boek zoeken voor bijvoorbeeld hun vakantie of weekeinde op de camping, kunnen sinds kort voor hun 'leesvoer' terecht bij Sylvia Schoppers. Zij opende onlangs voor haar woning aan de Seringenstraat 41 in Winterswijk een zogeheten minibieb, oftewel een kastje waaruit leesliefhebbers gratis een boek kunnen meenemen en na het gelezen te hebben, het kunnen terugbrengen, zelf houden of aan anderen kunnen geven.

Door Bart Kraan

Het is de derde minibieb in Winterswijk. Er was er al een bij camping Erve Hesselink, die echter alleen is bedoeld voor gasten. De andere Winterswijkse minibieb, die aan de Tangelder Gorusstraat 8, is wel toegankelijk voor iedereen. Deze minibieb is een Officiële BookCrossing Zone (OBCZ), waarvan de beheerder boeken kan registreren en kan vermelden op de site www.bookcrossing.nl met een uniek nummer, zodat leesliefhebbers er in de database naar kunnen zoeken.

Sylvia Schoppers werd echter op het idee gebracht een minibieb te openen toen ze op Facebook iets zag over minibieb Ryan aan 't Walletje in Bredevoort. "Ik lees zelf heel graag en heb genoeg boeken die ik toch niet allemaal kan houden", vertelt Schoppers. "En mijn zoon Robin heeft ook heel veel boeken. Door de minibieb te beginnen, hoop ik mensen aan het lezen te brengen en te houden. Sommigen willen niet al te veel betalen voor een boek en een boek hoeft ook niet altijd zo veel te kosten. De mensen mogen hier gratis een boek meenemen. Als ze het willen terugbrengen, prima. En als ze het willen houden, is dat ook goed."
Schoppers is niet bang dat ze, door haar 'klanten' de gelegenheid te geven de boeken te houden, op een gegeven moment door haar voorraad heen is. "Ik ga nog wel eens naar de kringloopwinkel. En ik kan boeken krijgen via de weggeefhoek op Facebook, hoewel niet alle weggeefhoeken boeken gratis weggeven. De ene doet het wel, de andere niet omdat die een minibieb als commercieel beschouwt. Terwijl minibiebs helemaal niet bedoeld zijn om geld mee te verdienen."

Haar minibieb bevat zo'n vijftig boeken voor volwassenen (hoofdzakelijk romans), kinderboeken en strips. Ze streeft echter naar een zo compleet aanbod. "Als mensen boeken uit een bepaalde categorie willen en die staan er niet tussen, kunnen ze een briefje met hun wensen in mijn brievenbus doen. Dan ga ik kijken of ik kan krijgen wat ze willen."
Haar minibieb, die op elk gewenst moment van de dag te bezoeken is, trekt volgens Schoppers de nodige 'klandizie'. "Nadat ik op de Facebookpagina van het Alma heb gezet dat hier boeken kunnen worden gehaald, zijn er al diverse mensen langs geweest", vertelt de Winterswijkse, die haar minibieb heeft laten registreren op de site www.minibieb.nl om haar initiatief onder de aandacht te brengen van mensen van buiten de plaats. "Met informatie van www.minibieb.nl kunnen mensen zelf een route uitstippelen langs diverse minibiebs. En ik heb me aangemeld bij Google Maps. Nu sta ik als bedrijf bekend, zodat mensen me gemakkelijker kunnen vinden."

De minibieb van Schoppers is intussen ook een officieel kinderboekenzwerfstation waar kinderen jeugdboeken kunnen krijgen en die na ze gelezen te hebben kunnen doorgeven aan andere kinderen of laten liggen op plekken waar ze ze gevonden kunnen worden. "Kinderboekenzwerfstations gaan uit van het Nationaal Kinderfonds dat boeken stuurt. Ze zijn ervoor om het lezen onder kinderen te bevorderen. Ik heb een tijdje geleden een aanvraag gedaan om me te mogen aansluiten en heb pas de papieren binnen."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant