Jeffrey Sletering en Nicole Rouwmaat nodigen muzikanten uit voor de TOS Challenge . Foto: Leander Grooten
Jeffrey Sletering en Nicole Rouwmaat nodigen muzikanten uit voor de TOS Challenge . Foto: Leander Grooten

Songwriting als uitdaging bij Achterhoeks Fanfare Orkest

Algemeen

WINTERSWIJK - Kun je een popsong maken in één dag waarbij je werkt met muzikanten en tekstschrijvers die hier even onervaren in zijn als jij? En kun je dat muziekstuk 's avonds opvoeren in een vol theater? Dat is de uitdaging die op 9 juni aan wordt gegaan in de TOS Challenge.

Door Leander Grooten

Together on Stage (TOS) is een initiatief van Winterswijkers om de popmuziekscène nieuw leven in te blazen. In 2017 faciliteerde TOS een vijftal nieuw geboren bandjes om in drie maanden tijd een repertoire op te bouwen en uit te voeren. Sindsdien zorgen zij voor Wenterse jamsessies. Het creatieve tandem achter TOS is Nicole Rouwmaat en Jeffrey Sletering.

Achterhoeks Fanfare Orkest
Op 9 juni vindt in Theater de Storm het concert plaats van het Achterhoeks Fanfare Orkest (AFO) met als titel "Van WMC tot Zwarte Cross". Een muzikale avond waarbij niet alleen fanfare op het programma staat, maar ook andere genres de revue passeren. "En daar haken wij op aan," zo vertelt Nicole Rouwmaat. De avond van het AFO wordt omlijst door diverse kunstuitingen. TOS zorgt in de foyer voor de muzikale invulling met deze gewaagde uitdaging voor jonge muzikanten.

Songwriting
Wat er met TOS wordt gemusiceerd wordt pas gedurende de dag duidelijk. Vanaf 10:00 uur 's ochtends bivakkeert het TOS-team in het gebouw van Schaersvoorde, aan de overkant van het theater. Onder leiding van Jeffrey Sletering wordt gewerkt aan het maken van een lied. Sletering, in het dagelijks leven muziekdocent op Graafschap College: "De uitdaging is om tekst en muziek passend te maken. Welke instrumenten passen bij een tekst? Of andersom: wordt een tekstschrijver geïnspireerd door een bepaald deuntje of een beat?" Het doel is om 's avonds meerdere composities ten gehore te brengen. "Er is geen afgesproken muzieksoort of bezetting, we kijken naar wat er creatief nodig is en maken dat mogelijk. Dat is best spannend, van tevoren staat er nog niks op papier. Iedereen zal wat uit zijn comfort zone zijn. Het vraagt creativiteit en samenwerking om tot resultaten te komen."

Loesje
Hoe kom je met amateurmuzikanten tot een 'bühnewaardig' lied binnen een dag? Jeffrey weet het wel: "Ik heb een methode ontwikkeld die ik al toepas in mijn lespraktijk." Sletering liet zich inspireren door het proces dat Loesje gebruikt om posterteksten te maken. "Ik heb een schrijfsessie van hun bijgewoond en ontdekte dat de manier van teksten bedenken kan worden toegepast op songwriting." Op 9 juni geeft Jeffrey leiding aan een team van muzikale coaches die de songwriters begeleiden.

Lokaal talent
Het TOS team heeft een netwerk opgebouwd van muzikanten die behoefte hebben meer te doen met hun hobby. "En we zien dat mensen die handschoen oppakken. Er ontstaan nieuwe samenwerkingen," zo vertelt Nicole, die werkzaam is als jongerenwerker in Winterswijk. "Ik spreek met jonge rappers, maar ook met volwassen zangers die zin hebben in een nieuwe uitdaging. De TOS Challenge op 9 juni sluit daarop aan." Jeffrey en Nicole hebben er vertrouwen in dat er genoeg opgaven volgen om er een leuke dag van te maken. Via de Facebookpagina van TOS kunnen geïnteresseerden doorklikken naar een aanmeldsite. "Maar ze mogen mij ook mailen." aldus Nicole. "Heb je eigen werk, neem het dan mee. Hoe mooi is het dat jouw gedicht die dag op muziek wordt gezet."

Huiskamer
Over de enscenering van het geheel is een concreet beeld. Nicole Rouwmaat, zelf ook zangeres in haar vrije tijd: "De foyer van Theater de Storm kleden we aan als een huiskamer. Bezoekers nemen een drankje en schuiven aan voor muzikaal talent."
Zijn goede liedjes maken het einddoel voor de TOSsers? "Nee," zo laat het team weten, "als er samenwerking tot stand komt en muzikale contacten hernieuwd worden, dan is de dag voor ons geslaagd."

De TOS Challenge is op zaterdag 9 juni van 10.00 tot 22.00 uur in gebouw Schaersvoorde aan de Pronsweg 3 in Winterswijk. Opgave via: nrouwmaat@winterswijk.nl.


http://facebook.com/tosfestwinterswijk/

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant