De rode treurbeuk in het plantsoen leeft niet meer. Foto: Bernhard Harfsterkamp
De rode treurbeuk in het plantsoen leeft niet meer. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Geen leven meer in de treurbeuk in het Willinkplantsoen

Algemeen

WINTERSWIJK - In de nazomer van 2017 kon de voorbijganger al zien dat de rode treurbeuk in het Willinkplantsoen vervroegd het blad liet vallen. Bij de gemeente wisten ze niet meteen wat hiervan de oorzaak kon zijn. Bjorn Garstenveld, beheerder openbaar groen, vertelde toen dat geprobeerd zou worden om na te gaan wat de oorzaak van de verminderde vitaliteit is.

Door Bernhard Harfsterkamp

Misschien was het gekomen door een droge periode. Er was in ieder geval nog hoop dat de beuk zich zou herstellen. Intussen is duidelijk dat dit niet meer zal gebeuren. De beuk doet zijn naam eer aan en ziet er troosteloos uit. Leven zit er niet meer in de takken en twijgen.

De rode treurbeuk is voor vele Winterswijksers al decennia lang een opvallende verschijning. Menigeen heeft zich in zijn of haar jeugd verstopt of verscholen onder de takken, die tot op het gazon om de boom heen hingen. De boom heeft zijn omgeving in al die jaren wel zien veranderen. Zo werd in de jaren 80 van de vorige eeuw het plantsoen doorsneden door het nieuwe tracé van de Singelweg. Ook is er daarna het een en ander veranderd aan de Whemerbeek, die niet ver weg van de boom stroomt. Beuken zijn gevoelig voor ingrepen in de bodem nabij hun groeiplaats. Een beuk wortelt niet diep en door die ingrepen kan het lastiger worden om voldoende water op te nemen. Soms kunnen beuken daardoor meer dan tien jaar later alsnog het loodje leggen. Toch lijkt dat nu niet het geval, omdat de ingrepen in de buurt van de boom al langer geleden hebben plaats gevonden.

Entplek heeft los gelaten
Bjorn Garstenveld heeft helaas gezien dat de beuk het niet heeft gered. Boomverzorgers hebben de boom geïnspecteerd. "De boom is op twee meter boven de grond geënt. Op een gewone beuk is de treurvorm geënt. Bij de ent is de onderstam losgebarsten. Het lijkt er dus op dat het losbarsten van de entplek het gevolg is van het afsterven van de boom. De ent krijgt dan vanuit de onderstam geen water en voedingsstoffen meer. Hier is niets aan te doen." De gemeente zal binnenkort melden dat de dode boom wordt gekapt. In het najaar zal er een nieuwe boom worden geplant. Volgens Garstenveld kan de entplek niet zijn losgebarsten door trillingen van het verkeer dat over de weg komt. "Wanneer een ent op een onderstam wordt gezet groeit deze of groeit deze niet. Wanneer de ent niet groeit is er sprake van onverenigbaarheid. In gemakkelijke taal, de weefsels willen niet samenwerken en de onderstam stoot de ent af. In dit geval is de boom gaan groeien, maar laat de ent nu toch los. Er is dan sprake van uitgestelde onverenigbaarheid. Na vele jaren van groeien stoot de onderstam alsnog de ent af." Volgens Garstenveld komt dit bij meerdere boomsoorten voor.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant