Een scène uit God's Own Country. Foto: PR
Een scène uit God's Own Country. Foto: PR

Filmhuis Winterswijk: God's Own Country

Algemeen

WINTERSWIJK - Stichting Filmhuis Winterswijk vertoont op dinsdag 8 mei, aanvang 18.30 en 21.00 uur, de film God's Own Country. De voorstellingen zijn in servicetheater Skopein aan de Meddosestraat in Winterswijk. Reserveren is noodzakelijk en kan - bij voorkeur - via www.skopein.nl of eventueel via tel. 0543-521515.

Johnny is een jonge vent van in de twintig die in zijn eentje de ietwat armoedige boerderij van zijn ouders draaiende moet houden. Vader Martin is namelijk getroffen door een beroerte. Moeder is al jaren geleden met de noorderzon verdwenen en de verbitterde Martin toont maar bar weinig genegenheid voor zijn zoon. En dan is er nog oma, die doet wat ze kan maar zij is ook niet bepaald een lachebekje.
Johnny leeft met het beklemmende gevoel dat voor hem weinig anders is weggelegd dan werken en nog eens werken. Zijn enige uitlaatklep vindt hij in overmatig drankgebruik in de pub én in incidentele, weinig gevoelige seks met jongens die hij oppikt.
Maar zijn leven krijgt een wending als zijn vader een tijdelijke hulpkracht uit Roemenië heeft ingehuurd die moet helpen bij het lammeren. Deze Georghe blijkt een woest aantrekkelijke jongen die de aanvankelijk stuurs reagerende Johnny behoorlijk van zijn stuk weet te brengen. Johnny weet zich geen raad met zijn gevoelens. Hij voelt zich enorm aangetrokken tot Georghe maar van de weersomstuit stoot hij hem ook weer ruw van zich af.
In de ruige natuur van Yorkshire (God's own country) verblijven ze een aantal dagen samen in een vervallen schuur om onder meer zo'n typisch Engelse dry stone wall weer op te bouwen. Ook verzorgen ze liefdevol een verstoten lammetje. Zo komen ze langzaam — en dan ineens heel snel — tot elkaar, met als resultaat een vurige vrijscène, "muddy and vigorous, verging on explicit", zoals de recensent van de Telegraph het verwoordde. Maar God's Own Country bevat ook ontroerende, tedere scènes, tussen de twee jonge mannen, maar ook tussen zoon en vader, nadat Martin opnieuw een hevige beroerte te verwerken krijgt.
Debuterend regisseur Lee levert met God's Own Country een prachtig, integer visitekaartje af.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant