Verkiezingswinnaar Ilse Saris op haar wethouderdskamer, waar ze nog wat langer zal verblijven. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Verkiezingswinnaar Ilse Saris op haar wethouderdskamer, waar ze nog wat langer zal verblijven. Foto: Bernhard Harfsterkamp

CDA in Winterswijk groter dan ooit geworden

Algemeen

Ilse Saris volslagen verrast door onverwacht grote zetelwinst

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Grote verkiezingswinsten voor één partij zijn bij de gemeenteraadsverkiezingen in Winterswijk de laatste vijftig jaar zelden voorgekomen. Als dit wel gebeurde was daarvoor een duidelijke reden aan te wijzen, zoals in 2006 toen Winterswijks Belang in één keer acht zetels kreeg. De discussie rondom het strandbad zorgde toen voor veel onvrede. Vier jaar daarvoor boekte de VVD een grote winst, nadat een jaar eerder wethouder Johan Houwers door de andere partijen in de raad naar huis was gestuurd. Niet alleen hijzelf, maar ook een groot deel van de kiezers vond dit onterecht. Voor de drie zetels winst van het CDA is niet zo'n duidelijke reden aan te wijzen. Lijsttrekker Ilse Saris weet het ook niet precies. Ze denkt dat haar partij de afgelopen jaren goed zichtbaar is geweest in de Winterswijkse samenleving en ook beloond is voor haar betrouwbaarheid.

'Op betrouwbare partij gestemd'
De volgende middag is Ilse Saris nog steeds een beetje wiebelig. "Mijn mailbox is ontploft, ik krijg nog steeds heel veel reacties." Die komen uit het hele land. "De uitslag was een volslagen verrassing. 3900 stemmen dat is heel bijzonder. Ik heb gisteravond wel even een traantje gelaten." Saris had één zetel extra verwacht, want vier jaar geleden hadden ze ook al bijna een vijfde binnen gesleept. Een enkele andere kandidaat op de lijst had zelfs over twee zetels winst gesproken, maar op drie had niemand durven hopen. Het is nog nooit voorgekomen dat het CDA de grootste partij in Winterswijk is geworden. Ook voor 1978 waren de drie christelijke partijen, waaruit de partij is ontstaan, samen nooit de grootste. Maar in die tijd was de PvdA nog altijd de grootste. "Alle contacten van de laatste tijd, ook in de campagne op straat, maakten mij wel duidelijk dat het CDA goed ligt." 'We hebben op een betrouwbare partij gestemd' was een opmerking die ze veel heeft gehoord.

Tevredenheid over de zorgtaken
Saris was de vierde keer lijsttrekker. In 2006 was ze nog een van de verliezers, maar vanaf 2010 begon het herstel en de groei met deze verkiezingswinst als beloning. Ze noemt het een pluim voor het harde werken, voor de zichtbaarheid en de betrouwbaarheid. Het CDA is bovendien niet alleen in de campagnetijd aanwezig geweest. "Wij hebben vier jaar lang campagne gevoerd." Ze noemt ook de aansprekende mensen op de lijst die stemmen hebben getrokken. Saris was als wethouder de laatste vier jaar verantwoordelijk voor onder andere zorg en onderwijs. Vier jaar geleden kwamen allerlei zorgtaken, die tot dan toe door andere overheden werden uitgevoerd, terecht bij de gemeente. Alles moest nieuw opgezet worden, maar dat is goed gegaan. "Ik denk dat veel mensen daar ook tevreden over zijn."

'Niet bang voor de oppositie'
Het CDA mag nu het voortouw nemen bij de onderhandelingen voor een nieuwe coalitie. Duidelijk is in ieder geval dat Saris daarin als wethouder zal terugkeren. Ze gaat nu eerst rustig bekijken hoe ze dit gaat aanpakken en wanneer het beste moment is om met de andere partijen te spreken. Of de andere grote winnaar van de verkiezingen, GroenLinks debuteert met twee zetels, coalitiepartner zal worden, wil Saris niet zeggen. Evenmin doet ze al uitspraken over de speculaties dat Winterswijks Belang (WB) of de VVD wel eens buiten de nieuwe coalitie zou kunnen vallen.
Wim Aalderink van WB hoopt van niet. Hij vindt dat WB een echte bestuurderspartij is geworden en wil zelf graag door als wethouder. "Maar ik ben niet bang voor de oppositie." Aalderink voelt zich niet de grote verliezer van de verkiezingen, al is hij wel teleurgesteld dat WB niet meer de grootste partij is. "Het zou raar zijn als ik dat anders zou vinden." De lijsttrekker vindt het vooral jammer dat zijn partij niet meer aan het stuur zit bij de onderhandelingen. Waarom het CDA zoveel zetels won? "Het CDA heeft een prima campagne gevoerd. Ze hebben acht jaar lang goed werk gedaan in het college en Ilse Saris is een geweldig bestuurder." Aalderink denkt dat zijn partij daardoor stemmen heeft verloren aan het CDA, maar ook aan GroenLinks. De uitslag maakt duidelijk dat WB het eigen gezicht de komende jaren nog duidelijker moet laten zien.

'Wel verwacht, maar fijn dat het is gerealiseerd'
Voor GroenLinks was de entree met twee zetels in de raad niet geheel onverwacht. Toch was lijsttrekker Tineke Zomer zeer blij. "Ik had die winst wel verwacht, maar het is toch fijn dat het gerealiseerd is." Ze hoopt nu een rol te gaan spelen bij de coalitieonderhandelingen. Die hoop heeft de PvdA niet meer. Die partij heeft opnieuw een zetel verloren. "Als we op drie waren gebleven, had het misschien gekund", zei Ubel Zuiderveld. "Gelukkig hebben we het wel beter gedaan dan in de rest van het land. Ik was even bang dat we nog maar één zetel zouden overhouden." De VVD had op meer gehoopt. Hun opmerkelijkste campagneonderwerp, de groei van Winterswijk naar 35.000 inwoners, heeft niet genoeg mensen kunnen overtuigen. D66 behield de ene zetel, maar ook deze partij had op veel meer gehoopt. Loes ten Dolle, die een goede indruk in de campagne maakte, had graag met meer partijgenoten in de raad gezeten. Zij had de pech dat ze even last had van de verminderde populariteit van de landelijke D66. Kansrijk Winterswijk haalde geen zetel, hoewel Paul Hijink na veel media-aandacht als gevolg van een filmpje op internet dacht dat de buit al binnen was.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant