Zweminstructeur Rudy te Molder in zwembad Jaspers. Foto: Bart Kraan
Zweminstructeur Rudy te Molder in zwembad Jaspers. Foto: Bart Kraan

Opfriscursus zwemmen voor leerlingen van basisscholen

Algemeen

In april vier sessies op woensdagmiddag

Door Bart Kraan

WINTERSWIJK – Basisschoolleerlingen die sinds het behalen van hun zwemdiploma's niet of nauwelijks meer hebben gezwommen, krijgen de gelegenheid hun zwemvaardigheid weer wat op te krikken. Zwembad Jaspers geeft namelijk op de vier woensdagen in april een opfriscursus.

"Dan zetten we even weer de puntjes op de i", zegt manager Chris ten Pas van het Winterswijkse zwembad. "Als de kinderen de cursus hebben afgerond, hopen we dat ze weer voldoen aan de eisen voor het C-diploma, hoewel ze daar niet specifiek voor worden opgeleid. We willen dat ze zover zijn dat ouders niet bang hoeven te zijn dat hun kinderen niet kunnen zwemmen."
Zwembad Jaspers kwam op het idee om een opfriscursus voor basisschoolleerlingen te houden naar aanleiding van de ervaringen met de leerlingen van de brugklas van het Gerrit Komrij College (GKC). Die komen een half jaar een keer per week zwemmen, waarbij ze onder leiding van hun eigen docenten aandacht besteden aan de techniek van het zwemmen en met de instructeurs van het zwembad onder meer gaan aquajoggen en hydrospinnen en in het water een bootcamp afwerken.

Zwembad Jaspers en het GKC werkten in 2016 voor het eerst een dergelijk cyclus af en vorig jaar voor de tweede keer. Nu is de derde 'generatie' GKC-brugklassers aan de beurt. "De docenten en badmeesters zijn geschrokken van het gebrek aan zwemvaardigheid bij de leerlingen, van wat ze nog konden", vertelt zweminstructeur Rudy te Molder. "Twee jaar geleden vroegen leerlingen onder meer hoe ze op hun rug moesten drijven, ze durfden of konden het niet meer. En sommige zwemslagen beheersten ze niet meer, heel bizar. Vorig jaar min of meer hetzelfde verhaal. Die kinderen verliezen tussen het behalen van hun zwemdiploma en het einde van hun tijd op de basisschool hun zwemvaardigheid. Nadat ze hun zwemdiploma's hebben behaald, zien we hen niet meer terug. Ze verliezen hun binding met het zwembad."

Dat komt onder meer omdat het schoolzwemmen is weggevallen. "Dat werd in 2008 afgeschaft. Het kwam in 2011 nog even terug, maar werd toen weer afgeschaft", aldus Te Pas. En kinderen vinden zwemmen niet echt cool, vertelt Te Molder. "Ze geven de voorkeur aan bijvoorbeeld de computer. Die kinderen komen ook vrijwel niet meer buiten. Maar als ze na het behalen van hun zwemdiploma's niet meer regelmatig zwemmen, verliezen ze hun zwemvaardigheid. Je kunt een beetje vergelijken met fietsen. Als kinderen fietsen hebben geleerd en ze zitten daarna zes jaar niet meer op een fiets, moet je ze ook niet op een fietsvakantie laten gaan."

Tijdens de opfriscursus, die vier sessies van telkens een half uur bevat, wordt aandacht besteed aan de elementaire technieken van het zwemmen en de conditie. De deelnemers mogen voor en na de cursus recreatief zwemmen. "Op die manier hopen we de kinderen in het zwembad te houden", vertelt Te Pas, die uiteraard hoopt dat de deelnemers aan de cursus na afloop regelmatig komen zwemmen. "Een keer per week of per veertien dagen. Op die manier houden ze hun zwemvaardigheid in stand."
De opfriscursus begint op woensdag 4 april, de overige sessies zijn op de woensdagen 11, 18 en 25 april, telkens van 14.30 tot 15.00 en 15.15 tot 15.45 uur. De kosten bedragen twintig euro. Voor aanmelding: tel. 0543-514691 en e-mail: info@zwembad-jaspers.nl.

Fotobijschrift:

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant