De organisatie van Nacht naar Licht, vlnr Netty Klomp, Susan te Paske, Dennis van de Giessen, Wim Ruessink, Joke Droppers, Theo Parmentier. Foto: Leander Grooten
De organisatie van Nacht naar Licht, vlnr Netty Klomp, Susan te Paske, Dennis van de Giessen, Wim Ruessink, Joke Droppers, Theo Parmentier. Foto: Leander Grooten

Paasnacht met mensen, licht en inspiratie

Algemeen

WINTERSWIJK – Samen een nacht doorhalen lijkt voorbehouden aan jonge mensen die stappen tot het licht wordt. In de Paasnacht wordt het voor de tweede keer gedaan door volwassenen. De Nacht naar Licht van de Protestantse Gemeente Winterswijk (PGW) biedt bezoekers veel aan om het duister nuttig te besteden.

Door Leander Grooten

Paasnacht
Met Pasen herdenken christenen de opstanding uit de dood van Jezus Christus. Van oudsher is de nacht ervoor een wake bij het graf. "Maar dat is in de loop der jaren verworden tot een kerkdienst laat op de zaterdagavond," aldus initiator van het evenement en professioneel kerkmusicus Wim Ruessink. "Al vanaf het prille begin van het christelijk geloof is de Paasnacht anders. Tijdens een nacht samen zijn heeft iets intiems, iets eerbiedigs en leidt tot een saamhorig gevoel," zo omschrijft hij.

Verbinding
Het evenement vond ook in 2017 plaats en was een groot succes. Mede organisator Joke Droppers vertelt: "Het programma biedt ontzettend veel variatie, zodat iedereen zijn hart er bij kan ophalen. En dat gebeurde dan ook de hele nacht door. En de dipjes die neigden naar slaap, werden opgevangen door lekkere hapjes en goede gesprekken."
Voor de organisatie was het dan ook duidelijk dat dit initiatief een blijvertje is.
"Het verbindt mensen met elkaar en dat bleek heel waardevol."

Bevrijding en ochtendlicht
Pasen valt in 2018 gelijk met de bevrijding van Winterswijk in 1945. Het thema bevrijding past in het Paasverhaal. "De opstanding van Christus werkt als een bevrijding voor de mensen. Wat je fout hebt gedaan, wordt je vergeven," zo verduidelijkt predikant Parmentier. Hij waakt de hele nacht mee. "Maar ik moet wel helder blijven, want zondagochtend vroeg, om half acht, moet ik nog een kerkdienst leiden!"
Het thema brengt bijzondere gasten met zich mee. "Een veteraan komt vertellen over zijn werk voor de vrede in de wereld. En we zijn trots dat we de eerstgeboren baby in bevrijd Winterswijk van 1945 te gast hebben." Via Skype stelt de PGW zich in verbinding met de toekomst. Wim Ruessink: "Want wij zoeken naar het licht, maar dat is al doorgebroken in delen van de wereld." Ze leggen onder andere contact met oud-Winterswijk Bill Konings die in 1952 emigreerde naar Nieuw Zeeland en de Henxelse Tom Huiskamp. "En mijn voormalig collega Chris de Jonge is in Indonesië. We gaan eens horen wat hij daar zoal doet," aldus Parmentier.

Spoorboekje
De organisatie heeft een keur aan onderdelen door de nacht heen op verschillende plekken in Jacobskerk en Den Angang. Om de weg te blijven vinden, is een heus festivalschema opgezet en als folder beschikbaar gesteld. "Dat is het spoorboekje voor de bezoekers. Je kunt er ook voor kiezen een deel van de nacht mee te doen. Met het schema in de hand weet je wanneer je de wekker moet zetten."

7:16 uur
De titel 'Nacht naar Licht' insinueert dat het ochtendlicht niet te vermijden is. "Dat klopt", bevestigt Ruessink, die door de hele nacht heen, een rol heeft als muzikant en organisator, "de nacht eindigt bij het zien van het licht. Op 1 april komt de zon om 7:16 uur op. Na een nachtelijke wandeling gaan we dat licht zien. En dat is een prachtige afsluiting."

De Nacht naar Licht is voor iedereen toegankelijk. Joke Droppers vat dat treffend samen. "Zoveel mensen zoeken naar lichtpuntjes, ongeacht geloofsovertuiging. Die zijn allemaal van harte welkom."


Facebook-evenement: Nacht naar Licht
Informatie: 06-10599002

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant