Naast politiek is Tineke Zomer in haar vrije tijd graag bezig met lezen. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Naast politiek is Tineke Zomer in haar vrije tijd graag bezig met lezen. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Tineke Zomer: niet alleen doen, maar eerst dromen en denken

Algemeen

Gesteund en gedragen door een enthousiaste groep mensen

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Tineke Zomer is helemaal klaar voor een terugkeer in de gemeenteraad van Winterswijk. Ze was al eerder gemeenteraadslid vanaf 2007 tot 2014. In 2010 was ze ook al eens lijsttrekker voor Progressief Winterswijk. Ze viel toen al op door haar gedrevenheid en degelijkheid. Ze was altijd goed voorbereid en wist haar bijdragen goed te verwoorden. Als het nodig was, kon ze fel in een discussie zijn. Deze ervaring zal haar zeker helpen, maar op de een of andere manier is het ook allemaal nieuw. Zomer is nu immers lijsttrekker van GroenLinks, een partij die voor het eerst in Winterswijk mee doet aan de verkiezingen. Ze verwacht een mooie entree in de gemeenteraad met zeker twee en misschien wel drie zetels.

'Nu wel gesteund'
Vier jaar geleden was Tineke Zomer blij dat het raadswerk erop zat. De laatste jaren voor Progressief Winterswijk (PW) waren niet aangenaam geweest. In de raad moest ze al het werk in haar eentje doen. Na een mooie en geslaagde periode, waarin PW ook een wethouder had, werd er een zetel verloren. De steunfractie werd steeds kleiner. Er werd nog wel een poging gedaan om door te starten als GroenLinks, maar ook daarvoor waren er nog niet genoeg mensen. Nu is het gevoel heel anders. "Zelfs al we nu maar één zetel halen zal ik met een goed gevoel en een opgeheven hoofd in de gemeenteraad gaan zitten. Ik voel me nu wel gesteund en gedragen door een enthousiaste groep mensen." Bij de groep die haar steunt zitten nog wel enkele mensen, die al bij PW actief waren, maar de meeste mensen zijn nieuw. Het voorbereidende werk is pas vorig jaar begonnen. Op een ledenvergadering kwamen in september voldoende mensen af om enthousiast aan de slag te gaan.

Door generaal pardon lid geworden
Tineke Zomer is al haar hele leven geïnteresseerd in politiek, maar ze werd van in 2005 lid van een politieke partij. Ze koos toen voor GroenLinks, omdat die toen met het initiatief kwam voor een generaal pardon voor asielzoekers. "Ik kreeg toen vrij snel een brief van Henk Kok, die voorzitter was van de afdeling Aalten-Winterswijk met de vraag of ik politiek actief wilde worden." Ze werd toen de nummer drie op de lijst van Progressief Winterswijk. Omdat de nummer twee na een jaar stopte schoof ze door. Als GroenLinks wordt het nu wel anders. De achtergrond is anders en er is de landelijke naamsbekendheid. Zomer is ervan overtuigd dat haar partij voor vernieuwing in de raad kan zorgen. Vanaf het moment dat ze in de raad komt, zal de partij ook actief op zoek gaan naar nieuwe leden.

Ambitie voor een bestuurlijke functie
In het dagelijks leven is Zomer klachtenfunctionaris in het Streekziekenhuis Beatrix (SKB). Dat doet ze intussen tweeënhalf jaar. Ze werkt al 35 jaar in het ziekenhuis. Ze is lang technisch oogheelkundige op de oogpoli geweest. In 2006 is ze bestuurskunde gaan studeren, omdat ze toe was aan een nieuwe uitdaging. "Dat was een verademing. Binnen een jaar had ik mijn propedeuse voltooid. Toen ik in april 2007 in de raad kwam ben ik bewust een jaar gestopt. Ik wilde eerst het raadswerk onder de knie krijgen." In 2011 is ze afgestudeerd. Bestuurskunde vond Zomer nuttig voor haar politieke activiteiten, maar ze had ook wel de ambitie voor een bestuurlijke functie in het management bij een zorginstelling. Dat is er niet van gekomen. In het SKB werd ze in 2011 wel beleidsmedewerker. Ze onderzocht de mogelijkheden voor grensoverschrijdende samenwerking. Nu is ze tevreden als klachtenfunctionaris, een functie waarbij ze niet oordeelt, maar alleen luistert en bemiddelt tussen patiënten, artsen en verpleegkundigen. Maar als GroenLinks een wethouder mag leveren is ze zeker kandidaat.

Armoede moet al in tien jaar weg zijn
Tineke Zomer heeft zich gestoord aan de campagne van de VVD met die nadruk op "doen". "Er is geen ruimte voor dromers en denkers", zegt ze, "Dat is stuitend, want die heb je nodig. De dromer bedenkt de ideeën. De denker zet ze om in een bruikbare vorm en de doener voert ze uit. Je hebt alle drie nodig." Zeker ook om de speerpunten van GroenLinks uit te voeren. Zomer vindt dat er snel aan het werk gegaan moet worden met duurzaamheid en de energiemix. "Daar is te veel over gesteggeld. Dat heeft tot tijdverlies geleid. " De partij wil daarbij ook mensen met de smalle beurs helpen. Een tweede belangrijke punt is de natuurinclusieve landbouw, een landbouw waarin weer meer aandacht is voor biodiversiteit. Het derde belangrijke punt is de bestrijding van de armoede. Daar hoort ook een goede aanpak van de schuldenproblematiek bij. Zomer wil niet wachten tot 2040, voordat de armoede in Winterswijk verdwenen is. Wat haar betreft moet die in tien jaar weg zijn.

Politiek als hobby
Als ze naast haar werk niet met politiek bezig is heeft Tineke Zomer ook nog andere hobby's. Voor haar moet er elke dag worden gelezen. Ze houdt van historische romans en Scandinavische misdaadromans. Ook leest ze veel Spaanse literatuur, wat volgens haar vooral toeval is. "Heel lang heb ik alleen vrouwelijke schrijvers gelezen, die ook nog eens allemaal wit waren. Vorig jaar ontdekte ik "De ondergrondse spoorweg" van Colson Whitehead, een prachtige roman van een zwarte Amerikaanse schrijver." Naast lezen wordt er ook nog gesport in de sportschool. De hobby politiek zal echter wel weer meer tijd gaan vragen. Ze verlangt er nu al naar om te praten over een raadsprogramma. Ze hoopt op een brede coalitie. "Je moet ook kijken wat anderen te bieden hebben."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant