In actie tegen overlast en misdaad in buitengebied

Algemeen

Ondernemers, gemeente, politie en brandweer samen aan de slag

Door Bart Kraan

WINTERSWIJK – Een netwerk van ondernemers, de gemeente, de politie en de brandweer gaan overlast en criminaliteit in het buitengebied aanpakken. Deze partijen worden daarbij geholpen door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) die middels een Keurmerk voor Veilig Ondernemen (KVO) hen assisteert bij het maken van afspraken om problemen te bestrijden en te voorkomen, deze problematiek in kaart brengt, helpt met het vinden van oplossingen en begeleidt bij het nemen van maatregelen.

Winterswijk treedt daarmee in de voetsporen van de gemeente Bronckhorst, die al in 2016 met het CCV en een netwerk van lokale ondernemers begon aan het ontwikkelen van een KVO voor het buitengebied. Dit min of meer in navolging van winkelcentra en bedrijventerreinen die op dezelfde manier door het CCV zijn geholpen bij het terugdringen van overlast en criminaliteit. Voor de begeleiding door een specialist van het CCV trekt het college van burgemeester en wethouders 10.000 euro uit. Voor dat bedrag houdt die specialist bewustwordingssessies, digitale enquêtes onder de ondernemers en bewoners van het buitengebied, analyseert hij deze, begeleidt hij de projectgroep van betrokken ondernemers, houdt hij naar aanleiding van de enquêtes een of meer schouwen, helpt hij met het bedenken van maatregelen, tekent hij voor de begeleiding van de uitvoering van de maatregelen en begeleidt hij de projectgroep tijdens de audit voor het KVO.

De tien mille voor de begeleiding door een CCV-specialist is volgens burgemeester Joris Bengevoord een welbesteed bedrag. Want de problematiek rond met name de productie van drugs komt steeds dichterbij. "In Noord-Brabant worden al op grote schaal drugs geproduceerd, maar dat komt steeds meer deze kant op", aldus Bengevoord die met zijn opmerking onder meer verwijst naar de ontdekking van een XTC-laboratorium in Terborg en naar het door een drugsdealer benaderen van een Winterswijkse agrariër met de vraag of hij zijn schuren beschikbaar wilde stellen voor de productie van drugs. "Die man kwam op het erf en zag lege schuren. Maar die agrariër heeft hem weggestuurd. Dit is heel herkenbaar. Boeren hebben het lastig en veel vastgoed, ook met asbest, staat leeg. Dan is een aanbod van drugsdealers best interessant, ze bieden ook best veel geld."

Bengevoord hoopt dat met de samenwerking tussen ondernemers, politie, gemeente en brandweer, die dus moet resulteren in het Keurmerk voor Veilig Ondernemen, en de daaruit volgende maatregelen het Winterswijkse buitengebied zo onaantrekkelijk wordt gemaakt voor criminelen dat ze er niet komen. "We willen het buitengebied onaantrekkelijk maken voor mensen die er niets te maken hebben en hen weren", aldus Bengevoord. "Daarvoor zetten we in op de kracht van de samenleving. We moeten met z'n allen heel scherp zijn op signalen, zoals onbekende mensen op het erf en diefstal van diesel. Dieseldiefstal kan duiden op de aanwezigheid van grote aggregaten, die voor hennepplantages kunnen worden gebruikt."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant