Inge Klein Gunnewiek. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Inge Klein Gunnewiek. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Inge Klein Gunnewiek: Ruimte geven aan inwoners

Algemeen

Niet verrast dat ze lijsttrekker is geworden

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Inge Klein Gunnewiek was niet verrast dat de VVD haar tot lijsttrekker heeft gekozen. "Een tijdje geleden heb ik al de ambitie uitgesproken. Vorig jaar was ik al de woordvoerder bij de algemene beschouwingen voor de kadernota en de begroting." In 2014 kwam ze in de gemeenteraad, nadat ze al twee jaar als commissielid had meegedraaid, en sindsdien is ze er langzaam naar toe gegroeid. Ze zat ook in de vertrouwenscommissie die de nieuwe burgemeester selecteerde. "Je gaat jezelf dan ook spiegelen. Hoe zou ik daar zitten? Hoe zou ik het aanpakken?" De komende jaren kan ze dat laten zien als fractievoorzitter, maar misschien ook wel als wethouder.

Vrouwennetwerk
Klein Gunnewiek is niet politiek opgevoed, hoewel ze wel uit een liberaal gezin komt en altijd al op de VVD stemde. Haar interesse voor de gemeentepolitiek begon geleidelijk aan toen ze in 2009 weg ging bij de Rabobank en haar eigen bedrijfje als belastingadviseur startte. "Ik ben met nul klanten gestart. Daarom ben ik gaan netwerken. ZZP-ers (zelfstandigen zonder personeel) waren toen heel erg in opkomst, maar er was niks voor vrouwen." Ze heeft toen een eigen netwerk SheBusiness opgericht. "Het was een heel los netwerk. Iedereen was welkom. Op de themavonden die werden georganiseerd kwam een heel wisselend gezelschap." Via dat netwerk is ze in contact gekomen met de VVD en werd ze gevraagd om in de partij actief te worden.
De eerste jaren na 2009 stortte Klein Gunnewiek zich volledig op haar eigen bedrijf. Ze moest een klantenportefeuille opbouwen. Maar na enige tijd had ze voldoende vaste klanten en merkte ze dat ze tijd over had. Daarom kon ze penningmeester worden van de FC Trias en actief worden in de politiek. Tegenwoordig is ze drie tot vier avonden per week op pad voor de voetbalclub en de VVD. Haar netwerk buiten Winterswijk heeft zich inmiddels ook uitgebreid. "Er wordt heel veel georganiseerd. Ik moet soms wel kiezen." Klein Gunnewiek heeft ook de Winterswijkse Uitdaging opgezet. "Dat was de tiende in Nederland. Ik heb het onder de aandacht gebracht bij de gemeente." De verbinding tussen het bedrijfsleven en vereniging vindt ze belangrijk. "Vooral de kleinere verenigingen zijn kwetsbaar." Twee keer organiseerde ze de beursvloer, waarbij vraag en aanbod van bedrijven en verenigingen bij elkaar werden gebracht.

Wethouder leveren
De laatste 28 jaar heeft de VVD bijna altijd een wethouder gehad. Klein Gunnewiek gaat er wel vanuit dat de partij opnieuw een wethouder kan leveren. Of de huidige coalitie met Winterswijks Belang (WB) en het CDA voortgezet zal worden ligt aan de verkiezingsuitslag. Ze erkent dat er een zekere spanning is tussen de VVD en WB. "Over duurzaamheid en de omgevingswet denken wij heel verschillend. Dus valt er wat te kiezen. WB wil nog steeds windmolens. Wij niet." Ze denkt ook dat haar partij bij het toepassen van de omgevingswet veel meer ruimte wil geven aan de bewoners dan WB. Met die wet wordt geregeld hoe de leefomgeving er moet uitzien. "Wij willen niet alles dicht timmeren. We zijn de partij van minder regels. We moeten de ruimte geven aan initiatiefnemers en meer met elkaar in gesprek gaan om tot een gedragen plan te komen." Dat de VVD soms kritisch is in de richting van Burgemeester en Wethouders vindt Klein Gunnewiek normaal. "Dat moet ook, maar wij kunnen ook heel goed samenwerken. Dat doen we voor Winterswijk dat we zo goed mogelijk in stand willen houden." Wat de VVD daarvoor wil doen staat in een kort verkiezingsprogramma op twee A4tjes met 31 aandachtspunten, dat te vinden is op www.winterswijk.vvd.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant