Sanne Arbouw in actie tijdens de repetitie. Foto: Leander Grooten
Sanne Arbouw in actie tijdens de repetitie. Foto: Leander Grooten

Muziektheater als verbinding

Algemeen

WINTERSWIJK/AALTEN/OOST GELRE - In de hal van de Hamalandschool, school voor speciaal onderwijs in Lichtenvoorde, zijn de deelnemers aan het project 'Muziektheater maak je samen' intensief bezig met theateroefeningen. "Aan het project doen bewoners mee van zorginstellingen als Estinea en De Lichtenvoorde en mensen die begeleid zelfstandig wonen of dagbestedingsactiviteiten bezoeken. Ook leerlingen van het Bariet, Voortgezet Speciaal Onderwijs, nemen deel." Het project 'Muziektheater maak je samen', een uitdaging voor zowel deelnemer als organisatie, is een initiatief van cultuurcentrum Boogie Woogie in samenwerking met de genoemde zorgorganisaties, de VSO school en het Graafschapcollege.

Door Leander Grooten

Breed gedragen
Het muziektheaterproject wordt financieel ondersteund door NSGK, Kanjers voor Kanjers, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Boschuysen, SPZ en het Fonds Verstandelijk Gehandicapten. Daarnaast zijn er projectsubsidies van de gemeenten Aalten, Oost Gelre en Winterswijk. Het initiatief is ook bedoeld voor inwoners van deze gemeenten.
Projectleider Harry ten Brinke is blij dat het project breed gedragen wordt: "Het is mooi dat gemeenten en fondsen geloven in ons initiatief, dat geeft een fijne steun in de rug".

Uitdaging om te prikkelen
Theaterdocente Sanne Arbouw vindt het een uitdaging om de inhoud van de lessen aan te laten sluiten bij de mogelijkheden van de diverse deelnemers. "Tijdens mijn studie en in mijn huidige werk zoek ik graag bijzondere doelgroepen op die niet vanzelfsprekend met theater in aanraking komen. Het is een uitdaging hen te prikkelen tot spel."
Arbouw is door Boogie Woogie ingehuurd om de voorstelling te begeleiden. Ten Brinke: "Samen met muziekdocent Jan Willem van de Velde zorgt Sanne voor de invulling van de repetities. Jan Willem heeft veel ervaring met muziek maken met verschillende doelgroepen, het is aan hem toevertrouwd. Ik zie dat het een ontzettend mooie voorstelling wordt, waar zeker nog meer mensen aan mee kunnen doen." Sanne vult aan: "We repeteren op woensdagavonden, in februari nog in Lichtenvoorde, vanaf maart in Aalten. Ik zoek onder andere nog een verteller en er zijn nog meer rollen die we op kunnen vullen." Via perron8@delichtenvoorde.nl en 0544-371130 kunnen deelnemers vanaf veertien jaar oud zich aanmelden.

De Waaiman
Van de Velde en Arbouw studeren 'De Waaiman' in, een sprookje van Godfried Bomans. Tijdens de repetitie worden de liedjes van de kille oostenwind en de zachte zuidenwind
gezongen, terwijl Arbouw de deelnemers meeneemt in de fysieke uitbeelding van de 'winden'. "Herhaling is erg belangrijk. De klanken van de muziek, samen met de repeterende bewegingen, vallen na verloop van tijd als puzzelstukjes op hun plaats, daar ben ik van overtuigd."

Verbinden door kunst
Op 1 en 3 juni 2018 zal het Muziektheaterproject op de planken staan. Ten Brinke: "Ons doel is om de afstand tussen maatschappelijke groepen te verkleinen door middel van muzische en theatrale activiteiten. Kunst leent zich ervoor om samen te werken. Voor dit project zijn we op zoek naar amateurtoneelspelers en muzikanten."
Opgave hiervoor kan bij Harry ten Brinke, harry@boogiewoogie.nl, 06 – 4845 6552.

De groep deelnemers zwiert de armen alsof zij de wind zijn. Foto: Leander Grooten

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant