Nieuwe politieke partij Kansrijk Winterswijk wil mee doen aan verkiezingen

Algemeen

Gesprek over uitgaansvoorzieningen leidt tot nieuwe partij

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Op 9 januari heeft het Centraal stembureau van de gemeente besloten de naam Kansrijk Winterswijk te registreren als aanduiding voor een nieuwe politieke groepering. Kansrijk Winterswijk wil mee doen aan de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart. "Problemen benoemen, er samen kort over praten en ze Winterswijk uit helpen!" is het motto van de nieuwe partij, die zegt echt onafhankelijk te zijn. In een persbericht geeft de partij aan dat Paul Hijink de lijsttrekker zal worden.

Partij wil uitgangsgelegenheid van regionaal belang
De nieuwe partij is nog op zoek naar 'versterkingen' van de kandidatenlijst. Op 5 februari moet de partij die lijst inleveren. Omdat Kansrijk Winterswijk voor het eerst meedoet, moeten er dan ook twintig steunverklaringen ingeleverd worden en moet er een waarborgsom van 225 euro betaald worden. Een verkiezingsprogramma moet eveneens nog vastgesteld worden. Op www.kansrijkwinterswijk.nl staan al wel een aantal speerpunten genoemd. Er moet bijvoorbeeld een uitgaansgelegenheid van regionaal belang komen, die voor jongeren en volwassenen is. "Onze ouders hadden het Spek-Ende, Moustache, de Harmonie en disco Woold in het Julianagebouw. In onze jeugd ongeveer tien tot vijftien jaar geleden had Winterswijk alleen disco Woold nog over, en nu op wat eendagsactiviteiten na, helemaal niets meer!", schrijven de initiatiefnemers.

Standbeeld Piet Mondriaan
Kansrijk Winterswijk is tegen windmolens en megastallen in het buitengebied en wil dat de gemeente zelfstandig blijft. De partij is voor maatwerk voor de gewone Winterswijker. Bij vergunningsaanvragen moet het antwoord niet 'nee' zijn, maar 'ja, maar denk wel daar aan …'. De gemeente moet extra beveiligd worden. Het werk van de politie is niet voldoende. Daarom moet de gemeente extra beveiligers inhuren die voor meer veiligheid moeten zorgen. De voorzieningen in Winterswijk zijn belangrijk voor Kansrijk Winterswijk. De goede voorzieningen moeten gekoesterd worden, maar de partij is niet tevreden over het zwembad. Dat zou gemoderniseerd kunnen worden. Ook kunnen de speeltuinen een opknapbeurt gebruiken. In het winkelcentrum wil de partij blijven investeren met meer aandacht voor 'unieke Winterswijkse objecten'. Als voorbeeld wordt een standbeeld van Piet Mondriaan genoemd.

Frisse wind
Het initiatief voor de nieuwe partij is in november 2016 ontstaan tijdens een gesprek van twee vrienden over de teloorgang van uitgaansvoorzieningen in Winterswijk. Ze begonnen allerlei zaken op te sommen, waar Winterswijk echt behoefte aan heeft. "Na een lange en gezellige avond grapten we dat we zelf dan maar de lokale politiek in moesten …" Na het bezoek aan een gemeenteraadsvergadering in juni 2017 werd besloten dit daadwerkelijk te doen. Op 13 december 2017 is de partij ingeschreven bij de notaris. Eind januari wordt er een ledenvergadering gehouden, waarop het verkiezingsprogramma wordt vastgesteld. Het lidmaatschap is gratis. Kansrijk Winterswijk noemt zich de enige partij die 'niet naar de pijpen van de grote bedrijven of de landelijke overheid hoeft te dansen' en wil voor een frisse wind zorgen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant