Ad van de Staaij op zoek naar Rein Willinks Oekraïense avonturen

Algemeen

WINTERSWIJK - In Winterswijk is Rein Willink bekend als oprichter en erevoorzitter van de WVC, maar in Oekraïne en Krim kenden ze hem in 1922 als de 'Vliegende Hollander'. Daar waren Doopsgezinden getroffen door revolutie, burgeroorlog en hongersnood. Ze vroegen om hulp: eten, kleding, medicijnen en investeringen om het verwoeste gebied weer op te bouwen. Nederlandse geloofsgenoten zonden een hulpexpeditie uit waarvan Rein de leider werd.

Hij reisde het hele gebied door: heen en weer tussen Molotsjna, Krim en Charkov, op en neer naar Moskou. Dit was niet ongevaarlijk: op het gehavende spoorwegnet ontspoorden treinen geregeld, banditisme was nog niet helemaal aan banden gelegd, en diefstal en beroving waren aan de orde van de dag. Willink moest onderhandelen met door de burgeroorlog geharde bolsjewieken, maar ook rekening houden met de wens van Doopsgezinden om zo snel mogelijk te emigreren. Hij trof een gemeenschappelijk belang in het verlangen naar buitenlandse investeerders die zouden helpen het gebied te herstellen. Gesteund door Twentse investeerders deed hij pogingen het Doopsgezinde gebied tot een soort kolonie van Nederland te maken. Toen deze pogingen hun eerste vruchten begonnen af te werpen, dwongen Stalins hervormingen hem rond 1930 terug te keren naar Winterswijk.
In 1932 brak opnieuw hongersnood uit in Oekraïne. Deze keer organiseerde Rein zelf een hulpactie met zijn netwerk. Daarmee botste hij met zijn voormalige opdrachtgevers; er ontstond ruzie in de pers en lokale communisten maakten hem verdacht. Na een paar maanden stopte hij met zijn actie.
Over zijn belevenissen in de jaren 20 heeft Willink uitgebreid verslag gedaan aan zijn ouders en opdrachtgevers, onder wie dominee Fleischer. Deze verslagen vormen de kern van een boek dat over zijn activiteiten in de maak is. Rusland-historicus Ad van de Staaij is hier druk mee bezig. Hij volgt de sporen van Rein en is zo al terechtgekomen bij de nazaten van de Oekraïense Doopsgezinden die baat hebben gehad bij zijn hulp. Hij hoopt kennis te maken met mensen die Rein gekend hebben of die nog verhalen over hem kunnen vertellen. Daarom komt hij vertellen over het Russische verleden van deze meer dan lokale legende. Dat gebeurt op zondag 28 januari vanaf 16.00 uur in het Doopsgezinde Kerkje. Entree± vrije gift.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant