Het opvallend gekleurde bankje bij de Slingeplas. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Het opvallend gekleurde bankje bij de Slingeplas. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Vanaf een bankje

Algemeen Vanaf een bankje

Vanaf een bankje

Bij de gemeentegrens van Aalten met Winterswijk

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Op de ene plek waar ik voor een verhaal op een bankje wilde gaan zitten stonden drie verschillende bankjes. Op de andere plek die ik in gedachten had voor deze rubriek, kon ik er geen een vinden. Gelukkig vond ik in de directe nabijheid toch nog een bankje. Dat toonde overigens wel aan dat groen ook een lelijke kleur kan zijn. Het gifgroene geval stond bij de grote Slingeplas. Maar omdat ik ogen in mijn rug heb, had ik ook zicht op de kleine Slingeplas.

Die twee Slingeplassen zijn tegenwoordig net als 't Hilgelo eigendom van Leisurelands. Blijkbaar wil deze organisatie zich onderscheiden met die andere kleur groen, want ook bij de plas in Meddo heb ik die al gesignaleerd. De kleine plas, die ook wel bekend staat als politieplas omdat agenten hier visten, ligt op het grondgebied van de gemeente Winterswijk. De grote plas die bij Bredevoort ligt is Aaltens. Leisurelands en de gemeente Aalten beschouwen beide plassen echter als één gebied. Twee jaar geleden werd daarvoor een visie geschreven en besproken in de Aaltense gemeenteraad. Vreemd genoeg wisten de wethouder van Winterswijk die over het buitengebied gaat en de Winterswijkse raadsleden hier niets van. In die tijd spraken ze wel uitgebreid over 't Hilgelo, maar dat plasje in Corle werd vergeten.

Dat verbaasde mij enigszins, omdat dat Leisurelands had voorgesteld beide plassen samen te voegen. Ik had dan niet meer op dit bankje kunnen zitten, want de grondstrook tussen beide plassen was er water geworden. Daar hadden de Winterswijkers begaan met natuur toch ook iets van moeten vinden. Die kleine plas wordt immers niet gebruikt voor recreatie en is omgeven door een brede struiken- en bomenstrook, zodat het een gebiedje is geworden waar de natuur op de eerste plaats komt. Zo'n recreatieonderneming als Leisurelands houdt daar niet van. Dat blijkt ook wel uit dat grote onderhoud bij 't Hilgelo, dat zonder enig gevoel voor de aanwezige natuurwaarden wordt uitgevoerd.

De Vogelwerkgroep Zuidoost-Achterhoek en de jagers uit Aalten waren wel oplettend. Die wezen de wethouder en raadsleden in Aalten erop dat die kleine Slingeplas een belangrijk rustgebied was voor reeën en allerlei vogels. Een groot deel van de grote zilverreigers, die in de winter overdag overal in Winterswijk en Aalten verblijven hebben die plek zelfs uitgekozen als slaapplek. Zo'n plek wil je niet opofferen aan meer recreatie. Deze reacties leidden er toe dat het plan om de plassen te verbinden werd geschrapt. Voordat ik op het bankje heb plaats genomen, heb ik aan de rand van de kleine Slingeplas gestaan. Aan de overkant zag ik in de oeverzone zowaar een grote zilverreiger staan.

In de zomer is de grote Slingeplas het domein van de recreant die er wil zwemmen of wil zonnen op de oever. In de winter zie je er veel watervogels. Terwijl ik op het bankje zit, hoor ik voortdurend het gegak van grauwe ganzen in de lucht, want ze vliegen wat heen en weer tussen plas en weilanden, waar ze het 'vette' Engelse raaigras goed smaakt. De groep ganzen die zich op de plas bevinden zijn rustiger. Ze lijken midden op de dag al slapend te dobberen. Terwijl ik op het bankje zit dalen ook twee aalscholvers neer op het water. Dat is net als die zilverreiger een soort die 30 jaar geleden zelden in onze buurt werd gezien. De aalscholver broedt hier al, de grote zilverreiger gaat dat hopelijk in de komende jaren doen. Misschien wel bij de kleine Slingeplas.

Ganzen dobberen rustig op de Slingeplas. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Grote zilverreiger aan de rand van de kleine Slingeplas. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Een grote zilverreiger aan de rand van de kleine Slingeplas. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant