Herbert en Ronald Vaartjes organiseren de G-disco, samen met Nicol van der Heide en Tobie Spellbrink, die verhinderd waren op het fotomoment. Foto: PR
Herbert en Ronald Vaartjes organiseren de G-disco, samen met Nicol van der Heide en Tobie Spellbrink, die verhinderd waren op het fotomoment. Foto: PR

Tweede disco voor jongeren met verstandelijke beperking

Algemeen

WINTERSWIJK - Veel jongeren vinden dat er in Winterswijk niet zo veel voor ze te beleven is. In het bijzonder op uitgaansgebied. Dat geldt ook voor jongeren met een verstandelijke beperking, zo is de ervaring van Ronald Vaartjes. Zijn verstandelijk beperkte zoon Lemmy (22) wilde graag uitgaan, dansen, en nieuwe vriend(in)nen maken. Vaartjes wilde dan ook niets liever dan een disco-avond voor Lemmy en zijn verstandelijk beperkte leeftijdsgenoten organiseren. Dat bleek nog niet zo makkelijk te zijn. Net toen hij de hoop een beetje begonnen op te geven, bracht een familiefeestje in het Winterswijkse eetcafé Bij Hillen uitkomst.

"Mijn broer is dj en heeft een eigen drive in show," vertelt Vaartjes. "Ik heb ervaring met jongeren met een beperking, dus het leek me niet zo ingewikkeld een disco te organiseren, maar dat viel tegen. Het vinden van een ruimte was een enorme opgave. Dat leek dan ook de reden dat het hele idee zou dood bloeden."

Familiefeest
Een toevallige ontmoeting tijdens een familiefeest zorgde er uiteindelijk voor dat op 5 juli 2017 voor de allereerste keer een disco plaatsvond voor jongeren met een (verstandelijke) beperking. "Het feest was bij Bij Hillen", zegt Vaartjes. "Tobie Spellbrink, de partner van eigenaresse Nicol van der Heide vertelde mij dat hij Lemmy zo leuk en enthousiast vond dansen. Toen ik vertelde dat hij graag naar de disco zou gaan, maar we geen ruimte konden vinden, zei hij direct: Maar dan doen we dat toch hier?" Vaartjes ging met Van der Heide en Spellbrink om tafel zitten. Met als resultaat dat op 5 juli de eerste Winterswijkse G-disco plaatsvond.
"Er hadden zich zesentwintig jongeren opgegeven die het allemaal geweldig vonden te dansen, te kletsen en vooral ook plaatjes aan te vragen", zegt Vaartjes. "Het was echt een avondje uit voor ze. Iedereen had zich mooi aangekleed en de meisjes waren opgemaakt. Herbert verzorgde de muziek en het licht, Nicol en Tobie de hapjes en drankjes. Er stond er iemand bij deur, zodat we het altijd wisten als er een bezoeker naar buiten wilde. Ook was er (medische) begeleiding. Aan het eind van de avond verrasten Nicole en Tobie iedereen nog met een puntzak friet. Ik vind het echt geweldig dat ze dat geheel belangeloos doen."
"Voor ons is dat vanzelfsprekend", zegt Van der Heide daarop. "Ik vind sowieso dat ondernemers iets terug moeten geven aan de samenleving. Het gaat in het leven niet alleen om winst maken. Bovendien is dit een doelgroep die Tobie en mij aanspreekt. Ik heb sociaal cultureel werk gedaan en veel met jongeren met een beperking gewerkt. Tobie heeft een lange tijd vrijwilligerswerk gedaan bij 't Stekkie."

Vervolg
Het succes van de eerste avond heeft inmiddels geleid tot een vervolg. Op donderdag 27 december kan er opnieuw gefeest worden bij Bij Hillen. Dit keer niet in de schietzaal maar in de grote zaal. Spellbrink gaat de gasten opnieuw verrassen."Ik bak op 27 december al de hele dag oliebollen voor de handbalvereniging, dan bak ik er gewoon honderd meer voor de gasten van de G-disco," lacht hij.
Die gasten wordt, net als vorige keer, gevraagd zich van tevoren aan te melden via www.vaartjes.org/gdisco. "Dan hebben we een beter idee van het aantal gasten maar voor ons is het vooral ook van belang dat we de gegevens hebben van de ouders of begeleiders", zegt Vaartjes die niet alleen blij is met de steun van Van der Heide en Spellbrink, maar ook met die van de gemeente."We hebben overwogen een stichting op te richten om het financieel in banen te leiden, maar daar komt nog wel wat bij kijken en het is best duur. De gemeente heeft gezegd niet zo veel voor ons te kunnen betekenen, maar omdat ze het idee sympathiek vinden, verzorgen ze wel de posters. Daar zijn we heel blij mee."
"Op straat en op Facebook krijgen we leuke reacties", vertelt Van der Heide. "Eerst vooral veel vragen wanneer er weer disco is. Nu veel positieve opmerkingen over dat het weer disco zal zijn." Ook de G-jongeren kunnen nu uitgaan en dat lijkt een schot in de roos. Ze kunnen zich opgeven via of kijken op www.vaartjes.nl/g-disco of de facebookpagina G-disco Winterswijk. De entree kost € 10,-, inclusief twee consumpties en hapjes. Ouders of begeleiders kunnen gerust mee komen om te zien hoe de disco georganiseerd is, maar mogen de stappers niet in de weg zitten. "Het is hun avond", zegt Van der Heide. Maar de organisatoren hebben er duidelijk zelf ook zin in.


Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant