Henk Jan Tannemaat: geen voorstander van 52 koopzondagen. Foto: Achterhoek Nieuws
Henk Jan Tannemaat: geen voorstander van 52 koopzondagen. Foto: Achterhoek Nieuws

'Winterswijk floreert door goede samenwerking'

Algemeen

Henk Jan Tannemaat: twee petten, één gedachte

WINTERSWIJK - Voorzitter van de winkeliersvereniging ABH-City, Henk Jan Tannemaat, heeft in de gemeenteraad de pet op van fractievoorzitter van Winterswijks Belang. Hij houdt de functies strikt gescheiden, maar meestal is dat niet echt nodig, want volgens de woordvoerder van WB floreert Winterswijk vooral door een goede samenwerking tussen de partijen onderling en tussen de gemeente en belanghebbenden. Winterswijk doet het momenteel goed op vele fronten; geen reden voor Tannemaat om genoegzaam achterover te gaan leunen, want inspelen op nieuwe ontwikkelingen blijft noodzakelijk om de bedreigingen voor een bloeiend centrum het hoofd te bieden.

Door onze verslaggever

Tannemaat: "Winterswijk doet het heel goed als winkelcentrum. Een dorp van 30.000 inwoners met een winkelareaal dat 130.000 bezoekers bedient! Tot ver in Duitsland zijn er mensen te vinden, die tweemaal per maand naar Winterswijk komen. Het is een illusie te denken, dat wij de dreiging van het kopen via internet een volledig halt kunnen toeroepen, maar voor Winterswijk is het wel van belang, dat wij onze functie voor de regio kunnen behouden. De grote ketens zorgen voor een aanzuigende werking, maar daarnaast moet er plaats blijven voor de gezellige kleine winkels, die voor de beleving zorgen, die je op internet niet kan ervaren. Laten we ook niet vergeten dat de retail (detailhandel inclusief diensten, bijvoorbeeld een kapsalon; red.) een zeer belangrijke pijler van de werkgelegenheid in Winterswijk is."

De kikkers in de kruiwagen houden
Hierop aansluitend geeft Tannemaat aan, dat hij geen voorstander is van 52 koopzondagen per jaar. "Te veel koopzondagen gaan ten koste van de kleinere winkels, die vooral voor de beleving zorgen. Deze opvatting wordt ondersteund door een enquête onder de winkeliers. Op dit moment hebben we slechts vier procent leegstand van het winkelareaal. Nieuwe formules op A1 locatie kunnen we op dit moment zelfs niet meer aantrekken. De Meddosestraat en de Ratumsestraat blijven natuurlijk aanloopstraten, waar de huurprijzen aanmerkelijk lager liggen. Maar ook daar is de tijd voorbij dat je een winkeltje kunt beginnen met zeer beperkte openingstijden."

Een levendig, aantrekkelijk centrum is voor heel Winterswijk van belang. Dat is ook de reden dat de gemeente het pand van het voormalige Expert te Winkel op het Weurden heeft opgekocht. Tannemaat: "Daar is kritiek op geweest, omdat het geen taak van de gemeente zou zijn, maar ABH-City en het college wilden het pand niet in handen laten vallen van een projectontwikkelaar. Nu zorgt de gemeente voor de verdere ontwikkeling en wordt het pand later aan de markt teruggegeven." Bij de ontwikkeling wordt onder andere gebruik gemaakt van een project, dat via sensoren de loopstromen van het winkelend publiek in beeld brengt.

Iedereen aan boord houden
Met de pet op van fractievoorzitter van Winterswijks Belang vertelt hij met trots, dat er sinds 2006 (de intrede van WB in het college, red.) 100 miljoen euro is geïnvesteerd in scholen, villa Mondriaan, feestgebouw en dat Winterswijk sinds 2006 toch geen hogere schuldenlast heeft en een sluitende begroting. De kritiek, dat stenen boven mensen zijn gegaan, vindt hij een beetje flauw. "Ook op het sociaal domein hebben we het goed gedaan. WB wordt niet gehinderd door dogmapolitiek, wij zijn een actiepartij en willen innovatief zijn om de leefbaarheid van Winterswijk te behouden en te vergroten voor iedereen. Zo hebben wij voorgesteld om niet het zevende zonnepaneel gratis te maken, maar het eerste, zodat ook de kleine portemonnee aan boord blijft. Er vallen tien boeren per maand om. Er zijn contacten met de Universiteit Wageningen om een proeftuin met veldbloemen te realiseren. Blijven zoeken naar mogelijkheden."

'Bad Winterswijk'
'Out of the box denken' is de kracht van WB, volgens Tannemaat. Hij noemt daarbij het voorstel om stadstuinbouw te realiseren in het nieuw te realiseren plan rond het Streekziekenhuis. "Mensen met afstand tot de arbeidsmarkt kunnen in een stadstuin werken en de producten afleveren aan het zorghotel. We moeten alles op alles zetten om het streekziekenhuis voor Winterswijk te behouden. Winterswijks Belang is ontstaan uit een actiegroep voor behoud van het Strandbad. Waarom geen gezondheidscentrum 'Bad Winterswijk'?"

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant