Foto: stock Achterhoek Nieuws
Foto: stock Achterhoek Nieuws

Meer overlast houtrook in Winterswijk dan eerder aangegeven

Algemeen

B en w erkent dat er een probleem is

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK - "Eindelijk enig zicht op omvang houtrook problematiek in Winterswijk: 16 tot 20 procent ervaart overlast." Het is de reactie van PvdA-raadslid Ubel Zuiderveld op de antwoorden op de schriftelijke vragen, die hij stelde in augustus. In zijn vragen verwees hij naar een onderzoek van de GGD Noord- en Oost-Gelderland naar een gezonde leefomgeving onder 4600 streekbewoners. Uit het onderzoek zou blijken dat een van de vijf inwoners van Noord-Oost Gelderland last heeft van de geur van open haarden, allesbranders en houtkachels in de buurt. Zuiderveld heeft hier al eerder aandacht voor gevraagd, maar omdat er weinig klachten bij de gemeente waren binnen gekomen wilden Burgemeester en Wethouders geen actie ondernemen. B en W bevestigt nu dat een behoorlijk aantal van de ondervraagde Winterswijkers last zegt te hebben van houtrook.

Aandacht blijven vragen
Voor Zuiderveld is dit reden om er aandacht voor te blijven vragen. "Door erop te blijven hameren, begint de opinie voorzichtig te kantelen", concludeert hij. "Ik zal dus onverdroten verder blijven hameren, ook achter de schermen." Tot nu toe kreeg Zuiderveld niet veel steun. De reacties van bewoners, onder andere via sociale media als facebook waren vooral afkeurend. Klagen over geurhinder en gezondheidsklachten door houtrook werden door velen als overdreven ervaren. "Belachelijk dat de gemeente zich daar mee wil bemoeien", was vaak een reactie. Toch kreeg het gemeenteraadslid ook reacties van steeds meer Winterswijkers, die bevestigden dat zij ook last hadden van de brand- en rooklucht.

Handhaving lastig
De gemeente heeft de laatste twee jaar slechts vijf klachten over houtrook binnen gekregen. Daarom wilde Zuiderveld weten hoe dit aantal zich verhoudt tot de grotere aantallen uit het GGD-onderzoek. B en W zegt daar geen oordeel over te kunnen geven. Aan het onderzoek hebben 180 mensen uit Winterswijk op vrijwillige basis mee gedaan. Het was daarom geen aselecte steekproef. Toch vindt B en W dat 'uitgaande van het resultaat van het onderzoek dat 20% van alle respondenten geurhinder ervaart, kan worden gesteld dat dit een reëel probleem is'. Om aandacht voor het probleem te vragen kan 'de gemeente met artikelen in huis-aan-huis-bladen en sociale media de aandacht vestigen op (voorkomen van) geurhinder als gevolg van houtstook, zowel binnenshuis als buitenshuis'. Inwoners kunnen gewezen worden op de naleving van het verbod op verspreiding van hinderlijke of schadelijke rook, roet, walm of stof (zoals genoemd in het Bouwbesluit). Bovendien is volgens de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) het verboden om in 'de openlucht afvalstoffen te verbranden of vuur te stoken indien dit schadelijk is voor het milieu en/of gevaar, overlast of hinder voor de omgeving oplevert'. Lastig is wel dat bij handhaving van de overtreding van deze verboden de aantoonbaarheid van de hinder vaak een probleem is.

Bouwbesluit aanpassen
B en W zegt nu dat het probleem wordt onderkend, maar dat er nog wel meer exacte gegevens moeten komen. "Gezondheidseffecten van houtkachels moeten dan wel in het licht van andere bronnen van luchtverontreiniging worden bezien." Hoe dit gedaan kan worden, wordt niet aangegeven. Aanpassing van de APV wordt niet aanbevolen, want daarin kunnen geen bouwtechnische voorschriften opgenomen worden. Beter zou het zijn om het Bouwbesluit zodanig te wijzigen, dat houtkachels zoals in Duitsland verplicht een rookfilter zouden moeten hebben. Dit moet echter op landelijk niveau geregeld worden. Blijkbaar was het wel lastig om de op 1 augustus ingediende vragen van Zuiderveld te beantwoorden. Normaal gesproken worden schriftelijke vragen binnen veertien dagen beantwoord. Dit keer kwamen de antwoorden op 24 november.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant