Marcellino Bogers legde op aanstekelijke wijze uit, hoe belangrijk humor en een lach zijn in de zorg voor mensen. Foto: PR
Marcellino Bogers legde op aanstekelijke wijze uit, hoe belangrijk humor en een lach zijn in de zorg voor mensen. Foto: PR

Gastvrijheid in de zorg met humor als 'wapen'

Algemeen

REGIO - Hoe staat gastvrijheid en humor in verband met de ouderenzorg? Tijdens een inspiratiebijeenkomst van Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé in theater de Storm in Winterswijk legden Charles Droste, directeur van Schouwburg Amphion, en Marcellino Bogers, cabaretier en docent Humor in de zorg, deze link.

In het theater zijn meer dan 400 medewerkers van de Achterhoekse ouderenzorginstelling aanwezig om naar het verhaal van Droste en Bogers te luisteren. "U bent iedere dag weer opnieuw aan het dienstverlenen", vertelt Droste. "De stelling van Amphion is: wie goed doet, goed ontmoet. Sta je er positief in, krijg je dit ook terug. Geef je die glimlach, krijg je een glimlach terug. Dit gaat ook op in de zorg."

Deze stelling onderschrijft Marcellino Bogers. Hij heeft 16 jaar in de zorg gewerkt en was iedere dag bezig om een glimlach bij een cliënt te ontfutselen. Ze zeggen niet voor niks, lachen is gezond. "Hoeveel keer lacht een kind?", vraagt hij de aanwezigen. "200 tot 300 keer", is het antwoord. "En weten jullie hoe vaak een volwassene lacht? 10 tot 15 keer per dag."

Hij vertelt veel anekdotes uit zijn tijd in de zorg. De zaal lacht geamuseerd om zijn verhalen. "Als je samen met een cliënt lacht, is dat het dichtste bij dat je bij een cliënt kunt komen. Lachen is de kortste afstand tussen twee mensen. Lachen maakt stofjes vrij. Deze werken ontspannend, pijnstillend en zelfs lust verhogend."

Droste vertelt in zijn verhaal dat de ontvangst één van de belangrijkste dingen is wat goed moet zijn. Als dit niet goed is, dan onthouden mensen dat. Ook Bogers onderstreept dat de eerste indruk heel belangrijk is: "Maak een glimlach. Dat maakt je veel toegankelijker. En het zorgt er ook nog eens voor dat er stofjes vrij komen!" Als laatste geeft Bogers mee dat teams met humor het meeste saamhorigheidsgevoel hebben. Bogers: "Koester je collega's met humor in je team. Het zijn vaak de meest creatieve en flexibele mensen."

De inspiratiebijeenkomst vond plaats in het kader van het inspiratie- en opleidingstraject MINDZ dat door Fit-Art speciaal is ontwikkeld voor (zorg)medewerkers van Marga Klompé. Geen droog trainingsprogramma maar een creatieve insteek die dicht bij de dagelijkse praktijk staat. Theatermaakster Adelheid Roosen trapte begin oktober af in een serie van drie inspiratiebijeenkomsten. Zij vertelde haar verhaal vanuit het perspectief van haar dementerende moeder. Eind januari vindt de laatste inspiratiebijeenkomst plaats met hoogleraar ouderengeneeskunde Joris Slaets. Opvolgend gaan in maart en april de medewerkers aan de slag met een interactief theater.

Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé telt ongeveer 1600 medewerkers verspreid over veertien locaties in de Achterhoek. De organisatie streeft ernaar dat ouderen in de Achterhoek de optimale combinatie van wonen, welzijn, zorg en behandeling krijgen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant