Edvinas en Roy voor autobedrijf Meerdink. Foto: Bram Beckmans
Edvinas en Roy voor autobedrijf Meerdink. Foto: Bram Beckmans

Van Litouwen naar de Achterhoek

Algemeen

Edvinas loopt stage bij Autobedrijf Meerdink

Door Bram Beckmans

WINTERSWIJK – De 18-jarige Edvinas Blauzdžiunas uit Litouwen is sinds eind november werkzaam bij Autobedrijf Meerdink. Daar leert hij de komende maand hoe het eraan toe gaat in een Nederlandse garage. Wat zijn de verschillen met zijn thuisland?

Een doordeweekse dag, het is 7.37 uur. Edvinas stapt in Doetinchem op de trein naar Winterswijk. Aangekomen op het station staat Roy Gijsbers hem al op te wachten. Roy is de bedrijfsbegeleider van Edvinas. De voertaal is Engels.

Edvinas komt uit de stad Kaunas, de tweede stad van Litouwen na de hoofdstad Vilnius. Hij studeert daar voor elektrisch monteur, met de nadruk op auto-elektronica. Toen zijn docent naar hem toekwam met het voorstel om eens buiten de landgrenzen te kijken was de jonge Litouwer enthousiast. Hij legde een Engelse test af en werd gekoppeld aan Autobedrijf Meerdink. Daar loopt hij sinds 27 november stage.

Grote verschillen
In zijn eerste week merkte Edvinas al grote verschillen met zijn thuisland. Zo bezocht hij samen met Roy een sloperij. "Hoezo gaan deze auto's naar de sloop?", was een vraag die in hem opkwam. In Litouwen zouden deze auto's nog een paar jaar meegaan. En ook op de werkplaats gaat het er anders aan toe, vertelt de Litouwer: "De Nederlandse garages zijn veel groter dan die in Litouwen. En het werk is in Nederland makkelijker te begrijpen. Er wordt hier schematischer en overzichtelijker gewerkt dan waar ik woon. En ook zijn de machines anders. We hebben in Litouwen haast geen automatische gereedschappen, we doen eigenlijk alles met de hand." Roy vult aan: "Toen we het voor het eerst over de banden hadden, vertelde Edvinas dat ze niet aan uitbalanceren doen in zijn land. Een luchtsleutel waarmee wij bijvoorbeeld banden verwisselen had hij ook nog nooit gezien."

Edvinas verblijft nog twee weken in Nederland. Hij hoopt bij het autobedrijf nog veel te leren over auto's, elektronica en de Nederlandse werkwijze. Volgens Roy komt dat wel goed: "Qua kennis loopt hij wel iets achter, maar daar werken we aan. Hij leert gelukkig snel en is nieuwsgierig, daarmee kom je al een heel eind."

Nederlandse cultuur
De kans om Nederland te ontdekken laat Edvinas niet onbenut. Hij at al wat lokale gerechten en een Nederlands frikandelbroodje is volgens hem echt een aanrader. In Doetinchem verblijft hij de komende weken bij een Bed & Breakfast, vanuit daar gaat hij het land verder verkennen: "Ik wil zeker nog naar Amsterdam. Misschien ook nog naar andere steden. Daar wil ik de culturele dingen bezoeken. In de weekenden heb ik daar mooi de tijd voor."

Na afloop van zijn verblijf in de Achterhoek keert Edvinas weer terug naar Litouwen. Daar moet hij nog anderhalf jaar naar school, alvorens hij daar ook in de autobranche wil gaan werken. Met de opgedane ervaring in Nederland gaat dat volgens hem helemaal goed komen.

Erkend leerbedrijf
Het is niet voor niks dat Edvinas bij Autobedrijf Meerdink terechtgekomen is. Het bedrijf aan de Snelliusstraat is een erkend leerbedrijf en heeft nauwe contacten met het Graafschap College. Die onderwijsinstelling heeft weer contacten met buitenlandse scholen en zo vond er dus een uitwisseling plaats. Voor Autobedrijf Meerdink is Edvinas de eerste stagiaire uit het buitenland, tot nu toe ontvingen ze enkel Nederlandse stagelopers, die allemaal door Roy begeleid worden: "Ik vind het leuk om mensen op te leiden. Ook ontvingen we de laatste tijd meer vrouwelijke stagiaires, dat is ook bijzonder." Daarmee wordt duidelijk dat het werken in een garage in deze tijd niet enkel voor mannen is, maar ook voor jonge aanstormende vrouwelijke talenten of toekomstige auto-elektriciens uit Litouwen.
 

Edvinas en Roy lezen samen de gegevens van een auto uit. Foto: Bram Beckmans
Foto: Bram Beckmans
Foto: Bram Beckmans
Foto: Bram Beckmans

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant