Vol aandacht luisteren leerlingen naar de gegeven informatie. Foto: Gea Beuzel
Vol aandacht luisteren leerlingen naar de gegeven informatie. Foto: Gea Beuzel

Veel belangstelling en enthousiasme voor Beroepenavond Gerrit Komrij College

Algemeen

WINTERSWIJK - Ruim tweehonderdvijftig leerlingen uit vwo 3, 4, 5 en 6 en havo 3, 4 en 5 bezochten, vaak met hun ouders, maandag 13 november de tweede editie van de Beroepenavond van het Gerrit Komrij College. De Beroepenavond is een informele manier van voorlichting waarbij vijftig mensen leerlingen vertellen over hun beroep. "Het is niet makkelijk voor leerlingen al op jonge leeftijd een goede studie- en beroepskeuze te maken", zegt decaan havo en vwo Gea Beuzel die de avond samen met de lokale Rotary Achterhoek-Oost organiseerde. "De Beroepenavond is een goed hulpmiddel bij die keuze."

Door Sander Damen

De beroepenavond is een van de manieren waarop het Gerrit Komrij College leerlingen voorbereidt op een beroepskeuze of keuze voor een vervolgopleiding. "Leerlingen konden zich van tevoren opgeven voor voorlichting over zes beroepen", licht Beuzel toe. "Door het directe contact en de grote variatie aan beroepsgroepen is het een succesvol evenement. Later dit schooljaar volgt nog een avond waarop oud-leerlingen over hun studiekeuze komen vertellen. Ook dat is een gewaardeerde vorm van voorlichting. Daarnaast begeleiden we leerlingen al vanuit de onderbouw. Daarbij vinden we reflectie erg belangrijk. Vragen als 'Waarom denken familieleden dat dit wel een goed beroep voor je zal zijn', 'Wat vind je leuk om te doen?' en 'Welke beroepen passen wel of niet bij je en waarom dan?' spelen daar een belangrijke rol bij. In het derde leerjaar van havo en vwo moeten ze al een profielkeuze maken. Wij helpen ze een goede keuze te maken."

Voorlichters
Bij het kiezen van een beroepsrichting worden ook richtingen uitgesloten. Ook dat kan het resultaat van een bezoek aan de Beroepenavond zijn. Er zijn vijftig zogenoemde voorlichters met een HBO of universitaire achtergrond. Er waren verschillende gebieden vertegenwoordigd als accountancy, artsen en technici. Leerlingen mochten zich vooraf inschrijven voor een klassikale voorlichting of een 'meet and greet'. "Sommige leerlingen schrijven zich dan ook in voor een beroep dat ze misschien nog niet zo goed kennen en waar ze wel iets meer over willen weten", licht Beuzel toe. "Het resultaat kan dan ook zijn dat ze dat beroep uitsluiten, maar dat past ook prima in het proces."

De voorlichters zijn voor een belangrijk deel geworven door de Rotary, een netwerk van mensen die iets voor de maatschappij willen betekenen. "Die mensen doen dat vrijwillig en beleven er veel plezier aan over hun beroep te vertellen", vertelt Beuzel. "De Rotary doet graag mee omdat ze dit vinden passen bij hun maatschappelijke doelstellingen. De Rotary en een groot aantal voorlichters heeft nu al toegezegd volgend jaar weer mee te doen."

Volgend jaar zal de opzet iets anders worden, vertelt Beuzel. "In de klaslokalen werden presentaties gegeven door voorlichters met een beroep waar veel belangstelling van leerlingen voor is, zoals advocatuur, jeugdpsychiatrie en gezondheidszorg. Volgend jaar gaan we werken met een blokkensysteem. Dan plannen we de presentaties zo dat ze niet tegelijk met de meet and greets plaatsvinden."

Ook medewerkers van het SKB gaven informatie over hun vak. Foto: Gea Beuzel

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant