Dick van Dijk neemt symbolisch een nummerplaat in ontvangst. De juiste platen zijn zwart en moeten nog van de juiste bronskleur worden voorzien. Foto: Achterhoek Nieuws
Dick van Dijk neemt symbolisch een nummerplaat in ontvangst. De juiste platen zijn zwart en moeten nog van de juiste bronskleur worden voorzien. Foto: Achterhoek Nieuws

Nummerplaten voor Sikje 289 bij Gerrit Komrij College

Algemeen

WINTERSWIJK - Het 3DXperience Café kan zich, sinds de als experiment gestarte oprichting in januari, in een warme belangstelling verheugen. Donderdag 16 november was beeldend kunstenaar en bronsgieter, Jan te Kulve, als gastspreker uitgenodigd. Een pionier, die de technieken van het eeuwenoude vakmanschap weet te combineren met de moderne technieken van 3D-scannen en –printen. De oud-Winterswijker gaf een zeer boeiende presentatie over de ontmoeting tussen oud en nieuw zonder in te moeten leveren op de creativiteit. Achterhoek Nieuws gaat binnenkort bij hem op bezoek.

Door onze verslaggever

Medeorganisator van het 3D Café, Henk ten Dolle, maakte van het 'bronzen bruggetje' gebruik om bij deze gelegenheid de aanbieding van 3D-geprinte nummerplaten te presenteren.
Sinds december 2012 is een oude locomotief, de 'Sik', een blikvanger bij het toch al architectonisch opvallende gebouw, dat het Gerrit Komrij College herbergt.
Het zal waarschijnlijk niet veel mensen zijn opgevallen, maar de Sik stond er altijd een beetje kaal bij. Niet alleen is de motor uit de locomotief verwijderd, maar op de beide flanken ontbreken ook de nummerplaten. De originele platen zijn vervaardigd uit brons. Deze legering van koper en tin vormt tegenwoordig echter een te grote verleiding voor 'verzamelaars', die liever het alleenrecht hebben om naar dit stukje historie te kijken. Een goede reden om eens naar andere materialen uit te kijken. De eerste poging was van aluminium, maar trok krom. Een 3D-geprinte uitgave van kunststof gaf uitkomst.

Mekkeren
Dick van Dijk, bestuurslid van de spoorclub 'Transit Oost', was in zijn functie van gemeenteambtenaar als projectleider betrokken bij de herontwikkeling van het oude spoorwegemplacement. Daarbij was ook aandacht voor de cultuurhistorie. Het rangeertreintje en het tracé van de oude 'Golslijn', dat zichtbaar is gemaakt, zijn daar onder andere de tastbare bewijzen van. De Sik ontleent volgens Dick van Dijk zijn naam aan het stoomfluitje dat door de machinist werd bediend, en een 'mekkerend' geluidje voortbracht. Uit handen van Kees Koese, ontwerper bij Opiliones 3D, en onder toeziend oog van Henk ten Dolle, medeorganisator van het 3D Café, mocht Dick van Dijk een door Opiliones vervaardigde 3D- geprinte nummerplaat in ontvangst nemen.
De plaat is van kunststof en zal van de originele bronskleur worden voorzien, zodat hij moeilijk van een originele te onderscheiden zal zijn. Wanneer de nummerplaten op de locomotief te bewonderen zijn, is nog niet bekend. Eigenaar van de Sik is de Gemeente en die moet toestemming geven om de nummerplaten te bevestigen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant