Afbeelding

Dammen: ratingcompetitie lijkt al zo goed als beslist

Algemeen

WINTERSWIJK - Gedurende het damseizoen tellen de resultaten op de clubavond tevens mee voor de ratingcompetitie. Deze competitie geeft aan hoeveel punten een speler meer/minder heeft behaald dan vooraf verwacht. Midden november lijkt deze competitie al te zijn beslist.

Zeeg Jongkoen kwam in zijn partij tegen Wim Klaassen aan de zijkanten te staan en had het zeer lastig tegen de sterke centrumstand en voorpost van Wim. Na een afruil eind middenspel, had Wim vervolgens ook kunnen toeslaan middels een doorbraakruiltje, of een combinatie met damgeven. Dit werd echter niet gezien, waarna er een spannend eindspel ontstond. Zeeg offerde vervolgens verrassend één schijf en kwam eerder op dam, maar kon de partij net niet in winst omzetten (1-1).

In de partij tussen Gerwin Doornink en John van Laarhoven haalde John een Coup Philippe uit. Dit leverde Gerwin geen schijfverlies op, maar wel 2 randschijven. John had daardoor iets gemakkelijker spel. De partij leek remiseachtig, maar Gerwin kwam wel onder tijdsdruk te staan. Het was echter John die een fout maakte, waardoor Gerwin één schijf won. Hierna haalde hij ook nog dam, waarmee hij de partij naar zich toe trok (2-0).

In het middenspel leek Wim Bennink iets sterker te staan dan Erik Oonk, toen Wim dacht een winnende damcombinatie te kunnen uithalen. Hij verraste Erik met die slag, maar kon niet voorkomen dat Erik vervolgens aan een van beide zijden kon doorbreken naar dam, waardoor de partij in gelijkspel eindigde (1-1).

Voor de 30-minutencompetitie won Erik ten Hagen, onder andere door een 1 om 2, vrij eenvoudig van Frank ten Hagen.

Door de overwinning sluit Gerwin keurig aan in de middenmoot van de damcompetitie en versterkt hij zijn koppositie in de ratingcompetitie met een saldo van 5.11. Nummer 2, Kees Spruijt, heeft een saldo van 1,57. Dit verschil lijkt moeilijk overbrugbaar, omdat Gerwin bij een verlies niet veel punten zal zakken en de rest veel overwinningen nodig hebben om aan te sluiten.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant