Tijdens de inloopbijeenkomst kregen belangstellenden informatie over de plannen voor afbraak en de inrichting van het terrein daarna. Foto: Bart Kraan
Tijdens de inloopbijeenkomst kregen belangstellenden informatie over de plannen voor afbraak en de inrichting van het terrein daarna. Foto: Bart Kraan

Materiaal uit voormalig belastingkantoor wordt elders gebruikt

Algemeen

Terrein zeker vijf jaar voor spelen en wandelen

Door Bart Kraan

WINTERSWIJK – A. van Liempd Sloopbedrijven uit het Limburgse Sint-Oedenrode is begonnen met de sloop van het voormalige belastingkantoor aan de Misterweg. De verwachting is dat het karwei een kleine vier maanden duurt, het gebouw is dus eind februari geheel verdwenen.

Het 7000 vierkante meter grote kantoor wordt op 'duurzame' wijze afgebroken. Dat houdt in dat na de sloop een deel van het materiaal wordt afgevoerd en elders weer wordt gebruikt. "We willen zo veel mogelijk materiaal laten hergebruiken", aldus Anjali Banati, projectmanager van het Rijksvastgoedbedrijf, maandagavond tijdens een informatiebijeenkomst over de sloop voor omwonenden en andere belanghebbenden.
Het is de eerste keer dat het Rijksvastgoedbedrijf een kantoor op een dergelijke manier laat afbreken. "Dit is een pilot", zo gaf Banati aan. "We willen kijken hoe het gaat en uit dit karwei een blauwdruk ontwikkelen voor de duurzame sloop van andere rijksgebouwen. Dit gebouw leent zich prima voor deze pilot, omdat de sloop hiervan een beperkt en overzichtelijk project is."

Het Rijksvastgoedbedrijf kwam bij Van Liempd Sloopbedrijven omdat het van mening is dat de Limburgse firma op de beste wijze met het materiaal dat de sloop oplevert, omgaat. "We hadden vijf of zes gegadigden, waarvan we er vier hebben gevraagd om zich in te schrijven", aldus Banati. "Normaal vragen we bij een sloop om drie inschrijvingen. Van Liempd was de beste, hun aanpak van slopen en de manier waarop ze materiaal aan een andere bestemming helpen, sprak het ons het meeste aan. Hoe zij het gebouw afbreken en het materiaal verwerken, is een mooie manier van slopen omdat je niet met afval blijft zitten."
Want A. van Liempd neemt alle materiaal mee en biedt wat nog te gebruiken is, te koop aan op de website gebruiktebouwmaterialen.com. "Wij hebben een webshop voor gebruikt materiaal", aldus projectmanager Sjors van Gorp van het Limburgse sloopbedrijf. "Het is de enige webshop voor gebruikt materiaal met bepaalde leveringsvoorwaarden. Je kunt online betalen, het materiaal kan worden opgehaald of toegestuurd en als het niet goed is, kunnen de mensen dat binnen acht dagen hun geld terugkrijgen."

Om de vrachtauto's van Van Liempd de gelegenheid te geven het voormalige belastingkantoor te bereiken met een minimum aan overlast voor omwonenden, worden de paaltjes die de Dennendijk van de Rondweg West scheiden, tijdelijk verwijderd. "Er worden verkorte aanrijdroutes gebruikt, dus er komen geen vrachtwagens van Van Liempd op het deel van de Misterweg tussen de rotonde met de Europalaan en het belastingkantoor'', aldus Banati. Dat van het deel van de Dennendijk van de Misterweg tot de Rondweg West veel fietsers gebruik maken en dat de Limburgse vrachtwagens dus voor gevaar kunnen zorgen, is Van Gorp bekend. "Maar we houden de veiligheid zeer zeker in de gaten. We hebben vaker met dit soort situaties te maken gehad en hanteren scherpe veiligheidsvoorschriften."

Na afloop van de sloopwerkzaamheden wordt het lege terrein aan de gemeente Winterswijk overgedragen. Die laat vervolgens de natuur haar gang gaan. "We laten alles groeien en bloeien", aldus gemeentelijk projectmanager civiele techniek Jaap Blaauwehand. "Na de sloop wordt het terrein iets verlaagd, gooien er we zwarte grond overheen, komen er wat bulten en gaten en dan kan er gespeeld en gewandeld worden. Iedereen is er welkom."
Op het terrein komen geen bankjes, gebouwtjes of straatmeubilair. "Omdat we bang zijn voor hangjeugd (die zich nog wel eens ophield in de onmiddellijke nabijheid van het voormalige belastingkantoor en daar soms voor overlast zorgde, BK). Maar we gaan het niet afsluiten, het moet voor iedereen toegankelijk blijven."

Het terrein blijft voor zeker vijf jaar ongebruikt door de gemeente. Dat heeft de gemeente met het Rijksvastgoedbedrijf afgesproken en was ook een voorwaarde om het terrein voor niets in eigendom te krijgen. Wat er dan mee gaat gebeuren, is nog niet bekend. "Dat ligt aan de behoefte die er dan is", aldus Blaauwehand.
Het voormalige belastingkantoor, dat aanvankelijk gebruikt werd door de douane, werd in de jaren tachtig gebouwd. In het volgende decennium kwam er een vleugel bij. Na het vertrek van de belastingdienst stond het 7000 vierkante meter kantoorruimte tellende gebouw tien jaar leeg. De gemeente en het Rijksvastgoedbedrijf hebben nog wel naar een goede invulling gezocht, maar die niet gevonden. Toen werd besloten het gebouw te laten slopen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant