Wim Konings. Foto: PR
Wim Konings. Foto: PR

HKK presenteert boek over politionele acties

Algemeen

'Helaas zal ik niet terugkomen zoals ik gegaan ben'

KOTTEN - 'Helaas zal ik niet terugkomen zoals ik gegaan ben' luidt de titel van een boek over een stuk bijna-vergeten geschiedenis, dat af en toe nog eens de pers haalt: de politionele acties in Indië. Dit boek wordt op zondag 26 november vanaf 14.30 uur bij café Schreurs in Kotten gepresenteerd door de stichting Historische Kring Kotten.

Meer dan 220 Winterswijkers zijn als dienstplichtig militair of als vrijwilliger tussen 1945 en 1950 in het voormalige Nederlands – Indië bij de politionele acties ingezet. Het is een stuk vergeten geschiedenis waarbij de titel goed past. Ze kwamen anders terug. Getekend door de strijd die werd verloren. Trauma's, nachtmerries, spanning op onverwachte momenten waren het resultaat bij velen die gingen en daardoor niet altijd goed begrepen.

Van de dienstplichtig soldaat Wim Konings uit Kotten zijn brieven en foto's uit de periode 1947 tot 1950 aan het licht gekomen en de kinderen van hem vonden dat het verhaal maar eens moest worden verteld. De Stichting Historische Kring kreeg deze materialen in bruikleen om hierover een boek te maken. Zijn verhaal, zijn brieven en foto's zijn vervat in een boek met contextuitleg wat de strijd feitelijk was. Het ontstaan ervan, maar ook hoe andere Winterswijkers reageerden vanuit Indië. Het verhaal van Wim Konings is universeel zodat je als lezer de omstandigheden van anderen zou kunnen herkennen.

Het prachtige land overviel Wim. De andere leefgewoonten van de bevolking en de schrijnende armoede deden Wim schrikken. Na een gewenningsperiode nam de spanning toe door de dagenlange patrouilles door de sawahs en het oerwoud. De angst omdat men elk moment als schietschijf zou kunnen dienen, greep om zich heen. Tussendoor kwam het normale soldatenleven met wachtlopen, sportwedstrijden en het uitgaan aan de orde. De behoefte aan bepaalde ontbrekende goederen en het verlof passeerden de revue. Hoe om te gaan met de meisjes…?

Ondertussen dwaalden de gedachten van Wim regelmatig af naar zijn geliefde buurtschap Kotten, naar familie, buren en zijn vrienden van de TOEP. Het verlangen om thuis op de boerderij te zijn, 's zondags naar het voetballen te gaan en om 's avonds naar de Harmonie te kunnen. Het leven van de jaren na de Tweede Wereldoorlog spreekt uit het boek.
Begin augustus 1949 liet de politionele actie, die was verworden tot een oorlog, zich gelden. Wim raakte in een ravijn zwaargewond aan zijn benen. Ondanks een bijna-omsingeling werd Wim uit het strijdgewoel omhoog getakeld en afgevoerd. In het militair hospitaal van Medan (Noord-Sumatra) werd hij geopereerd. Vijf lange maanden van liggen en herstel volgen. Ondertussen reageerden familie, vrienden, buurtgenoten en kennissen. Het verhaal sloeg in Kotten in als een bom. Zonder dat de achterblijvers een goed beeld van het land en de strijd aldaar hadden was dit in augustus 1949 het gesprek van de dag. Ondertussen publiceerde de Nieuwe Winterswijkse Courant over de strijd in de voormalige kolonie. Dienstplichtigen plaatsten bedankjes en groeten de Winterswijkers.

Op zondagmiddag 26 november wordt het boek door de Stichting Historische Kring Kotten gepresenteerd aan de hand van een inleiding door de bewerker van de materialen. Henk te Kulve zal dan het hedendaagse Indonesië verbinden met de vergeten strijd en in het bijzonder de soldaat Wim Konings. Het boek is dan die middag tegen een prijs van 17,50 euro verkrijgbaar. Bestellen via historischekringkotten@hotmail.com of via de Vrienden van de Kring kan ook. Indien de bestelling moet worden verzonden, worden er verzendkosten in rekening gebracht. Het boek telt 212 pagina's in hardcover. Deze prijs is mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Kottens Belang. In de boekhandel kost het boek 19,95 euro. Belangstellenden zijn welkom bij de presentatie op zondag 26 november bij café Schreurs; aanvang: 14.30 uur.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant