Afbeelding
Foto: Nick Oostendorp

Randbericht | Kentekenplaten

Algemeen Columns

Kentekenplaten

In mijn leven heb ik al vele hobby's gehad. Elk jaar duikt er wel weer iets op waar ik volledig in kan opgaan. Nadeel van een brede belangstelling is wel dat oude liefhebberijen verwaarloosd moeten worden. De herinneringen blijven altijd. Een enkele keer vraag ik me dan wel af wat de aller-leukste hobby is geweest. Of de merkwaardigste? Was dat het verzamelen van bij de winkel gevonden boodschappenbriefjes? Het inplakken van gevallen kastanjebladeren? Of het noteren van kentekenplaten?

Ik neig naar het opschrijven van de kentekenplaten, die ik zelf eigenlijk altijd nummerborden noemde. Dat is niet helemaal een correcte aanduiding, want naast cijfers stonden er ook altijd letters op. Bovenin een ladekast liggen nog altijd tien boekjes, waarin ik de aanduidingen op de nummerplaten verzamelde en noteerde. Dat gebeurde vooral in Winterswijk. Maar ook als ik op vakantie ging had ik het notitieblokje bij me. Daardoor heb ik waardevolle gegevens kunnen verzamelen in plaatsen als Daun, Blankenheim, Domburg, Amsterdam, Dinxperlo en Bocholt.

Later bladerde ik die boekjes nog wel eens door en las ik de kentekens hardop op. Soms zag ik dan een markante auto in mijn hoofd verschijnen. Automerken noteerde ik overigens nooit. Een talent om die te onthouden had en heb ik niet. Ik ken alleen de Volvo. Al die andere wagens zijn voor mij 'naam onbekend'. De kentekengegevens verzamelde ik vooral in het begin van de jaren 70. Zaterdagen waren de topdagen, want toen werd Winterswijk nog meer dan nu overspoeld door Duitse bezoekers. Niet alleen de chauffeur en zijn metgezellen die de moeite namen om vanuit het oosten het dorpje net over de grens te bereiken, vond ik interessanter dan mijn plaatsgenoten. Vooral die nummerborden spraken veel meer tot mijn verbeelding dan de onze. De reden hiervoor was heel simpel: de eerste letters gaven aan waar de Duitser ongeveer vandaan kwam.

Weten waar iemand vandaan komt kan heel belangrijk zijn. In een auto kan ook een boef zitten. Een gepleegd misdrijf is niet altijd even ernstig, maar toch voelen wij Winterswijkers ons prettiger wanneer we weten dat schurken worden gevangen en berecht. Winterswijks Belang (WB), de partij die zeer begaan is met ons aller veiligheid pleit al vele jaren voor camera's bij alle invalswegen. De partij wist helaas niet de burgemeester en andere partijen van de noodzaak te overtuigen. Donderdag kwamen ze in de raadsvergadering met een nieuw idee: kentekenscanners!

Het enthousiasme voor dit voorstel was wederom niet groot. Ikzelf moest meteen aan mijn oude hobby denken. Meteen kwam het plezier dat ik aan het noteren van al die nummerborden had beleefd in me boven. Dat wil ik nog wel eens herbeleven. Bij deze meld ik me dan ook aan als menselijke kentekenscanner. Zaterdag ga ik weer ouderwets op pad. Als ik 's middags thuis ben zal ik de nummers kopiëren en bij Henk-Jan Tannemaat van WB door de bus doen. Hij zal dan zorgen dat de eventuele boeven onder de automobilisten worden opgespoord.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant