Veel ideeën ingebracht op avond GroenLinks. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Veel ideeën ingebracht op avond GroenLinks. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto: Bernhard Harfsterkamp

GroenLinks Winterswijk gaat voor drie zetels

Algemeen

Bijeenkomst levert veel ideeën op voor verkiezingsprogramma

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – GroenLinks doet in Winterswijk in 2018 mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. Dat is voor de eerste keer, want tot en met 2014 waren actieve partijleden betrokken bij Progressief Winterwijk. Deze plaatselijke partij is inmiddels opgeheven. GroenLinks heeft al wel overwogen om in 2014 aan de verkiezingen mee te doen, maar had toen nog niet voldoende kandidaten. Dat is nu wel het geval. Petra Borsboom zei dat ze zin heeft om ervoor te gaan. "Ons doel is drie zetels." Het is nog niet bekend wie de lijsttrekker wordt en wie op de kandidatenlijst komen. Volgens Borsboom zijn er voldoende geschikte kandidaten. Het is de bedoeling dat de kandidatenlijst en het verkiezingsprogramma eind november in een ledenvergadering worden vastgesteld.

Ruk naar links
Op dinsdag 17 oktober werd met zo'n twintig belangstellenden gesproken over welke onderwerpen en thema's belangrijk zijn voor het verkiezingsprogramma. Borsboom maakte duidelijk dat GroenLinks op een andere manier politiek wil bedrijven. "Veel gaat goed in Winterswijk, maar er is sprake van gezapigheid in de huidige raad. Die helt ook te veel over naar de liberale kant. Wij willen voor een ruk naar links zorgen. Er moet een goede sociale agenda komen en meer aandacht voor duurzaamheid. Wij denken echt dat we iets kunnen realiseren in Winterswijk." Daarbij hoort ook een goede linkse samenwerking.

Gedreven ideeën inbrengen
Iedereen die zich betrokken voelt bij GroenLinks kon meepraten. Elk lid was gevraagd vijf mensen mee te nemen. Dat is niet gebeurd. "Maar", zei Borsboom, "er zijn wel reacties per e-mail binnen gekomen, die we kunnen gebruiken." Van de aanwezigen wilde zij graag horen wat zij de belangrijkste thema's vinden. Ze vroeg om bij elk thema speerpunten en oplossingsrichtingen te formuleren. De aanwezigen gingen daarna enthousiast aan de slag. Op vellen met hoofdtitels als mobiliteit, economie, jongeren, duurzaamheid en zorg werden vele gekleurde velletjes geplakt met ideeën. De gedrevenheid toonde aan dat er duidelijk belangstelling is om GroenLinks met een goed programma in de nieuwe raad te laten verschijnen.

Jongeren speerpunt
De vellen met alle plakkers werden daarna centraal globaal doorgenomen. "Jongeren zullen in ieder geval een centraal thema zijn", constateerde Borsboom, "Ondanks dat wij bijna allemaal op leeftijd zijn". De wegtrekkende jongeren moeten teruggehaald worden. Daarvoor is werk en goede huisvesting nodig (tiny houses, cascobouw, woningdeling). "Wij zullen daarvoor de woningcoöperatie uitdagen." Voor jongeren zijn culturele voorzieningen van goede kwaliteit belangrijk. Broedplaatsen voor jonge kunstenaars en ondernemers, dat wil zeggen goede en goedkope locaties om te starten, werd eveneens als wens ingebracht. De economie moet duurzamer worden en bij alles staat kleinschaligheid voorop, ook in de toeristische sector. Er moeten meer laadpunten komen voor elektrische auto's. "We willen automobiliteit niet helemaal ontmoedigen." Een uitgebreid en logisch systeem van voet- en fietspaden heeft hoge prioriteit. Bekende GroenLinks-thema's als goede zorg, duurzame energie en energiebesparing, het landschap en onderwijs werden uiteraard eveneens genoemd. De bijeenkomst leverde in ieder geval meer dan genoeg ideeën op, waarmee een aansprekend verkiezingsprogramma kan worden samengesteld.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant