Themamiddag 'Mij een zorg': compliment aan De Post

Algemeen

WINTERSWIJK - KBO-PCOB vindt het belangrijk om haar leden te betrekken bij de veranderingen in de zorg. Dit doet zij door met hen actief in gesprek te gaan over de vragen en de zorgen die er leven. Miranda Wesselink en Corrie Janssen van de PCOB doen verslag.

Op 18 oktober vond er een bijeenkomst plaats in woonzorgcentrum De Pelkwijk in Winterswijk. Ongeveer 60 personen waren met elkaar in gesprek over het leven nu en straks. Na de opening door de voorzitter en een speelse inleiding door een medewerker van de bonden, gingen de aanwezigen in groepen uiteen, elk met twee begeleiders, om verschillende vraagstukken te bespreken.

De zorg is veranderd, wat merken de leden van de PCOB in Winterswijk daarvan? De meeste deelnemers hebben op dit moment een goed leven. Ook is er vaak een goed contact met de buren (naoberschap). Als er zorg nodig is dan kan men in Winterswijk terecht bij De Post, een centraal informatiepunt voor zorg en ondersteuning. Winterswijkers hoeven niet te zoeken naar een loket voor hun vragen. De onduidelijkheid die men in veel andere gemeenten ziet, is in Winterswijk niet aan de orde, zo bleek uit de gesprekken. Het aanbod aan professionele en vrijwillige hulp is groot. Dat is een compliment aan de gemeente, maar ook aan de inwoners van Winterswijk.
Zorgen zijn er over de belasting voor de kinderen. De meeste deelnemers willen hun kinderen niet vragen om zorg te verlenen. Ze zijn al zo druk. Bovendien is het fijner om de kinderen gewoon op bezoek te krijgen of samen met hen leuke dingen te doen.
Een andere zorg is de beschikbaarheid van voldoende seniorenwoningen. Vooral als men afhankelijk is van sociale woningbouw kan dat een probleem zijn.

Als je nadenkt over je leven nu en straks, wat zou je dan graag willen in de toekomst? Op deze vraag geeft bijna iedereen als antwoord dat het fijn zou zijn als het huidige leven op dezelfde wijze door zou gaan. Maar wat als de mankementen groot worden en ook de thuiszorg niet meer afdoende is? Zijn er dan verzorgingshuizen waar je naar toe kunt? "Vroeger moest je gezond zijn om in een bejaardenhuis te komen, nu moet je bijna dood zijn", was een opmerking. Het meest besproken werd de wens dat mensen blijven 'omzien naar elkaar'. Dat het naoberschap blijft bestaan, dat het contact goed blijft in de familie en dat men bezoek krijgt van verenigingen waarbij men aangesloten is.

Wat kun je zelf doen om in te spelen op je toekomst? De meeste mensen zijn verhuisd naar een gelijkvloerse woning of appartement en houden oude tradities in ere zoals 'buurt maken' (kennismaken met de buren als ze verhuizen naar een nieuwe plek). En ze blijven actief met sport en hobby's, maar ook met vrijwilligerswerk bij de PCOB, de kerk en in de buurt.
De deelnemers zien dat jonge gezinnen niet veel tijd vrij kunnen maken voor hun 'oudere buren'. Daarom is het soms beter om zelf actie te ondernemen en met een groepje bij elkaar te gaan wonen.

Waardering
De deelnemers waardeerden deze manier van spreken over de zorg en vonden het verrassend hoe open iedereen tijdens de gesprekken was. Zo waren er die vonden dat ze op deze middag aan het denken waren gezet om keuzes te gaan maken met betrekking tot hun toekomst.

In een groep werd een prachtige uitspraak gedaan die de organisatoren graag door willen geven: "Töt an de bochte köj 't zeen, daornao moj't vertrouwen."

De dames Janssen en Wesselink melden nog: "Als er in uw zorgsituatie plotseling iets verandert, maar ook bij een geleidelijke verschuiving, kunt u voor hulp contact opnemen met de vrijwillige ouderenadviseur (VOA), Claudia Bosscher, tel. 0612721385. Ze helpt u graag verder!"

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant