Van links naar rechts voor Mayre en Nadine, achter Aniek, Nina, Nikita en Nicole Rouwmaat. Foto: Bram Beckmans
Van links naar rechts voor Mayre en Nadine, achter Aniek, Nina, Nikita en Nicole Rouwmaat. Foto: Bram Beckmans

Studenten Graafschap College verzorgen gastlessen over geld

Algemeen

OOST-ACHTERHOEK – In de regio staat oktober in het teken van de opvoeding. Het Preventie Platform Jeugd organiseert in deze maand diverse activiteiten voor kinderen en hun ouders. Hierbij krijgt het platform ondersteuning van een vijftal studenten van het Graafschap College; zij gaan basisschoolleerlingen gastlessen geven over omgaan met geld.

Door Bram Beckmans

Het Preventie Platform Jeugd, waarbij jeugd-professionals uit de gemeenten Aalten, Berkelland, Oost-Gelre en Winterswijk aangesloten zijn, zet zich in voor een aantal thema's die voor jongeren van belang zijn. Hierbij valt te denken aan de loverboyproblematiek maar ook hoe er omgegaan kan worden met (v)echtscheidingen of geldzaken. In oktober ligt de nadruk van het platform op opvoeding. Er werden een aantal succesvolle workshops en bijeenkomsten georganiseerd en studenten Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker van het Graafschap College dragen nu ook een steentje bij aan deze themamaand.

Dit dankzij Nicole Rouwmaat, zij is jongerenwerkster bij SPOT in Winterswijk en lid van het preventieplatform. Een aantal weken terug bezocht ze de onderwijsinstelling in Groenlo met een verzoek. In het kader van de maand van de opvoeding zocht ze studenten die gastlessen over geld willen geven in groep 8 van basisscholen in de regio. Nicole vertelt: "Ik kan natuurlijk zelf voor de klas gaan staan, maar het is beter om dit studenten te laten doen. Die komen recent uit die fase van het eerste zak-of kleedgeld of de extra zorgkosten en kunnen uit eigen ervaring vertellen hoe zij hier mee om zijn gegaan."

Gezonde spanning
Uiteindelijk vond Nicole de steun van Aniek Geerdink, Nikita Ebbers, Nina Wijlens, Mayre Stemerdink en Nadine Harmeling. Deze tweedejaarsstudenten besloten mee te doen met het project en bezoeken in de laatste week van oktober bassischolen in Aalten, Groenlo, Neede en Winterswijk. De gastles wordt gegeven in groep 8 en is door de meiden zelf samengesteld. Zo gaan de achtstegroepers aan de slag met een mindmap over geld, worden er handige tips en weetjes gegeven en is er veel interactie.

Vooruit kijkend naar de gastlessen heerst er een gezonde spanning bij de meiden. "Het is erg leuk om te doen, maar het moet natuurlijk wel in één keer goed gaan als je voor de klas staat", vertelt Mayre. Aniek voegt daaraan toe: "Ook is het een uitdaging om de leerlingen enthousiast te krijgen. Maar door onze ervaringen te delen en in gesprek te gaan kunnen wij ze een boodschap meegeven waarmee ze vooruit kunnen."

Ook het organisatorische gedeelte rondom een gastles is iets wat nieuw is voor de meiden. Nicole is veel op de achtergrond aanwezig en laat de meiden het vooral zélf doen. En dat is leerzaam, vertelt Nina: "Bij het organiseren van de les komt veel kijken, van het benaderen van de scholen tot de invulling van de les. Dat is interessant en leer je zeker niet uit een boek."

Theater over loverboys
Naast geldzaken komt ook de loverboyproblematiek nog aan bod in de laatste week van oktober, in de vorm van een afsluitende theatervoorstelling. Deze is op donderdag 26 oktober gratis te bezoeken in De Mattelier in Groenlo. De reden voor deze voorstelling spreekt voor zich. De problematiek rondom loverboys is namelijk aan het veranderen: "De tijden dat loverboys hun slachtoffers verleiden met cadeaus en geld is voorbij. Het gaat nu allemaal veel sneller, met bijvoorbeeld foto's en afpersing. Daarom is een theatervoorstelling nuttig, zodat meiden en hun ouders voorbereid zijn en met elkaar in gesprek kunnen gaan," aldus Nicole Rouwmaat.

De voorstelling is gratis te bezoeken, maar aanmelden is wel noodzakelijk, dat kan via info@preventieplatform.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant