Te Gronde bij de introductie van de welkom in de Achterhoek-borden langs de Kottenseweg in 2015. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Te Gronde bij de introductie van de welkom in de Achterhoek-borden langs de Kottenseweg in 2015. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto: Bernhard Harfsterkamp

Wethouder Gert-Jan te Gronde is toe aan ander werk

Algemeen

Eigen bedrijfje opstarten op gebied plattelandsvernieuwing

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Uitgekeken op het wethouderschap was Gert-Jan te Gronde zeker nog niet. Toch heeft hij besloten om zich na de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018 niet meer beschikbaar te stellen voor een derde periode. "Tot nu toe ben ik eens in de acht-negen jaar van baan veranderd. Blijkbaar zijn dat de natuurlijke perioden voor mij." Er zijn geen interne redenen om te vertrekken. "Wij werken prima samen in het college." Te Gronde stelt zich wel beschikbaar voor de gemeenteraad. Daarvoor verwacht hij op een verkiesbare plek te komen. Daarnaast zal hij als kleine zelfstandige werk zoeken in de wereld van de plattelandsvernieuwing.

'In de zomer goed over nagedacht'
Te Gronde maakte het nieuws om te stoppen deze week bekend. "ik heb er van de zomer goed over nagedacht en toen het besluit genomen." Een enkeling had hij zijn voornemen al verteld, maar hij merkte de laatste weken dat steeds meer mensen hem vroegen 'wat ga je doen?' Hij antwoordde dan in alle eerlijkheid. Toevallig kwam toen hij het opnieuw vertelde een ambtenaar de kamer binnen. Die ving het bericht half op. "Laat ik het dan maar helemaal aan iedereen vertellen", dacht de wethouder daarna. "Daarom heb ik een berichtje op Facebook gezet." Een politieke carrière had hij niet eens gepland. "Ik kwam terug uit het westen van het land naar Winterswijk en kwam op een niet-verkiesbare plek op de VVD-lijst terecht." Althans dat dacht hij, want hij werd met voorkeurstemmen gekozen in de gemeenteraad. Daarin heeft hij nauwelijks gezeten, want hij werd gevraagd wethouder te worden.

Frisse blik behouden
"Acht jaar is voldoende", zegt de wethouder. "De eerste vier jaar sta je er fris en fruitig in. In de tweede periode van vier jaar voer je vooral het in de eerste periode bedachte eigen werk uit. In de derde periode kom je jezelf meer tegen en is er ook steeds meer sprake van herhaling." Te Gronde wil een frisse blik behouden. "Wanneer je je niet meer afvraagt waarom je het doet, wanneer alles wat je doet te vanzelfsprekend wordt, is het tijd om te stoppen." Zover was het nog niet, al was hij het bij een zoveelste discussie over de samenwerking in de Regio Achterhoek, die weer eens anders moest, wel eens zat. "Nu is het nog leuk, dus het is een goed moment. Ik kijk met veel plezier terug op mijn wethouderschap. Ik heb er veel energie uit gehaald." Hij is niet bang dat hij nu hij zijn afscheid vroegtijdig heeft aangekondigd niet meer serieus zal worden genomen. Dat ambtenaren en gemeenteraadsleden denken dat die Te Gronde toch weg gaat, zodat er naar hem niet meer geluisterd hoeft te worden. "Daar geloof ik niet in."

Als raadslid geen betweterige ex-wethouder worden
Op de politiek is Te Gronde nog niet uitgekeken. Daarom wil hij graag doorgaan als gemeenteraadslid. "Tenslotte heb ik nog nauwelijks in de raad gezeten. Die kant van het werk wil ik ook nog wel meemaken." Hij weet dat er valkuilen zijn voor een ex-wethouder die raadslid wordt. In Winterswijk was dat meestal geen succes, want er is een neiging om het beter te weten dan je opvolger. Te Gronde is dat niet van plan. "Ik zal me niet bemoeien met mijn oude portefeuille en de tanden op elkaar houden." In het openbaar dan, want in de fractie zal hij zeker wel zijn ervaringen delen. Vanuit zijn bestuurlijke ervaring wil hij wel de onderlinge verhoudingen proberen te verbeteren. Ook hij bespeurt wel dat er spanning zit tussen de fracties van de VVD en Winterswijks Belang. Terwijl in het college daar nooit sprake van is geweest. "Ook niet tijdens de discussie over de windmolens. We hebben onderling een prima verhouding. Tijdens collegevergaderingen hebben we ook veel lol."

Met dank aan WCL
Te Gronde heeft nog geen headhunter op bezoek gehad voor een andere baan. Hij wordt kleine zelfstandige op het gebied van plattelandsontwikkeling. Hij wil mensen en organisaties ondersteunen bij het formuleren van projecten die de buitengebieden in de Achterhoek leefbaar kunnen houden. Te Gronde heeft een financiële achtergrond. Hij was negen jaar financieel controller bij de Dienst Landelijk Gebied (DLG). Het was mede een reden om hem te vragen wethouder van financiën te worden. Toch wil hij niet actief worden in de financiële wereld. "Ik volg nu een studie managementwetenschappen. Ik wil graag organisaties en processen op het gebied van plattelandsontwikkeling 'managen'." Begeleiden en succesvol maken heet dat in normaal Nederlands. "Bij DLG was er natuurlijk al wel een band met de plattelandsontwikkeling. Maar bij de gebiedsprocessen ben ik pas echt betrokken geraakt, omdat ik voorzitter was van de Stichting Waardevol Cultuurlandschap (WCL) Winterswijk. Dat vond ik leuk om te doen en daarvan heb ik genoten." Het leverde hem een uitgebreid netwerk op, waarvan hij volgend jaar hoopt te profiteren. "Ik blijf graag actief in het publieke domein. Ik zie me niet zo snel in het bedrijfsleven actief worden."

Tevreden over buurtschapsvisie, glasvezel en financiën
Bij een (aangekondigd) afscheid hoort terugblikken. Met de meeste tevredenheid kijkt Te Gronde terug op WCL, op de buurtschappenvisie, "waarin iedereen zijn zegje heeft kunnen doen" en de aanleg van de glasvezel in het buitengebied. "Daar heb ik me zes jaar voor ingezet. Als ik nu overal de groene buisje met de kabels uit de grond zie steken, word ik daar erg gelukkig van." Het begon in Winterswijk met het initiatief van de Coöperatie Breedband Buitengebied Winterswijk, met ondersteuning van WCL en de gemeente. "Als we dat niet hadden gedaan, had de glasvezel er nu nog niet gelegen. Dan was Winterswijk gepasseerd." Hij verwacht dat voor het eind van het jaar iedereen is aangesloten. Blij is hij ook dat de natuur- en milieueducatie in Winterswijk overeind gehouden kon worden. Als wethouder van financiën vindt hij het zeker prettig dat hij de gemeente financieel gezond achterlaat. "We hebben de schulden goed kunnen afbouwen." Belangrijk vindt hij ook de scholenbouw waarvoor hij in zijn eerste periode verantwoordelijk was. Al heeft hij nu wel zorg over de toekomst van de buurtschapscholen. Minpunten zijn er voor Te Gronde weinig. Dat de ambtelijke samenwerking met Oost Gelre niet is gelukt geeft hem echter nog wel steeds een slecht gevoel. "Bestuurlijk en ambtelijk waren we het met elkaar eens. Maar de gemeenteraad van Oost Gelre wilde niet."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant