Een van de AED's in de bebouwde kom. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Een van de AED's in de bebouwde kom. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Museum, muziekschool en Hart4Winterswijk vragen meer geld

Algemeen

Meerderheid raad voor meer AED's

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK - Van de mogelijkheid om in te spreken over de begroting 2018 maakten afgelopen donderdagavond drie organisaties gebruik. Hans van Lith van de Vereniging het Museum pleitte voor budget voor de aanstelling van een WSW-medewerker ten behoeve van de inrichting en het beheer van tentoonstellingen. Marian de Vos, directeur van Boogie Woogie vroeg nogmaals aandacht voor de financiële problemen van het cultuurcentrum. Rob Droppers, penningmeester van de stichting Hart4Winterswijk hoopt op meer geld van de gemeente voor de aanschaf van extra AED's (Automatische Exterene Defibrillatoren), draagbare apparaten die het hartritme weer kunnen herstellen bij een hartstilstand. In Winterswijk hangen er inmiddels 29 AED's.

Kwaliteit tentoonstellingen vergroten
Van Lith vertelde dat voor de Vereniging het Museum de WSW-medewerker, waarvoor een bedrag van 12.000 euro nodig is, belangrijk is om de kwaliteit van de tentoonstellingen te vergroten. Die worden niet meer gehouden in het Kunstende, dat gesloten is omdat de eigenaar andere plannen met het pand heeft. De exposities zullen voortaan te zien zijn in de Museumfabriek aan de Laan van Hilbelink en in het Belevenismuseum in de Meddosestraat, dat op 17 november officieel wordt geopend. Daar is overigens nu al een Gerrit Komrijexpositie te zien. De nieuwe medewerker moet de vrijwilligers ondersteunen, die de tentoonstellingen inrichten en onderhouden. Van Lith vertelde dat 2018 het jaar van het verzet is. "Daar willen wij ruim aandacht aan besteden." Onderdeel zal een grote tentoonstelling zijn over de Joodse schilder Max van Dam, waarover ook een nieuw boek zal verschijnen.

Structureel meer subsidie nodig voor Boogie Woogie
Marian de Vos van Boogie Woogie herinnerde de raads- en commissieleden er aan dat de door de raad opgelegde bezuinigingsopdracht is uitgevoerd, maar dat daardoor financiële problemen zijn ontstaan. Die zijn veroorzaakt door stijging van de salariskosten en de algemene kosten, die niet waren voorzien. Daarnaast kunnen er geen gelden gereserveerd worden voor het onderhoud. In overleg met de gemeenten Aalten, Oost Gelre en Winterswijk, die bijdragen aan het cultuurcentrum, is een herstelplan opgesteld en besproken. Dat leidt tot het verzoek om de tekorten van 2017 en 2018 aan te vullen. Vanaf 2019 is er een structurele verhoging van de subsidie nodig om het voortbestaan te garanderen. "In het belang van iedereen die muziek maakt in Winterswijk. Het is mijn grote passie, hopelijk is het ook de uwe", besloot De Vos.

Hogere AED-dichtheid redt mensenlevens
Rob Droppers van Hart4Winterswijk toonde zich tevreden over wat er al sinds 2016 allemaal is bereikt. Er zijn inmiddels achttien AED's in de bebouwde kom en elf in het buitengebied. "Er is heel veel gebeurd. We hebben veel positieve reacties gehad. Er zijn sponsoren en donoren geworven en de betrokkenheid van de inwoners is goed." Toch is volgens Droppers de AED-dichtheid nog niet voldoende en daarom was extra subsidie aangevraagd. Hoe meer AED's er verspreid over de gemeente hangen, des te meer mensen op tijd gereanimeerd kunnen worden. "De afgelopen weken is er nog drie keer gebruik van gemaakt." Volgens wethouder Ilse Saris is voor een zogenaamd hartveilig Winterswijk het aantal van 18 AED's in de bebouwde kom voldoende. Het subsidieverzoek is daarom afgewezen. In de korte discussie daarna werd echter duidelijk dat VVD, PvdA en Winterswijks Belang wel voor een hoger budget voelen om meer AED's te kunnen ophangen.

Officieel is het Belevenismuseum nog niet open, maar er is al wel een Komrijexpositie te zien. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Meer geld nodig om muziekmaken te blijven ondersteunen. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant