Arjan Bentsink met dochter en 'hoofdvlogger' Merel. Rechts Danny Oonk, bestuurslid en slagwerker van de harmonie. Foto: Leander Grooten
Arjan Bentsink met dochter en 'hoofdvlogger' Merel. Rechts Danny Oonk, bestuurslid en slagwerker van de harmonie. Foto: Leander Grooten

'Geen boterham, maar een bakje rijst'

Algemeen

Muziekvereniging Excelsior Winterswijk naar China

WINTERSWIJK – De Chinese woorden voor hallo, dank je wel en tot ziens gonzen al een tijdje door de repetitieruimte van Excelsior. Maar nu is het tijd om het geleerde in praktijk te brengen. De muziekvereniging reist tijdens de herfstvakantie met 74 muzikanten door de Chinese provincie Jingsu om te musiceren en cultuur te snuiven.

Door Leander Grooten

Twee jaar voorbereiden
Excelsior had al langer de wens om over grenzen te kijken, en dat ook al eens gedaan. Voorzitter Arjan Bentsink kwam het Nanjing Music Festival in China een paar jaar geleden tegen en besloot de vereniging aan te melden om haar 110-jarig bestaan luister bij te zeten. Wat volgde was het opnemen van een promotie-dvd. Prompt werd het Winterswijkse orkest uitgenodigd. Daarna moesten meer dan driehonderd pagina's aan Chinees/Engelse aanvraagformulieren en werkgeversverklaringen worden ingevuld. Ook het transport van alle instrumenten kostte de nodige hoofdbrekens. Bentsink: "Er waren tijden dat ik me afvroeg waar ik aan was begonnen, maar nu heb ik er alleen maar zin in." We spreken hem samen met bestuurslid Danny Oonk aan de vooravond van zijn vertrek naar Azië.

China in Nederland
Dit voorjaar bezochten twee Chinese orkesten Winterswijk. In februari kwam het orkest van Nanjing Forest Police in Winterswijk. Ze waren onder de indruk van onze schone lucht en het groene gras. "Voor ons is dat heel normaal, voor hen een eyeopener. We zijn benieuwd welke cultuurshock ons te wachten staat", aldus Danny Oonk. Vijf maanden later ontving Excelsior een Chinees jeugdorkest. "Het is zo leuk om te zien hoe twee tieners niet met elkaar kunnen praten. Maar geef ze een blaadje bladmuziek en ze musiceren samen." Arjan ziet het als de kracht van de uitwisseling: de bladmuziek als dezelfde taal.

Niet alleen muziek
Excelsior neemt onder leiding van dirigent Henk-Jan Heijnen niet alleen deel aan het festival maar geeft ook concerten in de provincie. Daarnaast geven Excelsior leden workshops op Chinese conservatoria. Danny: "We willen ook de Chinezen ontmoeten. De week is naast concerten en deelname aan het festival, gevuld met sightseeing en uitwisseling." De orkest maakt kennis met het enige Chinese orkest met muzikanten met een verstandelijke beperking en bezoekt een instrumentenfabriek.

Winterswijk op de kaart
Excelsior neemt zich voor Nederland in het algemeen en Winterswijk specifiek te representeren in Azië. "We hebben 'Groeten uit Winterswijk' -ansichtkaarten ontworpen die worden uitgedeeld. En we nemen giftbags mee met onder andere klompen erin."
Muzikaal komen de fietsen, tulpen en klompen ook aan bod en wordt er veel werk gespeeld van Nederlandse componisten. "En natuurlijk een goeie mars, want dat hoort bij de Winterswijkse Volksfeestcultuur."

Niet de eerste Achterhoeker
Jaarlijks reizen er Achterhoekse orkesten naar China. Enkele jaren geleden viel de beurt aan dirigent Gerben Kruisselbrink en bijna jaarlijks gaan muzikanten vanuit Vorden naar het immense Aziatische land. "Orkestmuziek is populair in China, terwijl het er weinig gespeeld wordt. Daarom halen ze orkesten van heinde en ver. In de voorbereiding hebben wij met de Achterhoekers die al waren geweest contact gehad voor de tricks en tips."

Vloggen en Facebook
De jongste deelnemer is dertien jaar en dat is niet de enige minderjarige. "Dat is voor ons een grote verantwoordelijkheid en zal voor hun flink wennen zijn. Geen boterhammetje kaas als ontbijt, maar een kom met rijst, we zullen zien hoe dat bevalt!"
Excelsior zet haar jongeren tijdens de reis in om online reisverslagen te maken. Merel Bentsink is één van de vloggers die de thuisbasis wil voorzien van informatie. "Hoe en of dat lukt, is de vraag. Qua internetverkeer, toegang tot Whatsapp, Facebook en andere social media is er veel afgeschermd en daarom moeten we proberen wat kunstgrepen uit te halen."

Excelsior in de Oriënt volgen kan via website en Facebook.


www.excelsior-winterswijk.nl

www.facebook.com/excelsiorwwijk


 

Een deel van Excelsior, vlak voor vertrek op Schiphol. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant