Achteraan tweede van links Mila ter Welle, vooraan tweede van rechts Bo van Eerden. Foto: Achterhoek Nieuws
Achteraan tweede van links Mila ter Welle, vooraan tweede van rechts Bo van Eerden. Foto: Achterhoek Nieuws

Voorleeswedstrijd OBS Bargerpaske promotie voor het boek

Algemeen

WINTERSWIJK - Mila ter Welle voor groep 5 tot en met 8, en Bo van Eerden voor groep 3 en 4 waren op donderdag 12 oktober de eersteprijswinnaars van de jaarlijks terugkerende voorleeswedstrijd tijdens de Kinderboekenweek op de OBS Bargerpaske. De spanning en het ongeduld tijdens het wachten op de uitslag van de jury werd opgevuld door de 'mummiewedstrijd', die voor een schril contrast zorgde met de muisstille zaal tijdens het voorlezen. Twaalf finalisten uit de voorrondes streden om de eer. Zij schetsten eerst – heel knap – de situatie en lazen vervolgens een passage voor uit een door henzelf gekozen boek. De jaarlijks terugkerende voorleeswedstrijd aan het einde van de Kinderboekenweek stond in het teken van 'gruwelijk eng' en dat was te merken aan de boekenkeuze van de voorlezers.

Door onze verslaggever

Groep 3 en 4 hadden een eigen wedstrijd. Juf Wilma, die als presentatrice fungeerde, stelde de kinderen gerust en vroeg of de stoel – 'hij lijkt wel wat op de stoel van Sinterklaas', werd er gezegd –wel lekker zat. Twee lampen naast de stoel zorgden voor een sfeervol ontspannen tafereeltje, dat de spanning voor de deelnemers een beetje wegnam. Helemaal in de stijl zoals directeur Schippers dat graag verwoordt: "Lezen doe je op de bank met een boek en een knuffel." Veertien letters hadden de kinderen van groep 3 in de afgelopen acht weken geleerd, maar toch deden ze al mee. Het geeft aan hoe belangrijk de speerpunten 'jezelf presenteren' en 'lezen' voor de school zijn en gezien het enthousiasme van zowel deelnemers als publiek is de verwezenlijking ervan uitstekend geslaagd. Schippers geniet er ook van dat het hele team leerkrachten ervoor heeft gezorgd, dat de organisatie gesmeerd verloopt.

Samenwerking met Bibliotheek
Precies een jaar na de officiële opening van de schoolbibliotheek door toenmalig burgemeester van Beem, is de collectie inmiddels uitgebreid tot 7700 boeken in een volledig gedigitaliseerd systeem.
Schippers: "Het is heel moeilijk om de kinderen aan het lezen te krijgen, maar we doen er alles aan om de leesmotivatie te bevorderen door een goede onderwerpkeuze, zodat er 'leesmeters' gemaakt kunnen worden. We hebben dan wel een eigen bibliotheek, maar werken toch ook nauw samen met de Openbare Bibliotheek, die tijdens de Kinderboekenweek boeken levert. Eenmaal per jaar gaan we naar de bibliotheek in Winterswijk, waar de kinderen geleerd wordt hoe ze een boek kunnen vinden en hoe ze informatie over een bepaald onderwerp kunnen opzoeken. We doen mee aan de Nationale Voorleeswedstrijd en we betrekken de ouders erbij. De ouders kunnen samen met de kinderen boeken gaan uitzoeken in de schoolbibliotheek en we proberen met onze boeken aan te sluiten op de belevingswereld van de jeugd."
Even staan iPad en tablet deze dag op de achtergrond en gaat de voorleeswedstrijd 2017 als succesvol 'feestje' de boeken in.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant