Het gezin Van Gelder in 1938. Van links af Aron David van Elly van Gelder, Jope (Jozef) van Gelder, Sientje van Gelder-Weiler. Foto: PR
Het gezin Van Gelder in 1938. Van links af Aron David van Elly van Gelder, Jope (Jozef) van Gelder, Sientje van Gelder-Weiler. Foto: PR

Presentatie tweede druk 'We hebben ze allemaal gekend…'

Algemeen

WINTERSWIJK - Op zondag 5 november vindt in de zalen van kerkelijk centrum De Zonnebrink in Winterswijk de presentatie plaats van de tweede druk van het gedenkboek voor de Joodse Gemeenschap van Winterswijk: 'We hebben ze allemaal gekend…' van de hand van Henk Vis.

Het eerste exemplaar van het boek wordt aangeboden aan de Joodse gemeenschap van Winterswijk, vertegenwoordigd door Elly Engelsman - van Gelder. Zij woont al lange tijd niet meer in Winterswijk, maar voelt zich nog steeds sterk verbonden met het dorp van haar jeugd. Elly Engelsman – van Gelder zat met haar moeder Sientje van Gelder-Weiler veilig ondergedoken, evenals haar broertje Jope en haar vader Aron David van Gelder. Het hele gezin overleefde zo, door de hulp van de families Stortelers en Bent, op twee onderduikplaatsen in Meddo de bezettingstijd.

Zij behoorden helaas tot de weinigen van de Winterswijkse Joodse gemeenschap die de oorlog overleefden: 326 mensen werden vermoord in de nazi-concentratiekampen. Hun namen staan sinds 2002 op het grote monument aan het Mevr. Kuipers-Rietbergplein in Winterswijk. In 2010 kwam er bij die namen op het monument een boek uit: 'We hebben ze allemaal gekend…' In dat boek zijn zoveel mogelijk gegevens verzameld rond die 326 Joodse burgers van Winterswijk. Het boek werd opgenomen in het programma van de Werkgroep 'Leren van de oorlog', die al sinds 2004 jaarlijks geschiedenislessen verzorgt voor de leerlingen van de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs en voor de eerste groepen van het voortgezet onderwijs.

Sinds het verschijnen van de eerste druk in 2010 konden er tal van nieuwe gegevens en nieuwe foto's worden verzameld die nu een plaats gekregen hebben in de tweede, herziene en uitgebreide druk.
Er is bijvoorbeeld het verhaal van de familie Braunhut, waarvan alleen vader Saul Aron de oorlog overleefde. Hij trouwde na de oorlog met zijn enig overgebleven familielid uit Polen: zijn nichtje Bertha. Zij kregen twee dochters: Chaja en Sheda, nu wonend in resp. Californië en Israël. Via oud-Winterswijker Bram Stemerdink kwamen er contacten tot stand met beide dames. Henk Vis kon de dames vertellen over het vooroorlogse leven van hun vader, over zijn eerste vrouw en over hun halfbroertjes. Chaja en Sheda vertelden de schrijver over het naoorlogse leven van hun vader en zijn tweede vrouw.
De tweede druk van 'We hebben ze allemaal gekend…' is vanaf 6 november te koop bij de boekhandels Kramer en Holders, bij alle boekhandels in Nederland en via de website van de Werkgroep 'Leren van de oorlog' - www.werkgroeplvdo.com

'We hebben ze allemaal gekend…, tweede druk. Gebonden, fullcolour, 520 pagina's, isbn 978-90-819440-1-4

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant