Leden en projectleden Classic WM even op de foto na de regierepetitie bij Marianne Veldkamp-Vieberink (re.) Li. Pianist Evert-Jan de Groot. Foto Marinus ter Horst
Leden en projectleden Classic WM even op de foto na de regierepetitie bij Marianne Veldkamp-Vieberink (re.) Li. Pianist Evert-Jan de Groot. Foto Marinus ter Horst

Classic WM met Viva l'opera in Oude Calixtus

Algemeen

WINTERSWIJK/GROENLO - Het regionale koor Classic WM maakt er zaterdagavond 4 en zondagmiddag 5 november een heerlijk muzikaal feest van in de Oude Calixtuskerk van Groenlo. Het gevarieerde programma van Viva l'opera biedt daarvoor alle mogelijkheden. Zo'n dertig hoogtepunten uit opera's worden gezongen en daarin gaat het over alle emoties in het leven.

Liefhebbers van klassieke muziek kunnen hun hart ophalen bij de prachtige koorwerken van Verdi, Mozart, Mascagni, Bellini en Rossini. Bijv. het Zigeunerkoor uit Il Trovatore, het Paaskoor uit Cavalleria Rusticana en Singt dem grossen Bassa Lieder uit Die Entführung aus dem Serail. Men kan ontroerd raken bij het mooie La vergini degli angeli met soliste Enneke Klomps, tegenwoordig wonend in Groenlo. En wellicht geamuseerd zijn bij het geweldige Rataplan-koor met soliste Marijke ten Kate. Sommigen hebben misschien 'wat' met het pittige Bella Vita Miltar of met het indrukwekkende Reizigerskoor, beide van Mozart.
Behalve met het repeteren door koor en solisten met dirigent Emile Engel uit Lichtenvoorde zijn de zangers en zangeressen ook aan het werk geweest met danslerares Marianne Veldkamp-Vieberink (Aalten). Zij werd bij de productie betrokken om de presentatie wat levendiger te maken. Dat is haar wel toevertrouwd, want ze was jarenlang choreografe bij het Winterswijks Operette Gezelschap. Classic WM wil een beetje af van het imago dat opera saai is- en een uitvoering alleen maar een kwestie is van gaan staan en weer gaan zitten. Er is dus op het toneel en in de kerk van alles te beleven, soms heel onverwacht. "Van het begin af aan wil ik expressie zien en de toeschouwers laten horen, dat we een waanzinnig goed koor zijn", aldus Marianne. "De zang mag er niet onder lijden. Ik vind het heel leuk om te doen- maar iedereen moet zich er wel happy bij voelen."

Pianist Evert-Jan de Groot uit Utrecht (in Eefde opgegroeid) gaat de zangers uit de hele regio - tot uit Deventer en Brummen - op vleugel begeleiden. Hij doet dat niet alleen. Violist Papillon Boddeke uit Zutphen speelt bij een Verdi-nummer mee. En bij bijv. het Paaskoor van Mascagni met soliste Marjon Westerdiep, en Il santo nome (solist Gerard Oxener) en La vergini (Enneke Klomps) uit Verdi's La Forza del Destino is tevens orgelspel. Zaterdag zal Wim Ruessink en zondag Wilbert Berendsen (Vorden) het orgel bespelen. Wim is cantor-organist van de PG Winterswijk en Wilbert stadsorganist van Doesburg en cantor-organist van de Martinikerk daar. Beiden zijn o.a. dirigent van diverse koren en docent orgel. Voorafgaand aan het concert spelen ze plm. een half uur op het carillon van de Oude Calixtus operamelodieën. Verrassend zullen ook de visuals en andere effecten zijn. Hiervoor zijn André te Hennepe en John te Dorsthorst verantwoordelijk. De kaartverkoop is via VVV Winterswijk en Marinus ter Horst, Weurden 72.
Wie er een compleet avondje of middagje uit van wil maken kan bij Welgelegen Groenlo vóór dan wel na het concert genieten van een speciaal diner-arrangement én het optreden van enkele Classic WM-solisten met pianist Evert-Jan de Groot. (zie voor alle info www. classicwm.nl)

Foto: L

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant