Afbeelding
Foto: Nick Oostendorp

Zwaleman | Republiek Achterhoek

Algemeen Columns

Republiek Achterhoek

Op 1 november vindt in Twente een referendum plaats, waarin de inwoners van Twente zich kunnen uitspreken over een onafhankelijke republiek. Veel Tukkers zijn de tirannie van 'Holland' en de hoofdstad meer dan zat en willen onder het 'juk van Den Haag' vandaan.
Ik geloofde mijn ogen even niet, toen ik bovenstaande regels las in de Volkskrant. Ja, u ziet het goed: in de Volkskrant. Een van de weinige 'kwaliteitskranten' die we nog hebben in Nederland. Een krant dus om serieus te nemen. Maar moest ik die onzin die ik hier las ook als serieus aanmerken?…..
Nee, gelukkig niet. Ik realiseerde me dat ik de brievenrubriek aan het lezen was. Dit was natuurlijk ironisch bedoeld. Grapje van een lezer uit Oosterbeek met vermoedelijk Twentse roots. In onze buur-regio denken ze echt niet aan een afscheiding.

Tegelijk besefte ik, dat hier net zo goed Achterhoek had kunnen staan, in plaats van Twente. Wat zeg ik? Met meer recht, eigenlijk. Want waar onze buren nooit verder zijn gekomen dan een mislukte poging tot vorming van een zogenaamd Gewest Twente, hebben wij in de Achterhoek al eens te maken gehad met een (serieus lijkende) afscheidingsbeweging. Alweer bijna veertig jaar geleden was dat, maar ik kan me de dreigende woorden van die Achterhoekse nationalisten nog herinneren alsof ze gisteren werden uitgesproken: "Wie zet puntdraod biej 'n Iessel, die leu uut 't West'n komt der niet meer in."

Natuurlijk, het was ludiek bedoeld. Net als de brief in de Volkskrant vooral grappig. Maar met toch een ietwat serieuze ondertoon. Die destijds nog jonge 'nationalisten' gaven zo namelijk uiting aan hun gevoel te zijn achtergesteld. Een gevoel dat waarschijnlijk nog stamt uit de Tachtigjarige Oorlog. De tijd waarin het huidige Nederland werd geboren, maar vooral het oostelijke en noordelijk deel van die nieuwe natie daarvoor moesten bloeden. Terwijl daar de diverse legermachten elkaar maar vooral de burgerbevolking over de kling joegen, werden aan en op zee fortuinen verdiend door de Hollandse kooplieden.

Veel Achterhoekers zijn van mening dat in ieder geval iets van de toen opgelopen achterstand nog steeds bestaat. En als ik bedenk hoe lang het heeft geduurd voor eindelijk de aanleg van de N18 begon, ben ik geneigd ze gelijk te geven. (Trouwens: waarom is die weg eigenlijk niet meteen als autobaan aangelegd, heeft dat toch iets te maken met….)

Okee, laten we het er maar op houden dat er nog steeds een heel klein ietsepietserig beetje achterstand bestaat. Maar is dat reden om ons af te scheiden? Om de republiek Achterhoek uit te roepen, Bennie Jolink als president te kiezen, een oorlogsvloot van Berkelzomp-replica's gereed te houden bij Doesburg en Zutphen en tenslotte een amnestiewet voor alle Achterhoekse etherpiraten te bedenken? Ik dacht het niet. Laten we het alsjeblieft leuk houden en ons geen Catalaanse toestanden op de hals halen.

Hoewel….. Het blijft natuurlijk een gedachte die de fantasie prikkelt, die republiek Achterhoek. Of ik wil of niet, ik blijf er toch over doordenken. Al vraag ik me meteen wel af, of er ook een economisch draagvlak voor is. Nationalisme is mooi, maar het gaat toch altijd weer om wat er verdiend kan worden. Misschien lukt het, als we Henk Kamp (tenslotte oud-wethouder van Borculo) vragen om minister van economische zaken te worden. Verhuizen hoeft ie daarvoor niet. Diepenheim ligt maar een paar kilometer over de grens, dat annexeren we gewoon. Hebben we meteen Wibi Soerjadi erbij. Kan die te zijner tijd Bennie Jolink nog opvolgen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant