Jolanda Snellenberg van de gemeente Winterswijk legt de leerlingen uit welk advies ze wil. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Jolanda Snellenberg van de gemeente Winterswijk legt de leerlingen uit welk advies ze wil. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto: Bernhard Harfsterkamp

Leerlingen Schaersvoorde gaan de gemeente adviseren

Algemeen

'Hoe kan de weg van het Buskersbos naar huis groener worden?'

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK - De leerlingen van de locatie Pronsweg van de Christelijke Scholengemeenschap Schaersvoorde zullen een groen adviesbureau voor de gemeente Winterswijk en de Provincie Gelderland vormen. Zij bedenken hoe een verbindingszone tussen het Buskersbos en hun eigen leefomgeving in het dorp er uit kan zien. Doel van het project is de leerlingen te laten nadenken over wat natuur voor henzelf betekent, maar ook hoe dorp en buitengebied er in 2040 er uit zou moeten zien. De verschillende ontwerpen van de verbindingszone worden op 8 december gepresenteerd.

Het project is een initiatief van het Instituut voor natuureducatie (IVN). Mette Sijtsma vertelde dat ze de school pas onlangs had benaderd om mee te doen aan het IVN Jongeren Adviesbureau en dat de school onmiddellijk enthousiast had gereageerd. "Vijf of zes leerlingen vormen een eigen adviesbureau", legde ze uit. "Jullie kruipen echt in de rol van adviseur. Je geeft je adviesbureau ook een naam en verzint een logo en slogan." Als kenmerk van een goed adviseur noemde ze dat die goed kan luisteren en goede vragen kan stellen. Daarna vertelden Lia Dik, projectleider Natuurbeleidsplan van de Provincie Gelderland, en Jolanda Snellenberg, ecoloog van de gemeente Winterswijk, wat zij van hun adviseurs verwachten.

Jongeren betrekken bij natuurbeleid
Lia Dik wil graag van de leerlingen weten wat de provincie in de toekomst voor de natuur moet doen. Die inbreng wil ze gebruiken bij de samenstelling van het nieuwe natuurbeleidsplan. "Als jullie 30 zijn, hoe moet het er dan in je eigen omgeving uitzien? Wat is voor jou natuur en hoe moet die verzorgd worden?" Ze vertelde dat het slecht met de biodiversiteit gaat. "Wij willen heel veel verschillende soorten, we willen schone lucht en bijen." In de natuurgebieden gaat het daar wel goed mee, maar daarbuiten is het vaak een probleem. "We kijken er samen met de gemeenten naar. In Winterswijk is natuur belangrijk. De gemeente is een goed voorbeeld van hoe je met de natuur moet omgaan." Alleen jonge mensen worden er te weinig bij betrokken. "Wij willen graag dat jullie bewust worden van wat natuur voor jullie betekent. En wat verwacht je van de gemeente, de provincie, je familie en vrienden."

Beste ontwerp
Jolanda Snellenberg vertelde dat zij binnen de gemeente verantwoordelijk is voor natuur en landschap. "De hagedis is een beschermde diersoort, daar moet de provincie op letten. De taak van de gemeente is om voor een mooi landschap te zorgen." Ze legde uit '"dat alles wat plant en dier is, natuur is'. Landschap is 'alles wat er mooi uitziet'. De vraag die ze voor de leerlingen heeft bedacht is: 'Hoe ziet de verbinding tussen het Buskersbos en je eigen leefomgeving eruit in 2040. Hoe maak je die omgeving groener, hoe zorg je voor meer verbinding. Jullie mogen van alles bedenken. Je moet er vooral met je eigen blik naar kijken." De leerlingen zijn vrij in de opzet van hun eindadvies. "Het moet wel visueel zichtbaar worden." Het mag een tekening, een 3D-print, een maquette of een website worden. "Of een vlog", vroeg een leerling. Ja, dat mocht ook. Het hoeft in ieder geval geen dik tekstdocument te worden. Aanstaande woensdag gaan de vier klassen (drie VMBO- en één HAVO/VWO-klas) het Buskersbos verkennen. Hoe de leerlingen van daaruit de weg naar huis willen vergroenen wordt op vrijdag 8 december door de samengestelde groepjes gepresenteerd. Daarvoor krijgen ze maximaal 15 minuten. De groep met het meest interessante ontwerp mag op vrijdag 15 december op het gemeentehuis hun advies aan onder andere de voor natuur en landschap verantwoordelijk wethouder Gert-Jan te Gronde presenteren. Snellenberg en Dik schrijven in hun opdrachtbrief dat ze de leerlingen veel creativiteit toewensen. "En wie weet zie je dan over een aantal jaar hoe sommige ideeën van jullie werkelijkheid zijn geworden."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant