Sportclub Meddo-trainer Dennis Teunissen (links) en Roy Koldeweij van de technische commissie van de vijfdeklasser. Foto: Bart Kraan
Sportclub Meddo-trainer Dennis Teunissen (links) en Roy Koldeweij van de technische commissie van de vijfdeklasser. Foto: Bart Kraan

Sportclub Meddo wil aantrekkingskracht verhogen

Algemeen

Selectie gaat onder trainer Teunissen voor vierde plek

Door Bart Kraan

MEDDO – Duidelijk beleid op technisch vlak, waardoor de vereniging haar leden iets kan bieden. Een gedachte achter het voetbal, waarbij de nieuwe hoofdtrainer Dennis Teunissen voor wat betreft de uitvoering op het veld een belangrijke rol speelt. Met een organisatie waarin het voor alle betrokkenen klip en klaar is wat hun taken zijn.

Daarmee wil Sportclub Meddo haar aantrekkingskracht, ook voor spelers van buiten het kerkdorp en haar directe omgeving, vergroten en zo tenminste haar ledental op peil houden. Om op die manier haar bestaansrecht, ook voor de verre toekomst, te waarborgen.
"Het belangrijkste is ons bestaansrecht", zo geeft Roy Koldeweij, bij Sportclub Meddo lid van de technische commissie, aan. "We willen geen neerwaartse spiraal, minder leden waardoor de contributie naar boven gaat en het aantal vrijwilligers daalt en er zo steeds meer een beroep moet worden gedaan op dezelfde mensen. We streven naar een gezonde club, die zich qua ledental goed weet te handhaven. Als je dat wilt, mag er wel wat van je verwacht worden, je moet als club de zaken wel goed in orde hebben. Daarom moet je ook een gedachte achter het voetbal hebben."

Die gedachte achter het voetbal en de manier waarop die gerealiseerd moet worden, heeft Koldeweij in een beleidsplan verwerkt waarmee hij na zijn terugkomst van WVC in 2011 is begonnen en dat onlangs nog eens is bijgewerkt. Aan dat plan begon Koldeweij omdat hij vond dat Sportclub Meddo sinds zijn vertrek naar het inmiddels in FC Winterswijk opgegane WVC stil was blijven staan. "De club had qua accommodatie en randzaken alles perfect voor elkaar", zo verwijst Koldeweij naar onder meer de renovatie van het clubgebouw en de bouw van nieuwe kleedkamers. "Maar omdat Meddo daar zo veel aandacht aan had besteed, was het voetballende aspect er een beetje bij ingeschoten. Dat is overigens geen kritiek aan het adres van de verantwoordelijken. Omdat de renovatie van de accommodatie achter de rug was, vond ik het tijd om weer wat meer aandacht aan het voetballen te besteden. Er kwamen ook steeds meer vragen uit de omgeving, van het bestuur en de technische commissie, waarom het niet lukte om zoals andere verenigingen uit de buurtschappen eens een keer hogerop te komen."

Het beleidsplan bevat een aantal uitgangspunten. Zo houdt Sportclub Meddo voor wat betreft het technisch beleid nu zelf de regie in handen en bepaalt de vereniging dus hoe er gevoetbald wordt. "Voorheen hadden de trainers de regie. Maar als er eentje vertrok, kwam er een andere trainer die er heel anders over dacht dan zijn voorganger en dus met een ander beleid kwam. Dat wilden we niet meer." Sportclub Meddo speelt nu het 4-3-3-systeem en gaat uit van een verzorgde opbouw van achteruit met goed positiespel. Tevens werd de ontwikkeling van de jeugd onder de loep genomen. Voorheen werden A-jeugdspelers die naar de senioren moesten, vaak meteen aan het eerste elftal toegevoegd. Met als gevolg dat sommige ex-junioren vanwege de fysieke belasting blessures opliepen. "En ze zaten veel op de bank", aldus Koldeweij. "Nu gaan de meeste jongens die uit de JO19-1 komen eerst naar het tweede om hen aan het seniorenvoetbal te laten wennen. De echt grote talenten gaan wel meteen naar het eerste team."

Tevens pakte Sportclub Meddo het grote aantal blessures aan. Er is nu een medische staf van drie mensen, die bestaat uit Wim Geessinck, Björn Boeijink en Linda Grevers, die tevens als verzorgster van het eerste elftal fungeert. Een van hen is dinsdag en donderdag aanwezig om spelers te behandelen en hersteltrainingen te verzorgen. "Een goede medische begeleiding was een wens van de groep", aldus Koldeweij. "En het is ook goed voor de vereniging. Want bij een groot aantal blessures moet er een beroep worden gedaan op spelers van andere teams die dan weer in de problemen komen."

Omdat Sportclub Meddo duidelijk uitgaat van een vast systeem en verzorgd voetbal, zocht het voor dit seizoen naar een trainer die deze uitgangspunten meer dan duidelijk in de praktijk tot uitvoering kan brengen. Die vond de vijfdeklasser dus in Dennis Teunissen voor wie Sportclub Meddo na de C- en D-jeugd van WVC, de B-junioren van SDOUC, FC Winterswijk en FC Trias en het tweede team van FC Winterswijk zijn eerste club als hoofdtrainer is. "Zijn voetbalvisie sprak ons aan. We hebben twee gesprekken gehad. Na het eerste gesprek zaten we al snel op een lijn. Dennis kan zich wel vinden in ons plan."

Teunissen knikt instemmend. "Het eerste gesprek verliep prima. Je tast af wat je als trainer en club wilt en wat je aan elkaar hebt, want een trainer moet wel bij een vereniging passen. Maar er was gelijk een goede wisselwerking", aldus de oefenmeester. "Er is bij Sportclub Meddo sprake van een idee achter het voetbal. Ik wil als trainer genieten van een wedstrijd en dingen terugzien waarop getraind wordt. Dat is het geval. In de beker- en oefenwedstrijden is in fases goed gevoetbald en zie je patronen terug die we tijdens de trainingen geoefend hebben."

De trainer heeft er bij de voorbereiding geen gras over laten groeien, want de eerste training vond al op zondag 6 augustus plaats. En dat terwijl de competitie pas aanstaande zondag begint. "Ik wilde voor de competitie zeven weken hebben getraind, zodat we echt fit beginnen", aldus Teunissen. Hij ging zondag een week geleden met de spelers om de tafel zitten om te kijken hoe ze de voorbereiding tot dan toe hadden ervaren. "Ik heb toen ook aangegeven dat ze met hun eigen fitheid bezig moeten zijn, pijntjes moeten aangeven en goed moeten communiceren met de medische staf. Zoiets moet je goed wegzetten, je moet er alles aan gedaan hebben om de spelers fit te houden." Tijdens die evaluatie kwamen ook de sportieve ambities ter sprake. De selectie gaf aan te streven naar een plek in de top vier van de vijfde klasse B. "De laatste jaren eindigde Meddo tussen de vijfde en achtste plaats. Nu wil de groep vierde worden, waardoor we ons zouden plaatsen voor de nacompetitie", aldus Teunissen. "Dan moet er op mentaal vlak nog wel winst worden geboekt", zo neemt Koldeweij over. Teunissen weer: "Je hebt slimheid en een ultieme wil om te winnen nodig. Iedereen moet tien procent meer geven om ooit uit de vijfde klasse te komen. Daar hoort dan wel een bepaald gedrag bij en het moet uit de spelers zelf komen. Zij willen iets. Als ze dat gedrag dan niet vertonen, confronteer ik hen daarmee."


fotobijschrift:

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant