Afbeelding
Foto: Nick Oostendorp

Randbericht | Spinnen

Algemeen Columns

Spinnen

Brigitte Bardot is haar naam. Ze hangt al jarenlang op mijn slaapkamer. Ze heeft een prachtig hoekje gekregen tegen de buitenmuur aan. Elke avond voor het slapen gaan kijk ik vijf minuten naar haar, waarna ik goed slaap. Soms droom ik zelfs van haar. Ze daalt dan af van de muur en kruipt bij mij in bed. In werkelijkheid is dat nog nooit gebeurd, want de gewone huisspin, die ik een jaar of tien Brigitte heb genoemd vanwege haar ronde vormen, zit meestal stilletjes in haar spinnenweb.

Brigitte is niet de enige spin in ons huis. We hebben ook nog Claudia, Beyoncé, Anouk, Mariah, Kylie, Justin, Madonna, Robbie, Jacqueline, Matthijs, Jeroen, Eva, Paul, George, John, Ringo, Cindy, Bert, Udo, Jürgen, Hansi, Diana, Parnassia, Erica, Ceres en Helmut. In alle ruimten zorgen een of meer spinnen dat het huis geen last heeft van hinderlijke insecten. De dierbare huisgenoten verstrikken ze met veel liefde in hun web, spinnen ze in om ze later te consumeren. Het enige dat ik betreur is dat ze geen muizen vangen.

Spinnen leven niet eeuwig. Daarom heb ik ze in het weekend nog eens nauwkeurig geteld vanwege de spinnentelling. Het is goed dat het landelijk bekend wordt dat het goed gaat met de spinnen in de mooiste straat van Winterswijk. Drieëndertig telde ik er in mijn huis. Geen record. Er zijn er meer dan veertig geweest. Dat was in de tijd dat ik alleen woonde. Mijn huidige huisgenoot deelt mijn enthousiasme voor spinnen niet. Ik heb haar niet van de nuttigheid van de spin kunnen overtuigen. Zij vindt dat woonkamers en keuken spinvrij moeten zijn en gaat daarom regelmatig met de ragebol rond. Ze geeft de spinnen zelfs namen van vervelende personen die ze met veel genoegen verwijdert.

Samen leven betekent dat ik niet alles bepaal. Gelaten heb ik de strijd tegen spinnen en ander diertjes geaccepteerd. Daardoor heb ik regelmatig zo'n plaklint, waar vliegen verzot op zijn, in mijn krullen. Daarom verdraag ik de geur van citroengeraniums die muggen verdrijven. Daarom sta ik toe dat mijn wijntjes deels in een bakje worden geschonken, zodat de fruitvliegjes er een insectenboek van maken. Zelfs probeer ik me niet meer te storen aan het eeuwige gezwaai met de vliegenmepper. "Ze zijn weer lastig vandaag", zegt mijn huisgenoot dan. "Jij bent vooral lastig", denk ik dan.

Als het me allemaal teveel wordt ga ik naar buiten. Ook daar zijn spinnen. In ons land komen 700 verschillende spinnen voor. Ik ken ze niet allemaal, maar mijn voornemen voor 2018 is om daar serieus werk van te maken. Achter het huis zitten vooral kruisspinnen, die ik altijd al mooi vond. Ik zou er graag eens de wespspin zien, een spin die pas enkele decennia in ons land voorkomt. De mooiste spin is de gerande oeverspin. Die komt in Winterswijk in veen en moeras voor. Omdat het meer gaat regenen zal het me niet verbazen dat in het braakliggende terrein bij mijn huis moeras ontstaat. Bij de volgende spinnentelling zal ik daar graag die oeverspin verwelkomen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant