Ongeveer een half miljoen dahlia's komen van de velden van Winterswijkse telers. Foto: Winterswijk.org
Ongeveer een half miljoen dahlia's komen van de velden van Winterswijkse telers. Foto: Winterswijk.org

Verwachting bloemencommissie: voldoende dahlia's voor corso

Algemeen

WINTERSWIJK – Zoals het er nu naar uitziet, krijgen alle groepen die vrijdag en zaterdag tijdens het jaarlijkse volksfeest deelnemen aan het bloemencorso, voldoende dahlia's voor hun wagens. Dat zegt voorzitter Henk Kip van de bloemencommissie van de Vereeniging Volksfeest.

Door Bart Kraan

"Je hebt natuurlijk pas honderd procent duidelijkheid als alle bloemen binnen zijn, maar de eerste en tweede pluk zijn goed'', aldus Kip, die aangeeft dat er sprake is van een overschot. Dat is echter in vergelijking met twee weken geleden wel iets kleiner geworden. "Vorige week zaten we op een overschot van dertig procent op onze bestelling. Dat zit vanwege het frisse weer en de regen van vorige week nu op zes procent. Hoeveel het uiteindelijk wordt, hangt van het weer van morgen (dinsdag, BK) en overmorgen af. Het kan zijn dat er twintig procent vanaf gaat of twintig procent bijkomt. Maar de vooruitzichten zijn goed. De temperatuur gaat omhoog en dat hebben we nodig."

Als het weer goed blijft, kan de bloemencommissie tenminste 1.3 tot 1.4 miljoen dahlia's van buiten Winterswijk over de deelnemende groepen verdelen. Daarnaast leveren de velden van de Winterswijkse telers nog eens 600.000 dahlia's op. Een totaal van tussen 1.900.000 en twee miljoen zou voldoende zijn, zo geeft Kip aan. ''We hadden vorig jaar twee miljoen bloemen nodig, nu zijn dat er iets minder omdat het aantal wagens kleiner is.''

De stand van zaken rond de beschikbaarheid van dahlia's dit jaar, staat in schril contrast met de ellende waarmee bloemencommissie en deelnemers vorig jaar werden geconfronteerd. Toen kwam het Winterwijkse corso meer dan 500.000 bloemen te kort op een totaal van twee miljoen dat nodig was. Dit omdat de bollen op de laaggelegen en minder goed gedraineerde velden vanwege de overvloedige regenval in juni 2016 deels verloren ging. In de ruim twee weken daarna zorgde een combinatie van een grote hoeveelheid regen en een frisse wind ervoor dat de knollen zich onvoldoende konden ontwikkelen. Vooral de telers in Zundert waren daarvan het slachtoffer, want zij zagen twee miljoen dahlia's op een totaal van zes miljoen verloren gaan. Met als gevolg dat ze veel minder dan gewoon konden leveren aan plaatsen als Rekken, Vollenhoven, Lichtenvoorde en Winterswijk, waar de deelnemers dan ook behoorlijk moesten improviseren om hun wagens presentabel te maken.
"Maar nu is het qua weer perfect geweest", aldus Kip. ''In mei en juni was het lekker warm en dat heb je nodig in combinatie met vocht. De natuur liep in vergelijking met voorgaande jaren twee weken voor. Voor ons is dat alleen maar goed geweest."


Ongeveer een half miljoen dahlia's komen van de velden van Winterswijkse telers. Foto: Winterswijk.org
Ook uit Lichtenvoorde komen dahlia's, misschien zelfs wel uit de Corsotuin van Bloemencorso Lichtenvoorde, die door cliënten van De Lichtenvoorde waaronder Inge, zo keurig wordt verzorgd. Foto: Lydia ter Welle

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant