Wivoc-voorzitter Geert Beijers (rechts) en Martijn Roerdink van de jubileumcommissie van de vijftigjarige volleybalvereniging. Foto: Bart Kraan  
Wivoc-voorzitter Geert Beijers (rechts) en Martijn Roerdink van de jubileumcommissie van de vijftigjarige volleybalvereniging. Foto: Bart Kraan  

Jubilerend Wivoc wil met eigen leden stabiele derdedivisionist worden

Algemeen

Vereniging viert zaterdag 2 september 50-jarig bestaan

Door Bart Kraan

WINTERSWIJK – Een stabiele derdedivisionist worden, zowel bij de dames als bij de heren. Dat wil volleybalvereniging Wivoc, die zaterdag 2 september met een zeskamp voor de jeugd, een beachtoernooi, een receptie, inclusief huldiging van jubilarissen, en een avondfeest bij The Gallery het vijftigjarig bestaan viert.

Dat moet dan wel gebeuren met eigen leden en dus niet met spelers en speelsters van andere clubs die door Wivoc zijn benaderd om in Winterswijk te komen volleyballen. "We willen met eigen mensen promotie naar de derde divisie bewerkstelligen", zo geeft voorzitter Geert Beijers van de jubilerende vereniging aan. "Spelers en speelsters van buitenaf zijn welkom, maar die hebben dezelfde rechten en plichten als andere Wivoc-leden. Ze zullen bijvoorbeeld ook gewoon zaaldienst moeten draaien."

Wivoc is op 27 augustus 1967 opgericht tijdens een vergadering in toenmalig hotel De Klomp aan de Markt, die werd gehouden op initiatief van Jan Mulder, daarna de eerste voorzitter van de nieuwe volleybalvereniging. "Wivoc is ontstaan uit een fusie van DIS en Wenters", aldus Beijers. "Die clubs vonden het beter om samen te gaan met het oog op de toekomst."
Die eerste vergadering werd bijgewoond door 48 leden. Daarna steeg het ledental explosief. "Had te maken met de gereedkomen van sporthal De Pelkwijk (inmiddels afgebroken, nu de plek waar basisschool De Bataaf en De kolibrie staat, Wivoc speelt nu in de Sport- en Turnhal, BK). Die hal had een aanzuigende werking, ze maakte de mogelijkheden voor de zaalsportverenigingen groter", aldus Beijers, wiens vereniging daarna voor wat betreft het aantal leden pieken en dalen kende. "We hebben ups en downs meegemaakt. Nu zitten we in een up met zo'n 260 tot 270 leden. Wat dat betreft, loopt het prima."

Onder die 260 tot 270 leden bevinden zich tussen de vijftig en zestig recreanten, mensen die wil graag volleyballen maar niet elk weekeinde een competitiewedstrijd willen spelen. "Die mensen trainen elke week en spelen per seizoen vier toernooien in de lettercompetitie'', vertelt Martijn Roerdink, lid van de jubileumcommissie van Wivoc. '"Elke klasse krijgt een letter. Teams kunnen per toernooi promoveren dan wel degraderen. Uit elke poule degradeert na afloop van elk toernooi en ploeg en promoveert er een team."

Komen de recreanten bij Wivoc ruimschoots aan bod, bij de Winterswijkse volleybalvereniging ligt de focus uiteraard op de prestatieteams waarvan wordt verwacht dat ze over twee jaar in de derde divisie spelen, het niveau waarop de vrouwen en mannen van Wivoc aan het einde van de jaren tachtig en het begin van de jaren negentig van de vorige eeuw ook uitkwamen. "Toen ik drie jaar geleden voorzitter werd, hebben we uitgesproken dat we zouden gaan voor ambitie, prestatie en recreatie, in die volgorde. We willen een stabiele derde divisieclub worden, zodat we over tien jaar bij ons zestigjarig bestaan nog op dat niveau spelen.''
Om dat te bewerkstelligen, heeft Wivoc twee jaar geleden besloten om de jeugdopleiding te herstructureren. Bij het samenstellen van de juniorenteams kijken de verantwoordelijken niet langer naar leeftijd maar naar kwaliteit. Een jeugdspeler die meer talent heeft dan zijn of haar leeftijdsgenoten, wordt bij oudere spelers of speelsters ingedeeld om de opleiding sneller te laten verlopen en hem of haar vlugger door te kunnen schuiven naar de senioren. "Het is het meest ideaal dat spelers van dezelfde leeftijd in verband met het sociale aspect met elkaar volleyballen'', aldus Beijers, "maar wij kiezen voor kwaliteit en niet voor leeftijd. Je kunt wel bijvoorbeeld een twaalfjarig met heel veel talent een keer per week met zestienjarigen laten trainen en twee keer met veertienjarigen, met wie hij of zij meer binding heeft."

Tevens traint een aantal getalenteerde jeugdleden zondag bij gymnastiekvereniging Penta om leniger te worden. "Dat hebben we afgelopen seizoen voor het eerst gedaan", aldus Beijers. "Dat heeft binnen een jaar duidelijk vruchten afgeworpen, de instructeurs van Penta hebben aangegeven dat onze spelers een veel betere motoriek hebben gekregen."
Hebben de betere jeugdspelers en de eerste teams bij de heren en dames voor wat betreft de trainingen beter voor elkaar dan de spelers uit de lagere teams en de recreanten, dat wil niet zeggen dat ze ook qua materiaal beter worden voorzien dan de rest. "Ons materiaal is voor iedereen, er zijn bijvoorbeeld geen aparte ballen voor de selectieteams", aldus Beijers. "En iedereen levert ook een bijdrage aan het kledingfonds, wat kleding betreft, zijn er geen aparte voorzieningen voor de hoogste teams. Het eerste en tweede herenteam en de beide hoogste damesteams trainen drie keer in de week en de getalenteerde jeugdspelers drie keer in de week, inclusief een keer bij Penta. Dat is het enige verschil. We willen geen scheve gezichten, onze ambitie moet niet ten koste gaan van de sfeer."
Wil Wivoc in de zaal stappen maken en doet het daar ook heel veel voor, na de aanleg van de strandvelden achter de kantine van korfbalvereniging Wiko op sportpark Jaspers is beachvolleybal ook een belangrijke rol bij de vereniging gaan spelen. "We spelen nu twee seizoenen beachvolleybal en er zit een stijgende lijn in", aldus Beijers. "Op donderdagavond komen er zo'n dertig spelers opdagen. Het is best mogelijk dat we volgend jaar een eerste groep van dertig van half zeven tot acht uur laten spelen en een tweede groep van acht uur tot half tien."
Ook kwalitatief wordt het volgens de Wivoc-voorzitter steeds beter. "We spelen met onze hoogste teams in de zaal in de promotieklasse, maar tijdens beachtoernooien kunnen die in de derde divisie heel goed meekomen", aldus Beijers, die graag naar een regionaal beachvolleybalcircuit toe wil. "Afgelopen jaar hebben we met drie verenigingen, Wivoc, Grol en KSH, toernooien gespeeld. Het liefst wil ik toernooien voor dames, heren, jongens, meisjes en recreanten met vijf verenigingen. De teams zouden dan om de veertien dagen in actie moeten komen. En op termijn zou je nog kunnen denken aan een Euregiotoernooi met ook deelname van Duitse clubs."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant