Mike Vrijdag. Foto: Bart Kraan
Mike Vrijdag. Foto: Bart Kraan

Strandlodge presenteert z'n eigen biertje op Preuverie

Algemeen

Session Mike officieel voor eerst te drinken tijdens Preuverie

Door Bart Kraan

WINTERSWIJK – Restaurant De Strandlodge heeft sinds kort een eigen bier: Session Mike, gebrouwen door brouwerij Wentersch in samenwerking met chef-kok Mike Vrijdag, naar wie het bier is genoemd. Session Mike maakte woensdag tijdens de eerste dag van de 28ste Preuverie haar officiële debuut bij de bar die De Strandlodge en Hertog Karel van Gelre deelden.

Session Mike is een zogeheten sessie India Pale Ale, oftewel een bier dat een lager alcoholpercentage (in dit geval 3.8) heeft dan een 'gewone' IPA (5.0 of hoger) maar wel met dezelfde aangename bitterheid en fruitigheid die het gebruik van de Citra-hop met zich meebrengt. Vrijdag is blij met 'zijn' bier, dat al kan worden besteld bij De Strandlodge (van de tap) en later ook verkrijgbaar zal zijn bij andere horecagelegenheden en in diverse supermarkten en slijterijen en de winkel van brouwerij Wentersch. "Dit bier bevat niet zo veel alcohol en past dus precies in de huidige trend, die gaat in de richting van bieren met een laag alcoholpercentage. Dat spreekt me wel aan. Ik houd van IPA met haar smaak van citrus en grapefruit", aldus Vrijdag voor wie met het beschikbaar komen van de Session Mike een hartenwens in vervulling is gegaan. "Ik moest van mezelf een eigen bier hebben. Want ik ben gek op bier, drink graag speciaalbier. En bier is goed culinair goed inzetbaar, past dus prima bij een restaurant. Zo kun je de oakaged quadrupel van La Trappe goed drinken bij een pina colada-dessert. De Session Mike past uitstekend bij rood fruit."

Ook Michiel van de Vaart, een van de drie eigenaren van brouwerij Wentersch, is tevreden over de Session Mike. "Dit bier bevat wat minder mout en alcohol, dat hebben we gecompenseerd met wat meer hopsmaak'', aldus Van der Vaart, vlak voordat hij met zijn gezin een hapje gaat eten bij Gusto. "Daarom is het bier lekker bitter, met bijna een smaak van grapefruit. Hoewel er wat minder alcohol in zit dan normaal gesproken, is het wel een echt bier en is er geen sprake van iets radlerachtigs."

Het blijft voor wat betreft de samenwerking tussen brouwerij Wentersch en Mike Vrijdag niet bij de Session Mike. "Er komt een tweede bier, ook weer iets IPA-achtigs", zo geeft Van der Vaart aan. Voor dat bier worden, evenals voor de Session Mike, weer Amerikaanse hopsoorten gebruikt. "Engelse hop is vrij bitter en mist de fruitigheid van Amerikaanse hopsoorten. Vandaar dat we kiezen voor Amerikaanse hop."

Maar brouwerij Wentersch concentreert zich eerst op de eigen bieren. Van der Vaart heeft onlangs in het Korenburgerveen, in samenwerking met Natuurmonumenten, gagel geoogst voor gagelbier dat dus wordt gebrouwen met echte Winterswijkse ingrediënten. Tevens komen er een Black IPA, met tonen van koffie, en een dunkelweizenbock.

Session Mike was niet het enige speciaalbier dat tijdens de Preuverie verkrijgbaar was. Zo konden bij de bar die Hertog Karel van Gelre en De Strandlodge deelden, ook andere speciaalbieren worden besteld en schonk onder meer Gusto speciaalbier. Ook kon bij diverse deelnemers pils worden gedronken. Het betekende een radicale omslag in vergelijking met de voorgaande 27 edities toen Grolsch voor het bier zorgde. Een bewuste keuze, aldus Leon ten Elshof van Gusto. "We hebben 27 jaar Grolsch als partner gehad. Maar er kwam steeds meer vraag naar speciaalbier. En Grolsch draaide te weinig omzet. We schonken al onze eigen wijnen en water, nu schenken we ook ons eigen bier. Het brengt wel iets meer kosten mee, want we missen wel een stukje sponsoring van Grolsch.''

Ten Elshof was tevreden over het begin van eerste dag van de Preuverie, die rustig begon. Maar na een half uurtje liepen de terrassen toch aardig vol. ''Elk jaar denk je dat het op woensdag niet druk wordt. Maar het happy hour (waar elke Preuveriedag mee begint, BK) is toch populair. Vandaar dat het toch altijd weer redelijk loopt, maar het is niet de ontploffing waarmee we op vrijdag te maken hebben.''

De bar, die de Strandlodge deelde met Hertog Karel van Gelre. Foto: Bart Kraan
Foto: Bart Kraan

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant