Burgemeester Bengevoord trekt te hard, zodat de koorden knappen. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Burgemeester Bengevoord trekt te hard, zodat de koorden knappen. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Oude raadhuis ook in teken Piet Mondriaan

Algemeen

WINTERSWIJK – Dat Winterswijk een band heeft met Piet Mondriaan, kan de laatste maanden niemand zijn ontgaan. Spandoeken aan het begin van de winkelstraten, versieringen in en aan winkels, een koe, overal zijn de elementaire kleuren rood, blauw en geel, die Mondriaan voor zijn abstracte schilderijen gebruikte, zichtbaar. Burgemeester Joris Bengevoord zei dat de gemeente niet kon achterblijven. Daarom is de toren van het oude raadhuis nu ook versierd met twee Mondriaandoeken. Op woensdag 26 juli werden die met enige moeite door de burgemeester onthuld.

Door Bernhard Harfsterkamp

Spierkracht gevraagd
Imke te Selle van 100% Winterswijk, de organisatie die ondernemers enthousiast heeft gemaakt om 'Winterswijk Mondriaan te laten ademen', vertelde dat er spierballen nodig zijn om de ballondeken die een van de Mondriaandoeken bedekte weg te trekken. Die spierkracht had de burgemeester inderdaad. Hij trok zo hard dat de koorden knapten. Gelukkig stond de hoogwerker, waarmee de doeken en ballonnen waren bevestigd aan de toren, nog steeds bij het raadhuis. Er restte burgemeester Bengevoord niets anders dan in de hoogwerker naar boven gehesen te worden. Met enige moeite en enige hulp lukte het om de ballondeken los te maken van het Mondriaandoek.

Veel leuke Mondriaanproducten
Op het doek zijn naast de bekende kleuren ook twee afbeeldingen te zien van schilderijen van Mondriaan uit zijn periode dat hij in Winterswijk woonde. De burgemeester vond het een eer om het doek te onthullen. Hij riep iedereen op de mondrianisering van Winterswijk op de sociale media zichtbaar te maken met foto's. Het zorgt immers voor meer aandacht voor zijn gemeente. De extra aandacht voor Mondriaan is veroorzaakt omdat in 2017 de kunststroming De Stijl wordt herdacht. De bekende kleuren worden sinds 1917 gebruikt door kunstenaars als Theo van Doesburg, Bart van der Leck, Gerrit Rietveld en Piet Mondriaan. Leuke producten die daardoor zijn ontstaan, zegt 100% Winterswijk, zijn Mondriaanbier, een Mondriaan-bh, Mondriaangebakjes, een Mondriaanverpakkingslijn met tassen, Mondriaankaas en Mondriaankoek.

Burgemeester Bengevoord in de hoogwerker. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Met enige moeite lukt het om de - op zich ook al prachtige ballonnendeken naar beneden te laten valllen. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Het raadhuis met de Mondriaan-doeken. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant