Deelnemers aan de avond laten in de keuken van Den Angang de Syrische tabouli zien. Foto: Helma te Grotenhuis
Deelnemers aan de avond laten in de keuken van Den Angang de Syrische tabouli zien. Foto: Helma te Grotenhuis

Samen koken bevordert inburgering

Algemeen

WINTERSWIJK - Stelt u zich voor dat u in Nederland komt wonen. U volgt een taalcursus, leert de cultuur een beetje kennen, woont inmiddels in een woning in een Achterhoeks dorp en burgert beetje bij beetje in. Maar contact met de inwoners van het dorp is er amper. Ze kijken u wat vreemd aan, of kijken u juist niet aan. Het project Samen koken-Samen eten biedt dan uitkomst door het maken van persoonlijk contact.

Door Leander Grooten

Fatimeh is zo'n nieuwkomer, afkomstig uit Syrië. Samen met haar vriendinnen Manal en Zenab zit ze aan de gedekte eettafel van Ontmoetingscentrum Den Angang. Ze legt uit wat het haar brengt: "Ik doe mijn taalcursus drie keer per week. Nederlandse grammatica vind ik moeilijk, verder valt de taal mee. Maar de mensen op straat praten veel te snel, en soms dialect. Ik kan ze dan niet goed verstaan. Bij dit project kom ik in gesprek, er is meer tijd voor elkaar."

Het college van B&W heeft in januari ingestemd met de Aanpak inburgering Nieuwkomers. Zo snel mogelijk een zelfstandig bestaan opbouwen voor nieuwkomers is het doel. De aanpak loopt tot augustus 2019. "Inburgering kost tijd, misschien vooral voor de autochtone Winterswijker." Ria Bussink van Sociaal Team Winterswijk is deelnemer vanuit de werkgroep 'vrije tijd'. "Elke nieuwkomer die onze cultuur en taal leert kennen, is welkom. De enige eis is dat je in Winterswijk woont. Ik heb opgaves uit Eritrea, maar ook van Brazilianen."
Het project kenmerkt zich door 'samen doen': boodschappen, voorbereiden, koken, eten en afwassen. Tijdens de avond maken de deelnemers kennis met elkaar, op een ontspannen ongeorganiseerde manier.

Ook de kerken zijn vertegenwoordigd in de werkgroep. Helma te Grotenhuis: "De kerk stimuleert contact tussen mensen. Wij dragen bij door het pand Den Angang en haar professionele keuken beschikbaar te stellen. Dit is al decennialang een ontmoetingscentrum, midden op de Markt." Ze haalt er voor haarzelf ook wat uit: "Het verrijkt mijn leven. We delen elkaars cultuur en hebben goede gesprekken."

Er zijn twee bijeenkomsten voor de zomer geweest en vanaf 6 september wordt er tweewekelijks gekookt. Wanneer uw krant aanschuift, is de Syrische maaltijd net achter de kiezen. Recepten worden uitgewisseld en de kliekjes zijn verdeeld. Enthousiast wordt verteld over de manier van rijst klaarmaken met steenkooltjes. "Heel lekker, met een soort barbecue-smaak."

Aan tafel zit Ghasoub, de enige man in het eetgezelschap. Hij woont met zijn vrouw in Winterswijk en begint na de zomer met een betaalde baan als elektricien. Dat werk deed hij ook in Syrië. "Sommige mensen kijken anders naar Syriërs. Ze hebben een mening over ons als groep, over vluchtelingen. Ik wil graag als individu aangesproken en erkend worden. Dat gebeurt hier aan tafel wel."
Later op de avond komt de vraag op de tafel: 'Ga je terug als de oorlog voorbij is?'. Fatimeh zegt stellig 'nee'. Ze heeft haar gezin in Nederland en haar ouders in Libanon, waarom zou ze terug gaan. Ghasoub kan hier geen antwoord op geven. "Het is een moeilijke vraag, ik heb er nog familie wonen." Bovendien heeft elke nieuwkomer een tijdelijke status die telkens voor vijf jaar wordt verlengd. "Als de Nederlandse overheid vindt dat Syrië weer veilig is, dan mag ik niet eens hier blijven. Het is dus niet per se een keuze die ik zelf maak."
Aybemiz uit Azerbeidzjan woont nog op het AZC. Het is nog maar de vraag of zij überhaupt mag blijven. Haar land van geboorte kan 'veilig' worden verklaard, dan moet ze weg, haar integratie en taallessen ten spijt.

Het project is net begonnen, maar de contacten zijn al gegroeid. Wanneer de Winterswijkse Erna te Winkel naar huis gaat, omhelst zij Aybemiz en kust haar. Er is al een vriendschap gesloten tussen 'oud' en 'nieuw', wat de toekomst ook zal zijn.

Op 6 september wordt er Armeens gekookt onder leiding van onder andere Aybemiz. Opgave voor de avonden is verplicht via samenkoken.winterswijk@gmail.com. Kosten bedragen 3 euro per persoon. Bij meer dan vijftien aanmeldingen wordt er gezocht naar een grotere locatie.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant