Afbeelding

Zwaleman | Verbazingen

Algemeen

Verbazingen

"Je moet oppassen dat je niet zo'n ouwe mopperpot wordt, aan wie iedereen een hekel heeft vanwege zijn gezeur."
We zaten aan de ontbijttafel en mijn liefste keek me streng aan, over haar deel van het ochtendblad. Met haar waarschuwing reageerde ze op een tirade die ik zojuist had afgestoken, over journalisten die tegenwoordig lak lijken te hebben aan alle regels betreffende onze Nederlandse taal. Ik erger me namelijk dagelijks aan de fouten die ik in de kranten (niet in deze trouwens) tegenkom. En laat dat vervolgens ook duidelijk horen. Net zoals mijn ergernissen over allerlei andere zaken die mijns inziens niet kloppen en die vroeger…….
Meestal hoort mijn liefste me gelaten aan, maar blijkbaar was ik ditmaal net iets verder gegaan dan gewoonlijk. Of had ze eindelijk gewoon genoeg van mijn tirades en vond ze het tijd worden voor wat tegengas. Hoe dan ook, haar opmerking kwam bij mij behoorlijk binnen. Als er namelijk één ding is wat ik niet wil, is het oud worden. Nou ja, wel oud worden, maar niet op een manier dat ….eeh…. Afijn, u weet wel wat ik bedoel.
Dan moet ik dus nu ophouden met dat gemopper over van alles en nog wat, dacht ik bij mezelf. Want als ik heel eerlijk ben, dan moet ik mijn liefste gelijk geven. Ik heb vaak wel heel snel ergens kritiek op. En dan begin ik vervolgens ook nog eens over vroeger, toen alles…… Potverdorie, toen mijn vader dat deed noemde ik hem een ouwe lul! Niet hardop natuurlijk, maar toch...
Stoppen dus, met dat gemopper. Weet je wat? Voortaan maak ik me gewoon nergens meer boos over. Ik verbaas me alleen nog maar over allerlei zaken.
Een voorbeeld. Ik verbaas me er over, dat wasmachines en andere elektrische apparaten altijd stuk gaan op het moment dat de garantietermijn net is afgelopen. Let wel: ik mopper er niet over, ik verbaas me slechts.
Ik verbaas me ook over die ziekenhuisdirectie die een nieuwe ziekenhuis bouwt dat als paleis voor een megalomane dictator niet zou misstaan. Maar vervolgens moet bezuinigen op de handen aan het bed, omdat het geld op is.
Ik verbaas me er over, dat we in Nederland twaalf miljoen varkens schijnen te hebben. Twaalf miljoen? Waarom zie ik er dan nooit eentje in de modder wroeten?
En ik verbaas me over het besluit van onze regering, om over een paar jaar sigarettenautomaten te verbieden. Terwijl diezelfde regering veel minder streng is als het om alcohol gaat en het gebruik van allerlei 'middelen' oogluikend toelaat. Nogmaals: ik verbaas me slechts. Waarom zou ik mopperen? Ik rook toch niet.
Mopperen over die jongelui, die met veel te hoge snelheid op hun scooters door de straat racen? Nee hoor, ik kijk wel uit. Ik verbaas me er alleen wel eens over, dat het altijd toch net weer goed gaat. En ook over die snelle e-bikers die mij op het fietspad de stuipen op het lijf jagen verbaas ik me slechts. Waarom toch zo hard? Je ziet niets van die mooie omgeving!
Je zult mij ook niet horen mopperen over die ouders die denken dat hun kinderen op schoolreisje niet zonder hen kunnen en daarom de meesters en juffen maar blijven lastig vallen. Ik denk slechts: als mijn moeder vroeger……
Oeps! Ging ik toch bijna weer de fout in. Maar ja, dat hoeft me niet echt te verbazen. Slechte gewoontes zijn nu eenmaal heel moeilijk af te leren. Maar ik blijf mijn best doen. Dat beloof ik!

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant