Lenn Redeker scoort tegen Luctor et Emergo zijn eerste treffer. Foto: Marco ter Haar 
Lenn Redeker scoort tegen Luctor et Emergo zijn eerste treffer. Foto: Marco ter Haar 

FC Winterswijk mag na zege op Luctor et Emergo blijven dromen van promotie

Algemeen

Ploeg speelt in tweede ronde tegen TVC'28

Door Bart Kraan

WINTERSWIJK – FC Winterswijk mag blijven dromen van promotie naar de eerste klasse om zo ook scheidend trainer Wilco Geerts een mooi afscheidscadeau te bezorgen. Want de ploeg heeft de eerste horde in de nacompetitie met succes genomen. De Achterhoekse zondagtweedeklasser won namelijk donderdagmiddag op sportpark De Horst in Almelo met 1-4 van Luctor et Emergo, wat na het 1-1 gelijkspel op het eigen sportpark Jaspers ruim voldoende was voor een plek in de tweede ronde.

Daarin treft FC Winterswijk een oude bekende: TVC'28, dat de eerste ronde overleefde door SDC'12 te verslaan (1-1 en 3-2). Want vorig seizoen stonden FC Winterswijk en TVC'28 ook al tegenover elkaar in de nacompetitie, waarin evenals nu FC Winterswijk vecht voor promotie en TVC'28 voor handhaving in de eerste klasse. De eerste ontmoeting tussen beide teams, op sportpark Jaspers, eindigde in een 3-2 zege voor het team van trainer Wilco Geerts, dat toen een behoorlijk aantal goede kansen liet liggen en in de slotfase de tweede tegentreffer incasseerde. De return ging met 4-0 verloren, waarbij aangetekend dient te worden dat het in Tubbergen na de reguliere speeltijd 1-0 stond en kort voor tijd Ilhan Nalovic de paal teisterde. Bij een 1-1 gelijkspel had FC Winterswijk zich voor de tweede ronde gekwalificeerd. Nu kwam het aan op een verlenging, waarin de ploeg nog drie goals tegen kreeg. "Dus we hebben tegen die ploeg nog wat goed te maken", aldus trainer Geerts na de 1-4 zege in Almelo. "Als ik de jongens nu nog moet motiveren... Maar daar maak ik me geen zorgen over. De groep wil heel graag naar de eerste klasse promoveren. Gelukkig hebben we vandaag geen schorsingen opgelopen (Maarten Sesink was bij een gele kaart voor de eerste ontmoeting tegen TVC'28 niet beschikbaar geweest, BK). Het is nu een kwestie van iedereen weer oplappen en dan gaan we zondag volle bak."

Tegen Luctor et Emergo leverde FC Winterswijk onder moeilijke omstandigheden (verzengende hitte en slecht bespeelbaar natuurgrasveld) een puike teamprestatie. Omdat het zo warm was, liet Geerts zijn team bij balverlies veelal gegroepeerd op eigen helft verdedigen, waarbij FC Winterswijk na rust niet de fout maakte om te ver terug te zakken. "Afgelopen zondag liepen we na rust terug tot in het zestienmetergebied", aldus Geerts. "Vandaag hadden we Maarten Sesink terug en moesten de jongens 25 tot dertig meter van het eigen doel verdedigen. Maarten nam daarin de leiding, waardoor het achterin goed stond."
Ook aanvallend deed FC Winterswijk het bij tijd en wijle prima, hoewel het hobbelige natuurgrasveld op sportpark De Horst goed voetbal vrijwel onmogelijk maakte. "Toch hadden we met de middenvelders Roald Vink en Mike Leuijerink nog wel onze voetballende momenten", had Geerts gezien. FC Winterswijk nam echter na een klein kwartier uit een spelhervatting de leiding toen Sesink de bal uit een corner van Daniel te Winkel koppend bezorgde bij Yeftha Nyamsangya, die eveneens met zijn hoofd Luctor et Emergo-doelman Danny Barends kansloos liet. De thuisclub stelde maar weinig tegenover het Winterswijkse spel, maar kwam tien minuten voor rust wel op gelijke hoogte toen Martijn Telgenkamp een voorzet van Emrah Velon achter de kansloze Niels Janssen volleerde: 1-1. Voor Telgenkamp was het zijn tweede goal tegen FC Winterswijk, tijdens de eerste ontmoeting tussen beide ploegen had hij vlak voor tijd voor de gelijkmaker gezorgd. De gasten gingen toch nog met een voorsprong rusten. Want Lenn Redeker profiteerde in de 44ste minuut koppend van een fout van Barends, die een schot van Nyamsangya niet vast kon houden.

Redeker tekende na rust ook voor de derde Winterswijkse treffer door een scherpe, indraaiende vrije trap van Daniel te Winkel achter de mistastende doelman Barends te koppen (1-3). De negentienjarig centrumspits was blij met zijn beide treffers, ook omdat hij tot dusver geen erg gelukkig seizoen heeft gekend. Redeker liep in de voorbereiding op dit seizoen tijdens een oefenduel tegen Longa'30 een enkelbreuk op, die hem een half seizoen aan de kant liet. Hij maakte na de winterstop zijn rentree, maar sindsdien wilde het nog niet erg lukken. "Eindelijk heb ik weer eens gescoord en dan twee keer, volgens mij evenveel als in de competitie", aldus Redeker, die na het met 4-0 verloren duel tegen RKZVC ook liet blijken niet erg tevreden te zijn over zijn eigen prestaties. "Maar dit is de nacompetitie en die willen we winnen. Ik was vandaag scherp en dat gold voor het hele team. We zijn hier gekomen om te laten zien dat we een echt team zijn en dat is gelukt. Zondag spelen we tegen TVC'28 en dan klappen we er weer vol op."

Na de tweede treffer van Redeker probeerde Luctor et Emergo het nog wel, stuurde het ook wat meer mensen naar het front, maar werd het zelden echt gevaarlijk. FC Winterswijk-doelman Niels Janssen keerde een inzet van Emrah Velon en invaller Harm Ligtenberg verprutste een open schietkans. Het laatste woord was aan FC Winterswijk. Op een pass van de voor Lenn Redeker ingevallen Quinten Wiggers dreigde Siebe te Winkel alleen op Barends af te gaan, maar werd hij in het strafschopgebied ten val gebracht door Henry de Ruiter. Te Winkel benutte de penalty zelf: 1-4.
Meteen daarna floot arbiter Arnts af en kon FC Winterswijk feestvieren. Voor de thuisclub waren de druiven bijzonder zuur. In de reguliere competitie had Luctor et Emergo een ruime voorsprong op Schalkhaar verspeeld, waardoor beide teams op gelijke hoogte eindigden en er een beslissingsduel om het kampioenschap in de tweede klasse J, op sportpark De Koerbelt in Rijssen, noodzakelijk was. In die wedstrijd leidden de Almeloërs een minuut voor tijd nog met 2-1, waarna Schalkhaar gelijkmaakte en in de verlenging de winst (3-2) en dus de titel naar zich toetrok. En donderdagmiddag was er dus de deceptie van de uitschakeling in de nacompetitie. De spelers en de staf van Luctor et Emergo baalden dan ook zichtbaar, maar veel fans van de thuisclub trokken zich er niet zo veel van aan. Ze hadden 's ochtends meegedaan aan een onderling toernooi en maakten er naderhand, zowel in als voor de kantine, een gezellige boel van. De gebeurtenissen op het veld en het uiteindelijke resultaat namen ze voor kennisgeving aan. En al tijdens de wedstrijd klonk er luide muziek uit de kantine, waar een zanger optrad. Veel Winterswijkers bekeken deze taferelen met verbazing. "Ik weet wel dat als wij zo'n wedstrijd hadden verloren, er bij ons niet zo'n feest zou zijn gevierd", aldus een van hen.
Het eerste duel tegen TVC'28 is zondag om 14.00 uur op sportpark Jaspers. De return is op maandag 5 juni (tweede pinksterdag) in Tubbergen. De winnaar promoveert naar de eerste klasse, terwijl de verliezer op zondag 11 juni nog een herkansing krijgt.
 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant