Toontje Ongeregeld in actie. Foto: PR
Toontje Ongeregeld in actie. Foto: PR
video

Toontje Ongeregeld winnaar Dweilorkestenfestival

Algemeen

'Het ging weer gruuwlijk jofel vandage'

Door Henri Walterbos

GROENLO - Dweilorkestendag Groenlo staat op de kalenders van veel deelnemende dweilorkesten als het evenement van het jaar. Eén van de belangrijkste redenen hiervoor is ongetwijfeld het bourgondische karakter van het vestingstadje, en meer nog de gastvrijheid en hartelijkheid van haar inwoners. Welke orkestbegeleider je ook spreekt, eenmaal een dag met elkaar opgetrokken, dan lijkt er een band voor het leven tussen het orkest en de begeleiders te ontstaan. Het gehele jaar door blijft er contact en worden er tegenbezoeken gebracht. Het weerzien op Hemelvaartsdag begint in sommige gevallen zelfs in eigen tuinen waar barbecues georganiseerd worden om, onder het genot van het Grolsche goud, alvast in de stemming te komen en voor een stevige fundering te zorgen.

'Jofel'
Groenlo beleefde wederom een fantastische Hemelvaartsdag. De binnenstad stroomde na het middaguur al snel vol met goedgeluimde bezoekers die massaal per fiets, de auto of al lopend vanuit de Grolse wijken op het evenement waren afgekomen. Bij alle opgestelde podia was het genieten geblazen van enthousiaste muzikanten, ieder met zijn eigen performance. Het is soms zeer verrassend wat de orkesten opvoeren, en dan ook nog eens de wijze waarop; van een bijzonder hoog niveau. 'De Contactpuntjes' uit Breda zorgen met hun blaasversie van 'Just can't help believing' van Elvis op het podium in Beltrumsestraat zelfs voor kippenvel. Ondanks de warmte. Iets verderop in de straat loopt een in euforische stemming verkerende orkestbegeleider Rob Walhof, die achter zijn orkest Dazeikoe uit Oss aan loopt. "Het ging weer gruuwlijk jofel vandage. Al tien jaor lang begeleid ik dit orkest. Wi-j bunt inmiddels één grote familie. No goa'w achiellen (eten, HW) en dan naor de priesuutreiking. Vanaovend after-party bi-j Pot. Doar slaopt ze ok. Wat ne mooien dag weer. Jofel!"

Uitschieters
Op de Markt is er geen doorkomen aan. Wat een feest. De Diezebloazers uit Den Bosch weten de gehele Markt in te pakken. Stoere mannenarmen, van onder tot boven 'betattooeerd,' bespelen de trompet en spelen graatjezuiver het aandoenlijke 'Tomorrow,' uit de musical Annie. Er wordt volop met handen boven het hoofd meegedeind. Op het Europlein gaat het er stevig aan toe. De Bierbengels uit Voorschoten trekken alle registers open en de vonk slaat over. De menigte zingt en host enthousiast mee in een potpourri die van de ene klassieker overgaat in de andere meezinger. Van 'Op een onbewoond eiland' van Kinderen voor Kinderen naar 'Rio' van Maywood om vervolgens naadloos over te gaan in 'Shut up and dance with me' van Walk the moon, met afsluitend 'Reet petite' van Jacky Wilson. Bedenk het maar. Prachtig. Jurylid Berry Tanck noteert driftig. "Het niveau is hoog vandaag, met een paar uitschieters. Naar boven wel te verstaan. Een stuk of drie zeker."

De Kevelderstraat is eveneens geen doorkomen aan. Rondom het geboortehuis van Grolsch komen veel muzikanten die reeds uitgespeeld zijn, samen om met elkaar te genieten en te proosten met het goedje dat op de zelfde plek eeuwen geleden vanuit de kelders de wereld veroverde . Breed lachend staat Willie Groot Kormelink naar zijn orkest te kijken; de Oosterbloaskapel uit Enschede. "'t Was ne superdag," kijkt de in Groenlo als moppenkoning bekend staande orkestbegeleider in ene volzin terug. Dan lachend. "Ik heb dissen al vaker begeleid. Ontzettend e-lachen de veurige keer. Toen ze ankwammen vrogen ze drek al 'he'j nog nog een paar ni-je moppen?' Dee he'k altied wal!"

Uitslagen
Het was Toontje Ongeregeld uit Winterswijk, de nummer drie van afgelopen jaar, dat winnaar werd in de wedstrijdklasse. De nummer twee van afgelopen jaar nam ook dit jaar deze positie in; De Utlopers uit Sneek, door velen toch als winnaar getipt. Tot 'Dweilmuzikant van de dag werd Maarten Groeneveld van de Toeter Nog Maar Een uit Harderwijk uitgeroepen. De Publieksprijs ging naar De Bierbengels uit Voorschoten, de Gezelligheidsprijs was voor Alarmfase 3 uit Bemmel.

Wedstrijdklasse: 1. Toontje Ongeregeld, Winterswijk, 567 punten; 2. De Utlopers, Sneek, 561 punten; 3. Toeter Nog Maar Een, Harderwijk, 551 punten; 4. De Feestbende, Cromvoirt, 503 punten; 5. Bierbengels, Voorschoten, 495 punten; 6. Alarmfase 3, Bemmel, 490 punten; 7. RODL, Rijen, 475 punten; 8. Diezebloazers, Den Bosch, 474 punten; 8. OUTBLAST!, Vlijmen, 474 punten; 10. Knuffle, Groenlo, 467 punten.

Leutklasse: 1. Blue Band, Helmond; 2. De Klooiers, Oss; 3. Pierewaaiers, Oosterhout.

 Video: Marco Lobeek

De Bierbengels gaan voluit op het Europlein. Foto: Henri Walterbos
De Diezebloazers zwepen een volle Markt op. Foto: Henri Walterbos

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant